| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sztomber DEADSOUL Omega B CD sedan olsztyn | 2008-03-09 17:26:54 Myślałeś pewnie o pochłaniaczu par paliwa ale on jest w prawym nadkolu. Sprawdź kopuły amortyzatorów czy nie mają luzu. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-03-09 22:44:20
Ja miałem (może) ten sam przypadek (3 miesiące i zaczęły stukać). Korzystając z okazji, chciałbym przestrzec przed zakupem łącznika bez sfrezowania na otwór w amortyzatorze . Nie spodziewałem się tego , że ktoś może wyprodukować takie badziewie z gwintem na całej długości łącznika. Po 3 m-cach zaczęły się stuki. Po męczarniach z odkręceniem nakrętek i wymontowaniem, okazało się, że łącznik był nagwintowany do samego końca. Duży luz pomiędzy otworem w amortyzatorze, a tym gwintem, spowodował pomimo dobrego przykręcenia - wyrobienie się (powiększenie) otworu w mocowaniu na amortyzatorze. Łącznik prócz tej wady wydawał się nie mieć luzów. Nowe łączniki, które kupiłem na wymianę nie miały już gwintu "pociągniętego" do samego końca, a prawidłowy "naddatek" na otwór w amorku . Jednak to nie koniec kłopotów - przy tych nowych gwint był za długi i trzeba było piłować 5 mm aby wsunąć je w mocowanie na amortyzatorze.
Reasumując - dokładnie oglądajcie, co kupujecie, bo za ten czas (nie mówiąc o uszkodzeniach) co straciłem przy tym kór....ie, zdążyłbym przeczytać ...i zrozumieć książkę "Sam naprawiam"
Acha, jeszcze jedno: w nowe łączniki, pod gumki osłonowe trzeba wcisnąć trochę smar. Producenci żałują dać go więcej, a po takim zabiegu dłużej na nich pojeździmy. |
Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2008-03-09 22:51:55 też ostatnio zmieniałem łączniki na 90% to je to -objawienia identyczne ![]() |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-03-10 14:44:17 Noooo akurat miałem pecha i zaćmienie, że trafiłem na takie braki.
Nie wszystko zależy od ceny, ale od jakości spasowania ... no i smarowania Nie zawsze też jest szeroki wybór "na już", kiedy auto na podnośniku. Pierwsze łączniki w omie kupiłem uznanej firmy - były pełnowartościowe konstrukcyjnie, a mimo to musiałem je wymieniać po 3 miesiącach. Ostatnie na te wadliwe (pomimo że nie stukały) wymieniłem zapobiegawczo wraz z amortyzatorami (bilstein), bo auto jeździ w dosyć ciężkich warunkach drogowych.
Czasami partia "polskiego rzemiosła" za 13 zł (jak dla mnie) może zaskoczyć trwałością jak stara radziecka nasadka
Szczerze powiedziawszy, dla mnie wystarczającą trwałością łączników jest okres do wymiany klocków, kiedy robię przegląd i "konserwację" zawieszenia. Za cenę paru paczek fajek mogę je sobie... |
zbych_47 omega 25 ben. sztum | 2008-03-10 19:09:33 mialem kilka dni temu [podobny obja w prawym kole badz w okolicachpo wymianie lacznika bylo juz ok.gdy sprawdzilem lacznik w reku mial podluzny luz a w czasie jazdy walilo jakby wszystko byloluzne cala robota kosztowala mnie 40 dychy i 30 min..roboty omega b karawan |
Behi DEADSOUL Ogień z d... Poznan | 2008-03-10 22:15:47
|
RaScaL Skoda Octavia Reda | 2008-03-13 22:39:35 Ja też stawiam na łącznik stabilizatora.....przed zimą zakładałem jakieś tanie zamienniki ....i sie posypały ....tydzień temu zmieniłem i już nic mi nie stuka;]...ale posłuchaj rady kolegi i rozbujaj ....a jeszcze lepiej zrobisz jak pojedziesz na stacje diagnostyczną i niech ci sprawdzą ....ja za to zapłaciłem 20 zeta;]...pozdro |
pit-ilawa iława | 2008-03-15 19:59:15 dzięki za podpowiedzi, wymieniłem końcówki stabilizatora i jest ok, nie spodziewałem sie że to one mogą wydawać taki dziwny dźwięk, teraz mam nowy problem na forum ogólnym o nim pisze ale niestety nikt nie chce mi pomóc |