| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sylveriush Suzuki Baleno Kombi Oświęcim | 2008-03-15 21:47:11 Witam po dłuuższej przerwie ![]()
Pod koniec stycznia miałem bardzo nieprzyjemne zdarzenie--- rozwaliłem Esperaka wjeżdżając na nieoznakowaną i remontowaną wysepkę w Libiążu ( w nocy). Nikt z rodziny nie ucierpiał ale Espero nie nadaje sie już właściwie do jazdy: połamane dwie lewe felgi, 2 dziurawe opony, pęknięta skrzynia biegów, pęknięty lewy wachacz i półoś. Oprócz tego podczas transportu laweciarzowi zerwał się pas zabezpieczający i zmasakrował mi tył auta wgniatając klapę bagażnika i niszcząc tylne lampy. Gwóźdź do trumny dała policja którą wezwałem po radzie miejscowych że w tym miejscu codziennie są takie wypadki z winy Zarządu Dróg Wojewódzkich który to remontuje i zarządza w/w drogą. Wlepili mi mandat tak naprawdę nie mówiąc dlaczego, oprócz tego wykazali szereg błędów proceduralnych od pozostawienia ( na szczęście nieudanego) żony i małych dzieci na mrozie a mnie chcąc zabrać na komendę po oferowaniu swojej lawety a po mej odmowie wlepiając mi mandat. Oczywiście mandatu nie przyjąłem (100 PLN, nie umieli także zbadać mnie alkomatem) i czeka mnie sąd grodzki. Byłem już na przesłuchaniu u siebie w mieście i z wieeelkimi szczegółami opisałem jak to wyglądało--czekam na razie i czekam i nic, zobaczymy. Co do Esperaka--złożyliśmy z żoną pismo do w/w ZDW w Krakowie z dokładnym opisem szkody i powołując sie na dodatkowe paragrafy. Oczywiście dysponuję materiałami zdjęciowymi i video. Zarząd przekazał pismo do wykonania do swego ubezpieczyciela czyli do PZU. Ci przyjechali, popstrykali i wycenili auto na 4800 PLN. Czekam na dalszy finał sprawy który nastąpi w przyszłym tyg ponieważ w poniedziałek teoretycznie mają mi wypłacić pieniądze--zobaczymy. Ale odbiegliśmy od tytułu postu ![]()
Przez miesiąc jeździłem pożyczonym VW Polo z `93 r.(extra autko choć małe) a cały czas zastanawiałem sie na d nowym. Przez miesiąc szukałem Nubir kombi, Lagun kombi, Hyundaii Lantr kombi (tylko kombiaki wchodziły w grę) i tym podobnych--dalczego tych/ głownie z powodu budżetu....Jeździłem, szukałem i zawsze na paścia trafiałem . W tym miejscu chcę BARDZO mocno podziękować Bogdanowi!, Kolberowi i Adasiowi za WIELKĄ pomoc w szukaniu i ocenianiu aut. W poniedziałek żonka wypatrzyła na Allegro Suzuki Baleno Kombi -PIĘKNE!! Po konsultacji z Bogdanem--pojechałem i kupiłem to cudo---autko świetne!!!
Oto link do zakończonej aukcji z dokładnymi zdjęciami na fotosik.pl: Suzuki Baleno Kombi Po dość długim początku (chciałem wszystko po kolei opisać) doszedłem w końcu do sedna ![]()
Cóż o autku mogę powiedzieć? 100% zgodny z opisem (sprawdzony BAARDZO dokładnie przed zakupem), silnik super, cyka jak zegarek i ta zrywność, dynamika i elastyczność... ![]() ![]() . Wnętrze super zadbane--jak nowy. Wszytko działa cacy nic nie trzeszczy i nie piszczy--igiełka. Zresztą, Bogdan już go widział![]() . Jak na razie jestem zachwycony. A autko będzie do oglądnięcia na zlocie ![]() lub za 2 tyg na Śląsku.
