Jaka benzyna 95 czy 98 lepsza przy gazie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie, ktora bene lepiej tankowac jak ma sie gaz zeby nie bylo zbyt duzej roznicy.
Mam tak ustawiony zaplon ze na gazie ciagnie super od dolu, na benie 98 chodzi nie rowno na wolnych obrotach.
Silnik C14NZ

98 się nie nadaje do tego silnika.

Duzo ludzi leje 98 i nawet wiecej kilo sie robi na niej.

No to teraz czysto teoretycznie ktora bena do gazu lepsza?

Cytat:
No to teraz czysto teoretycznie ktora bena do gazu lepsza?

Co ma piernik do wiatraka? Benzyna do gazu, hłe hłe hłe.... bez komentaża....

Powtarzam:

do Twojego silnika 98 się nie nadaje. Producent przystosował ten motor do spalania benzynki 91 i 95. Kodowanie liczby oktananowej odbywa się ręcznie. Żeby silnik mógł pracować wydajniej na 98, to musi ona być spalona w odpowiednich warunkach, ten silnik tego nie umożliwia. 98 jest mniej kaloryczna, być może silnik będzie Ci pracował gorzej, na pewno nie lepiej.

ps. pamiętam dawno temu w firmie był mietek 124 2.6l, na 98 wcale nie chciał jeździć

Chodzi o to ktora bena jest bardziej zblizona do gazu parametrami splania, kalorycznoscia i innymi pierdolami.
A inne rzeczy o ktorych piszesz mnie nie interesują bo opinie na ten temat znam a akurat jest troche sprzeczna z twoimi doswiadczeniami ale jak wiadomo kazdy silnik jest inny.
Czyli - cichsza praca silnika na 98, mniejsze spalanie.
A te warunki odpowiedniego splania to przestawienie zaplonu i tyle.

Cytat:
A te warunki odpowiedniego splania to przestawienie zaplonu i tyle.

Powiedz jak to zrobić, bo ja mam trochę wiedzy ale sposobu prostego nie widzę. Dla gazu zapłon w tym silniku da się wyprzedzić, na powiedzmy 12-14 stopni przed ZZ; z kolei dla 98 punkt zapłonu jest późniejszy, niewiele przed ZZ, silnik nie ma czujnika spalania stukowego, mapy zapłonowe w procesorze nie pasują do pb98, więc prosze wytłumacz mi i zainteresowanym w jaki sposób ten silnik pracuje wydajniej na paliwie którego nie przewidział jego producent.

Bez odbioru.