MotoNews.pl
10 Instalacja z gaznikowej do jednopunktowego wtrysku (209326/0) - PT

Instalacja z gaznikowej do jednopunktowego wtrysku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam pytanie: niedawno zalozylem nowa instalacje gazowa do mojego samochodu z silnikiem gaznikowym. Niestety auto mialo wypadek i bedzie wedrowalo na zlom. Kupilem auto teraz na jednopunktowym wtrysku paliwa(opel z 1994r z silnikiem 2.0 8V) i zastanawiam sie czy moja instalacje z gaznikowej da sie przelozyc do tego silnika. Jeżeli tak to co trzeba przerobic w instalcji i jakie beda tego koszty.

Prosilbym o odpowiedz.
Z góry dzięki.
Pozdrawiam

To ja sproboje Ci pomoc. Bedziesz potrzebowal inny mikser i cala elektronike , ktorej nie posiadasz.(sterownik i przekaznik do odciecia wtrysku). W zaleznosci od tego jaki masz reduktor (do jakiej mocy i jaki typ) moze sie okazac konieczna i jego wymiana.(to 2.0 ma chyba ponizej 130 koni, wiec moze sie uda nie wymieniac , ale musisz to sprawdzic.). Mozna tez wymienic rurke miedziana pod podwoziem (w zaleznosci od rozmiaru aut moze to byc konieczne), warto tez zalozyc nowe weze i opaski pod maska , ale to juz szczegoly. Teraz mniej optymistyczna kwestia, nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe , ale przekladanie instalacji gazowej w naszym kraju jest nielegalne. W zwiazku tym lewe papiery , zeby wbic to w nowy dowod to koszt ok 200zl. Jakis czas temu kumpel chcial przekladac instalacje z gaznikowca do monowtrysku , to gazownik za wszystkie czesci z papierami i robocizna powiedzial 600zl.

dzięki bardzo. juz mi sporo pomogles. ale nawet jak to by mnie kosztowalo ok 600 to i tak sporo mniej niz kupic nowa instalacje bo to chyba cos kolo 1500 zl kosztuje.
a to ze jest to nielegalne to wiem to ale w zaprzyjaznionym serwisie chce to zrobic wiec z papierami nie bedzie problemu

Witaj.
Z tego co wiem to opel w 2.0 8V miał wielopunktowy wtrysk, no chyba że jakieś bardzo stare modele z 80 lat.
Ale mogę się mylić. Co to za model?
Ja zeździłem omegą A 2.0 8V 93r i miała instalkę pierwszej gen. (taki już kupiłem) i w zasadzie sprawowała się bez zarzutu, instalacja od 96 r. Spalanie 10-11l, żadnych strzałów, moc dobra, ale była zawsze dobrze wyregulowana i o tym trzeba pamietać.
Jedymy mankament to świecący na gazie check( brak kompa gazowego i emulatorów). Do dziś brat nią jeździ i nie ma problemów. Bardzo udane silniki, sprawdzają się przy gazie.