Pozdrawiam Sylveriush [ wiadomość edytowana przez: sylveriush dnia 2008-03-15 21:59:26 ] |
Jabuszko Laguna Warszawa Bródno | 2008-03-15 22:02:21 sprawa z esperakiem dosc nieprzyjemna... oby sie pomyslnie skonczylo a odnosnie nowego zakupy zycze udanej ekspluatacji ![]() |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-03-15 22:39:02 Potwierdzam...widziałem , siedziałem ...słyszałem...
Byłem pod dużym, POZYTYWNYM wrażeniem Baleronika ..
Szczególnie po wcześniejszych przypadkach ofertowych....i oglądaniu "igiełek" sprzedających...przestałem już prawie wierzyć, że można trafić na dobry używany samochód!.... Szczęśliwemu Nabywcy/com/ życzę długiej i bezawaryjnej tudzież bezszkodowej... eksploatacji
A co do zachowania psialicji...to ich sąd grodzki powinien skazać...najlepiej na wydalenie ze służby!!
Najlepszego Sylvku ! |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2008-03-16 00:14:43 Fajne autko, sam też się wcześniej zastanawiałem czy nie zamienic espero właśnie na Baleno kombi w tym wątku, obejrzałem kilka egzemplarzy, jednak odstraszyły mnie informacje o psujących się skrzyniach biegów i słabych wynikach testów zderzeniowych tego auta.
Życzę Ci aby Cię to nigdy nie spotkało, bo Baleno jest ładne i tanie jak na ten rocznik i poziom wyposażenia, jestem ciekawy jak się tym jeździ z perespektywy przesiadki z esperaka. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-03-16 10:07:46 zegary, wajcha kierunków, środkowe kratki nawiewu przypominają jako żywo esperowe ![]() |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-03-16 11:54:22 Cieszę się, że po tylu poszukiwaniach znalazłeś to auto
Trochę może szkoda tylko tej laguny z Krakowa, ale po tym co piszesz i zeznaniach Bogdana, baleno też jest super
Bezawaryjnej bezpiecznej jazdy życzę !!!
Pozdro |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-03-16 12:30:50 W tym baleno też skrzynie padają, bo że w poprzedniku to wiem... a kolega nawet tego doświadczył osobiście. |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-03-16 14:31:26
jak masz szczęście to znajdziesz szybko.... ja szukałem auta niecały miesiąc... rozrzut miałem dość spory.. od nubiry/leganzy, przez vectrę B, Passata B5, Audi A4/A6 do Mercedesa |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-03-16 18:29:21
I wymagania niewielkie. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2008-03-16 19:27:33 Kufffa.... Ja Leganzy szukałem 8 miesięcy... |
rudi Espero Wloclawek | 2008-03-16 21:07:32
np tak ale kiedy to było , teraz autek jest bez liku można wybierać i przebierać.Prawda jest jednak tak że kupno używca to zawsze loteria i albo się trafi zdbany egzemplarz albo podpicowany szrot a znaczek na masce to ma tu niewiele do gadania. Co do baleno to auto niezłe ale ma podobne przypadłości jak espero wynikające z wieku konstrukcji, niedopracowania pewnych detali, marnych materiałów i ogólej taniości wykonania tak samo jak espero. Jakoś tak wydaje mi się że jednak nie jest tak przestronne jak espero i z pewnościa mniej komfortowe - to jest taka japońska astra I czy coś w tym stylu ale życze beproblemowego użytkowania ograniczjącego się do wymiany płynów fizjologicznych i miłego acz kosztownego wkładania pistoletu do dziury
[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2008-03-16 21:08:33 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-03-16 22:17:52
No... a kupić nie ma co! |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-03-16 22:37:13
Zgadzam się na 100% !
Po ostatniej akcji oglądaczowej..mam wrażenie że Polska to kraina miodem i ...złomem płynąca..
Rafasa też doświadczył tego ostatnimy czasy...mocno ponad pół roku ...szukał intensywnie drugiego woza ...i naprawdę nie było pewnego egzempela!...(mimo że limit kasowy wcale nie był niski)... W tym temacie jest bardzo źle !... |