MotoNews.pl
4 Sienna, Odyssey, Voyager - jaki silnik najlepszy do LPG? (208343/0) - PT

Sienna, Odyssey, Voyager - jaki silnik najlepszy do LPG?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przymierzam sie do któregoś z wyżej wymienionych Vanów ( rok około 2004-2005) - najbardziej chciałbym japończyka ale maja silniki VVT. Może macie doswiadczenie z gazowaniem tych samochodów i możecie poradzic który z nich bedzie najlepiej wspólpracował z LPG ( i z jaka instalacją ) ?

dzieki

Witam.mamy sprawdzoną toyotę siennę i jak najbardzie prawidłowo pracuje na gaziku. zastosuj także lubryfikację zaworów.

Cytat:
2008-03-11 23:06:35, frytekp pisze:
Przymierzam sie do któregoś z wyżej wymienionych Vanów ( rok około 2004-2005) - najbardziej chciałbym japończyka ale maja silniki VVT. Może macie doswiadczenie z gazowaniem tych samochodów i możecie poradzic który z nich bedzie najlepiej wspólpracował z LPG ( i z jaka instalacją ) ? dzieki

A który to rok jeżeli można spytać? Bo straszył mnie trochę gazownik, że silniki VVT w nowej generacji nie najlapiej znoszą gaz i własnie wypalaja sie gniazda. Bardziej nie Toyota podoba mi się Honda ale w bogatszej wersji ma silinik I-VTEC z systemem VCM ( Variable Cylinder Management) który przy małych obciązeniach odłącza część cylindrów - pytanie czy da sie go zagazować aby pojeżdzić dłużej niz 100 tyś ?

przy hondach także trzeba podłączyć lubryfikator oraz robić co ok. 20 tyś. km regulację zaworów. ważne żeby instalacja nie wymagała podłączenia podciśnienia pod kolektor ssacy.
w tym wypadku do dyspozycji jest V generacja JTG ICOM, Holenderski Vialle lub z IV generacji Holenderski VSI PRINS lub nasz Polski SEC firmy Lecho.
Proponowałbym wybrać PRINSA.

Dzieki za odopwiedź - mam jeszcze pytanko o ten system VCM i odłączanie cylindrów - czy instalacja Prinsa da sobie z tym radę?

Witam.
Dlatego pisałem żeby to były instalację bez MAP ciśnieniowego.
Prins to normalnie obsłuży.

Cytat:
2008-03-13 11:12:22, frytekp pisze:
Dzieki za odopwiedź - mam jeszcze pytanko o ten system VCM i odłączanie cylindrów - czy instalacja Prinsa da sobie z tym radę?

Ok , muszę troche poczytać o tej instalacji i lubryfikacji bo to dla mnie nowość. Pytanie jak cena Prinsa z montażem?