MotoNews.pl

Avensis 1.8 klekotanie w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Przeglądałem forum i znalazłem kilka podobnych lecz nie identycznych wątków. Mam problem z moją Avensis 1.8 (7A-FE) w zakresie obrotów 2000 - 2900 słychać wyraźne klekotanie z silnika. Dzieje się tak tylko pod obciążeniem (najbardziej na 3/4 biegu jak dodaje gazu przy 2000 obrotów jest najbardziej słyszalne), gdy silnik pracuje bez obciążenia (na luzie) nic takiego nie słychć tak samo nie słychać gdy obroty przekroczą 3000 lub są poniżej 2000.
Byłem na ul. Klasztornej 12 w Krakowie ale nie znalazłem tam żadnego auto serwisu (pojechałem na Zagłoby tam jakiś koleś wsiadł przejechał się i stwierdził, że to skrzynia biegów - dokładnie łożysko na wałku. Tylko mi się wydaje, że w taki przypadu i w innym zakresie obrotów powinno klekotać lub przy chamowaniu sulnikim, pozatym na kilka innych pytań nie potrafił mi odpowiedzieć a właściwie to szybko zmieniał temat. Stąd wnioskuję średnią jego znajomość Toyot). Prosze o pomoc.

pozdr,
sZyman

może luzy zaworów?

specjalistą nie jestem, ale mieliśmy corolle z 2000 r( ale już z VVT-I) i jeszcze na gwarancji zaczeły cykac zawory, zwłąszcza tak jak opisujesz- np podczas jazdy pod gore na 3-4 , przy wysilonym silniku. Zrobili to na gwarancji, i teraz uwaga- twierdzili że to cos związanego z oprogramowaniem komputera, tudzież samą jednostka sterująca. Nie mam możliwości zweryfikowania czy mówili prawde, jednak fakt jest faktem- po tym przestało być słychać te zawory.

Cytat:
2008-03-05 13:01:35, snabollskrieg pisze:
.... zaczeły cykac zawory, zwłąszcza tak jak opisujesz- np podczas jazdy pod gore na 3-4 , przy wysilonym silniku. Zrobili to na gwarancji, i teraz uwaga- twierdzili że to cos związanego z oprogramowaniem komputera, tudzież samą jednostka sterująca. Nie mam możliwości zweryfikowania czy mówili prawde, jednak fakt jest faktem- po tym przestało być słychać te zawory.

To nie zawory cykały ale było spalanie stukowe w silniku. Powodem tego było niewłaściwe oprogramowanie ECU silnika, więc zapewne wymieniony został sterownik silnika ECU.