[Accent] - Jak zdjąć korbkę podnoszenia szyby w drzwiach?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak zdjąć zdjąć korbkę podnoszenia szyby w tylnych drzwiach bez jej uszkodzenia ? - Accent 2000

[ wiadomość edytowana przez: Jarek_2 dnia 2008-03-24 23:31:26 ]
[ powód edycji: tytuł ]

Jak chyba w każdym samochodzie z ręcznymi szybami, musisz poszukać sztywnego drucika w kształcie omegi, na ośce, na której siedzi korbka. jak Znajdziesz, delikatnie zdejmujesz tą omegę. Potem reszta sama zejdzie. Uważaj bo lubia strzelać/ uciekać, a bez niej to lipa.

najlepiej plaskim srubokretem lekko odgiac ta "nozke " tej omegi i drucik powinien sam zejsc. Dokladnie, uwazaj na niego, bo bez niego bedzie spadala korbka.

A wiecie gdzie dokupie taką sprężynke (omegę), bo podczas zdejmowania wystrzeliła i już jej nie znalazłem.

Chyba jedynie ASO. Ale mozesz próbować na giełdzie samochodowej dobrać z innego auta. Dobrze gdybyś miał na wzór z innych drzwi. Tylko tym razem uważaj...

Dzięki za dobre rady.
Takia spręynka jest np. we Fiatach (wiem bo miałem)
Rzecz w tym, że w Accencie żadnej sprężynki nie widać, a korba trzyma się że hej.!
Wszystkiego dobrego !

Jest tam tylko ze jest ciasno miedzy tapicerka a korbka i dlatego jej nie widzisz. Trzeba troche na slepo i cienki srubokret.

a jesli chodzi o przednie drzwi od kierowcy w ACCENT 1.3 z 1999r, czy sprawa wyglada tak samo z sciagnieciem tej korbki.

pozdr...

Tak, wygląda tak samo

no dobra udalo mi sie sciagnac korbke ,poodkrecalem wszystkie sruby by dostac sie do glosnika, tylko mam jeden problem trzyma mnie jeszcze ten uchwyt do otwierania drzwi (wenatrz samoch.) , nie wiem jak sie zaniego zabrac, moze ktos wie jak dostac sie do niego ??? czy beda znim wieksze problemy.

Accent 1.3 ,1999 r.

Jeżeli chodzi o klamkę to lekko wciśnij i przesuń w stronę czoła samochodu. Powinna wyskoczyć.