Stuku puku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak jade to słyszę stuk stuk stuk z przodu, im szybciej tym szybciej stuka. Myślałem ze opony ale dzis po wymianie na letnie dalej stuka. Co to może być?

Cytat:
2008-03-12 14:11:28, Franeczek_Espero pisze:
Jak jade to słyszę stuk stuk stuk z przodu, im szybciej tym szybciej stuka. Myślałem ze opony ale dzis po wymianie na letnie dalej stuka. Co to może być?

szczerze mówiąc to głupie pytanie - stukać może wszystko i wydaje mi sie ze nie masz zielonego pojecia jak wyglada zawieszenie nawet w przekroju...

zakładając że stuka proporcjonalnie szybko do prędkości samochodu to stawiałbym na przegub/y...

Ale przy jeździe na luzie na wprost?

Od dzis oprocz stukania trzesie sie kierownica,

Cytat:
2008-03-14 18:44:29, Franeczek_Espero pisze:
Od dzis oprocz stukania trzesie sie kierownica,

To w takim razie nic poważnego. poczekaj aż usterka sama sie ujawni i dopiero wtedy jedź do mechanika. Im szybciej bedziesz wchodził w zakręty i obciążał ten układ tym szybciej dowiesz się co to tak stuka. Powodzenia w diagniozie.

Pozdr.

Cytat:
Im szybciej bedziesz wchodził w zakręty i obciążał ten układ tym szybciej dowiesz się co to tak stuka. Powodzenia w diagniozie.

Sprawdż łożyska zanim odfrunie Ci któreś koło

U mnie nierególarne stuki ustały po naoliwieniu zawiasów przednich dżwi.Zamiast stuków w kole przednim coś zgrzytało .Po zdjęciu opony okazało się,że pod rantem felgi ,opona miała głębokie pęknięcie na 60% obwodu.Oponki-Dębica Vivo.
To skutecznie wyleczyło mnie z kupowania używek-jak nówka.

Opony i koła mi sprawdzili i nic nie było. To stuka jakby cos było na oponie, jakis kamyk czy coś. Jak wejde ostro w zakręt nie słychac stukania tylko jeden stuko-zgrzyt.

Cytat:
2008-03-15 13:16:23, Franeczek_Espero pisze:
Jak wejde ostro w zakręt nie słychac stukania tylko jeden stuko-zgrzyt.

Obstawiam łożysko.
Jedź z tym jak najszybciej do mechanika.

A stuko-zgrzyt ustaje przy skręcaniu w jedną ze stron (lewą lub prawą)?

[QUOTESprawdż łożyska zanim odfrunie Ci któreś koło ] [/QUOTE]

Też obstawiam łożysko w przednim kole. To stuk jakby obok tramwaj jechał? Jeśli tak, to na 99,9% łożysko.

(Poprawka -jeszcze raz)
[QUOTE] Sprawdż łożyska zanim odfrunie Ci któreś koło /QUOTE]

Nosz...

Cytat:
2008-03-15 20:25:10, gafcio pisze:
Nosz...

ciekawe czy się kiedyś nauczysz...

Cytat:
ciekawe czy się kiedyś nauczysz...

Tramwaj, raczej błoto na oponie. Przy ostrym skręcie dzisiaj jakby cos się przesuwało. Jutro rano jade do lekarza.

Tak jak pisali Koleddzy. Kup komplet łożysk SKF i jedź do dobrego mechanika.