Cytat:
|
2008-03-09 00:09:40, adapio pisze:
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, przeglądałem to forum już od jakiegoś czasu, ale formalności dopełniłem dopiero teraz po zakupie Toyki. Jak w tytule jestem posiadaczem Ave Wagon 2001 i mam wątpliwości co do intensywności śwecenia podświetlenia zestawu zegarów. Licznik kilometrów w trybie TRIP i TOTAL świeci bardzo mocno, w przeciwieństwie do pozostałego podświetlenia zegarów. Regulacja poziomu świecenia automatem nie pomaga. Myślałem, że może wypaliły się jakieś żaróweczki, ale zegary świecą "równo" - słabo ale równo. Przeglądałem wyszukiwarką forum i znalazłem tematy w dzidzinie podświetlenia zegarów ale dotyczyły one zmiany kolorów lub emitera (żarówka, led). Proszę o pomoc i wypowiedzi na temat: jak Wam świecą zegary, jaką wartość watów powinny mieć żarówki w tym zastosowaniu i czy ewentualne zwiększenie liczby watów nie spowoduje uszkodzenia regulatora oświetlenia lub całej tablicy; na ile skomplikowana jest ew. wymiana żarówek etc.
Pozdrawiam serdecznie AdapiO
|
|
UNS
Tak jak mowisz swieca wszystkie ale slabo ,i trzeba je wymienic bo sa juz zakopcone od wewnatrz .Sa to zarowki 4W dostepne w kazdym serwisie ,jezeli wlozysz 5w to ci sie powytapiaja plastyki w desce i bedzie kupa
Jest ich chyba 8 szt ale moge sie mylic bo nie czesto je wymieniam.
Kazda ma zielony kondomik,ktory nierzadko jest tak przypalony do zarowki ze tez trzeba go wymienic.
W praktyce kiedy wyjmiesz zegary nalezy wyjac wszystkie zarowki ,polozyc na bialej kartce papieru,wywalic wszystkie przyciemnione,a pozostalym dac psztyczka w banke
Te ktore pozostana sprawdzic np .omomierzem czy sa dobre.
Taki zabieg zaoszczedzi ci frustracji typu wkladasz zegary spowrotem,a tu nie swieci cos co przedtem swiecilo,bo wlokno zarowki bylo juz naciagniete i podczas wyjmowania spadlo.
Przy wkladaniu trzeba tylko uwazac na wolne miejsca,np kontrolka czegos w co twoj pojazd nie jest wyposazony.
Wracajac jednak do zielonych gumek na zarowkach podswietlenia to mozesz zalozyc statystycznie ze ze dwie nie przezyja odzysku.
Milej zabawy
-----------------
Toyota Lexus diagnostyka i naprawa
Rowniez hybrydowe i wersje USA
Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream
Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera.
Naprawa elektroniki.
Regeneracja sterownikow Air bag.
Wpisywanie nr.Vin w komputer