MotoNews.pl
2 Skrzypiący pedał sprzęgła (138933/72) - PT

Skrzypiący pedał sprzęgła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jak w temacie, od 2-3 dni skrzypi mi pedał sprzęgła pod czas wciskania (dostrzegalne przy wyłączonym radiu)
Myślicie że sprzęgło się kończy, czy nie mo co sobie d... zawracać?

Dzieki za podpowiedzi.

Pozdrawiam Adrian

mi jak zaczęło skrzypieć to po paru dniach zerwała się linka sprzęgła

Mi też skrzypiał niedawno. Wkurzajace czasami ale ostatnio jakaś cisza (i sprzęgło jeszcze działa )

Zobaczymy co wyjdzie z tego skrzypienia

Zapytam jeszcze posiadaczy A, jak wam "łapie" sprzęgło? u mnie łapie przy samej podłodze, co bardzo przeszkadza mi po przesiadce do innego samochodu (jeszcze sie nie spotkałem u nikogo zeby "łapało" tak nisko, wszędzie "łapie" na górze), pare osób juz mi powiedziało że się sprzęgło "kończy", ale przecież jeżdże juz nią od lipca 2004 i od początku tak było

Pozdrawiam

Twoja omega nie byla wyprodukowana w lipcu 2004 roku,tylko troche dawniej i miala paru wlascicieli,wiec nie ty musiales zurzyc to sprzeglo,skrzypienie to nie wina zurzytego sprzegla Zdejmij oslone z nad pedalow ,przyloz ucho i reka ponaciskaj pedal sprzegla

Adrian,
jak łapie od samego dołu to jest super dobrze,znaczy że docisk lux,gorzej jakby na samym końcu łapało.
Z tym skrzypieniem to normalna sprawa w C20NE.Wpuść strzykawką do pancerza linki oleju przekładniowego lub silnikowego,nie dość że sprzegło będzie chodzić jak masełko(lżej niż hydrauliczne),to i skrzypienie ustąpi.Ja tak zawsze robiłem.Sposób sprawdzony i niezawodny

Jeżeli przy niewielkim nacisku na pedał sprzęgła można bez problemu włączyć bieg to wtedy jest wszystko dobrze ze sprzęgłem, natomiast jeżeli pedał sprzęgła trzeba wciskać prawie do podłogi to niestety czas tarczy sprzęgłowej dobiega końca.

[ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-31 22:07:04 ]

Kielkac, za dragania sprzęgła odpowiadają sprężynki na tarczy sprzęgłowej.Jak pedał stoi wysoko,i łapie przy samej górze to możliwości są dwie:cienka tarcza sprzęgła lub wyrobione słoneczko na docisku.
Tym sposobem co pisze Zbynek,można sprawdzić tylko stan/grubość tarczy.A wogóle to zależy jeszce czy sprzęgło mechaniczne czy hydrauliczne.

Istnieje też trzecia wqrwiająca możliwość za wysokiego pedału sprzęgła:
się mi to trafiło

za krótka o 1-2cm linka sprzęgła - albo pancerz za długi albo gwint na regulacji za krótki

Po wymianie linki skrzypienie ustało nieco ale dalej skrzypi oś i ćwierćwałek(lub ćwierćkółko) napinający linke przy pedale sprzęgła.
Za to biegi wchodzią same a mój pedał sprzęgła bije rekordy wysokości (kolano mi się nie mieści pod kierownicą )

O porypanych długościach linek do A chopaki już pisali w archiwum - ja trafiłem w IC na tą krótszą - rwa znowu wymiana - i sprzęgiełko ryzykownie ustawione na koniuszku regulacji (bierze wysoko) z tendencją ślizgu.
byle do soboty i będzie ok

Witam . Jak pękła mi linka na skrzyżowaniu byłem w szoku kupiłem drugą i zaczęła się regulacja . Za trzecim razem udało się ustawić tak że luz od podłogi jest ok.3cm. Po miesiącu zaczęła piszczeć przy puszczaniu pedału , kilka kropelek oleju na napinacz który znajduje się w górnej części pedału pomogło . Dodam jeszcze że wyskoczyła łapa umieszczenie jej na swoje miejsce nie jest tak proste .

Cytat:
lapie daleko od podlogi. chodzi to wszystko dosc ciezko,

Mialem tak.
Tarcza sprzegla byla do wymiany.

Cytat:
2006-03-16 00:33:06, mario26DR pisze:
Twoja omega nie byla wyprodukowana w lipcu 2004 roku,tylko troche dawniej i miala paru wlascicieli,

Przecierz tak nie napisałem, napisałem że jeżdże nią od lipca 2004, a właścicielem jestem drugim

Czyli wiem już, że nic sie nie dzieje trzeba podsmarować (ten typ tak ma) a że łapie przy samej podłodze to też dobrze

Dzięki wielkie Panowie za pogłębienie mojej skromnej wiedzy mechanicznej. SEBA dzięki za konkretne przedstawienie sprawy i konkretny sposób jak się z tym uporać

Pozdrawiam Was z "martwego" Ostrowca Świętokrzyskiego

Panowie - mam lekki luz poprzeczny na pedałach sprzęgła i hamulca - jak się dobrać do mocowania?

Pozdr.