Regulacja gazu - DKIEGO KME - pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
w moim aucie gaz byl kilkukrotnie regulowany w serwisie, jednak caly czas sa problemy, wiec postanowilem ze sprobuje sam zainteresowac sie problemem

kupilem interfejs do mojej instalacji i podlaczylem sie oprogramowanie ze strony. Wyszly nastepujace wyniki ktore jak przypuszczam sa nie najlepsze, a moze nawet zle. Probowalem autoregulacji ale to nic nie pomoglo

1) co moga oznaczac wykresy z zalacznika (co jest nie tak) ?
2) jak wykryc co to moze byc ?
3) jak ustawic zeby bylo dobrze - czytalem ze trzeba pojezdzic z jakim urzadzeniem na benzynie i przejac wyniki na gaz - jakie to urzadzenie

Printscreeny z odczytow:

http://www.mzuber.za.pl/index3.html

z gory dzieki za kazda pomoc
mzuberek

Zrzuty ekranu

[ wiadomość edytowana przez: mzuberek dnia 2008-02-18 10:42:48 ]

czujnik kalibracyjny
http://www.swistak.pl/aukcje/3208891,Czujnik-zestaw-kalibracyjny-KME-Diego-warto-.html

w pierwszym oknie jest mapa auta czerwone punkty to jestpraca na benzynie zielone to prtaca na gazie w drugim oknie masz modelowanie czyli nakladanie mapy gazu na mape benzyny jesli sie pokrywaja w kazdym obciazeniu to oznacza ze auto jest prawidlowo ustawione zeby samemu zrobic mape musisz najpierw podlaczyc czujinik kalibracyjny i podlaczyc kompa prejechac sie na benzynie nakazdym biegu tak aby zebrac po kilka punktow w kazdym zakresie obciazen a nastepnie zrobic to samo na gazie obliczyc nastawy i nalozyc mape gazu na mape beny

Napisz jakie to auto. opisz je troche.
Niewiem co to za autko jest ale te cztery kropki pod mapami to moze być oznaka dotrysków lub jest to najzwyklejszy błąd programy. Najlepiej usunąc obydwie mapy i zebrtać na nowo. Zanim to zrobisz pojaździj troche na benzynie albo sciagnij kleme z akumulatora bo moze cos sie pomieszało w sterowniku benzynowym juz. Oczywiscie zanim bedziesz chcial zebrac mape musisz zaopatrzyc sie w czujnik kalibracyjny tak jak mówili koledzy wcześniej.

moje auto to ford focus mk1 1,6 16v 100KM z 2002r
mam instalacje diego firmy kme z wtryskiwaczami matrix
tankuje na lotosie

odkad posiadam to auto caly czas byly problemy z gazem
wizyta u gazownikow konczy sie wymiana filtrow, autoregulacja i grzebaniem w parametrach, niby przez chwile jest ok, a potem znpowu sie zaczyna - taka regulacje (po kilku wizytach u gaziarzy) to ja teraz sam potrafie juz przeprowadzic

gaziarze nawet slowem nie wspomnieli ze mozna podlaczyc czujnik kalibracyjny i porzadnie ustawic gaz - sam musze do tego dojsc - ale dzieki takim forom to o wiele latwiejsze

mam pytanie do znawcow tematu:

czy ktos posiada czujnik kalibracyjny z linku allegro ktory jest w tym poscie nizej - czy on dziala (nie chce kupic jakiegos "magnetyzera" wlasnej roboty)

napisalem do firmy kme - z pytaniem o takie czujniki, niestety bez odpowiedzi, szukalem tez na necie - ale nigdzie nic nie ma, zadnego dystrybutora czy sklepu

czy ktos zna zrodlo gdzie mozna kupic taki czujnik ?

pozdrawiam
mzuberek

[ wiadomość edytowana przez: mzuberek dnia 2008-02-27 09:19:12 ]

Witam,

U mnie było podobnie, gdy zmieniałem holenderska sekwencję na KME Diego. Zrobili mi to w pewnym warsztacie ale nie potrafili dobrze ustwić. Wreszcie znalazłem dobry warsztat i ustawili wszystko. Pomogła jazda z laptopem w środku i nałożenie mapy gazu na mapę benzyny. Mam wtryski Magic nie na listwie tylko jak najbliżej głowicy każdy osobno. Zostały one wcześniej wszystkie skalibrowane bo okazało się że chociaż nowe to miały różne wartości.
Całe ustawienie kosztowało mnie godzinę czasu i 50 zł.

Samochód Peugeot 406 1,8 16 V. Obecnie przy normalej jeździe pali mi około 9 l gazu.

Pozdrawiam,

Radek

No regolacja za pomocą zbierania mapy jest niezbędna do prawidłowego działania całego układu gazowego jak i benzynowego. Ciekawe ile przejechałes na gazie bo można by sie pokusic jeszcze o umycie tych wtryskiwaczy. wejdz na www.kme.eu w dziale dokumentacja jest opis jak stroic instalacje a takze na tej stronie jest kontakt do kme moze zadzwon i zapytaj o czujnik...

w kme powiedzieli mi tylko tyle ze czujnik kalibracyjny to czujnik kalibracyjny i ze mozna go kupic w hurtowniach gazowych
zadnych sklepow nie podali, nic

wie ktos w jakim sklepie taki czujnik mozna kupic (poza allegro - tam sa niewiadomego pochodzenia)
czy on jest dostepny dla czlowieka ktory nie jest z zawodu gaziarzem, ani hurtownikiem ?

prosze o pomoc

z gory dzieki

pozdrawiam
mzuber