Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-09-16 16:24:25 Miał ktoś z was do czynienia z ceramicznymi dodatkami do olejów?
Jakie macie odczucia po zastosowaniu tego typu wynalazków? |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-16 16:49:45 Na początku lat 90 był dostepny jakiś środek (niestety nie pamiętam nazwy) na bazie teflonu. Ojciec zalał tym malucha bo lepsze smarowanie i tym podobne bleble.....
Smarowanie może i było lepsze ale silnik sie przegrzewał. W MOTORZE zdaje się przeprowadzili badania i okazało się, że ten teflon zatykał kanały smarujace w silniku co doprowadzało właśnie do przegrzewania czyli zacierania silnika ![]() |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-09-16 18:29:59 no tak, ale ceramika nie jest teflonem... |
Prowo LOB WETERAN Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-09-16 21:45:45 To jest ceramika:
![]() i to też (w niektórych kręgach): ![]() a to jest (wbrew nazwie) kit ![]() ![]() (Dla chcących wywołać dyskusję - patrz mój podpis ![]() ![]() |
![]() egoon LOB MEMBER omega B carawan lublin | 2005-09-16 22:49:55 o matko - człowieku chcesz się w to bawić proszę bardzotu sobie poczytaj
masz problemy z silnikiem to trza go wyremontować, skrzynia ci nawaliła trza ją wyremontować,............ ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2005-09-17 08:38:08
No dobra, dobry olej ![]() A powiedzcie mi dlaczego dobry olej jest lepszy od gorszego oleju? Dlaczego niektórzy zalecają syntetyk?... bo ułatwia rozruch, bo zmniejsza tarcie? Dlaczego jest lepszy od minerała?
To nie jest dla problemowych silników, tylko w celu ochrony silnika. Oczywiście problemowym silnikom ponoć pomaga. Czy ktoś ma negatywne doświadczenia typu zalałem i się silnik rozwalił? Czy tylko obiegowa opinia jest przekazywana? Cytat. 500 km jazdy bez oleju w silniku. Pojazd: Polonez 1500. Przebieg silnika około - 129000 km. Po około 3000 km od momentu aplikacji preparatu Auto-Repair, został zlany olej z silnika. W dniu 09.03.2005 r. pojazd pokonał na trasie Przasnysz ? Szczytno - Przasnysz odległość 303 km. Następnego dnia kontynuowano jazdę bez oleju, pojazd przejechał odległość 206 km. Po osiągnięciu celu - pokonaniu w sumie 509 km test został zakończony. Wciąż sprawny i funkcjonujący silnik zdemontowano i przekazano do dalszych badań. Podczas testu pojazd zasilany był LPG, co tym bardziej pogłębiało ekstremalne warunki pracy silnika. Podczas całego testu temperatura silnika nie przekraczała normy, tj. 90 oC. Jazda odbywała się zarówno w mieście jak i poza miastem. W jeździe poza miastem pojazd przemieszczał się ze średnią prędkością 80 km/h. Test przeprowadzono w obecności wielu pracowników Zawodowej Straży Pożarnej z Przasnysza. Koniec Chyba mamy kogoś z Przasnysza i chyba nie ma tam za duzo jednostek straży pożarnej, Brutal sprawdzisz i porozmawiasz? [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2005-09-17 08:41:26 ] |
![]() Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2005-09-17 08:49:04 Kiedyś w targany rozpaczą (ekonomia jazdy mnie zabijała), wlałem gówna podobnego do przedstawionego do oleju silnika mego fiata 125, do tego dołożyłem magnetyzery, efekt po miesiącu musiałem rozbierać silnik, bo zaczął się przegrzewać a na ściankach kanałów olejowych było pełno takiego białego osadu, co to niby miał zmniejszać tarcie, no, ale mu nie wychodziło... |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-09-17 08:49:16 Piotrze, gdzie o tym piszą? Bardzo ciekawe. Szczególnie dalsze
losy tego autka... Ja widziałem filmik, gdzie w V8 (jakimś amerykańcu) "obrobiąnym" jakimś ceramikiem, odkręcono miskę i wylano olej. Następnie jeżdżono po placu. W normalnym silniku po minucie by poleciały panewy i maszynka szybko by stanęła... Filmik widziałem jakieś 5 latek temu i nie potrafię go teraz namierzyć. Wracając do dobrych olejów: niektóre bardzo drogie oleje do ekstremalnych zastosowań posiadają dodatki ceramiczne. |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-09-17 08:58:33
A był to ceramizer? Czy jakieś inne ustrojstwo? Mój znajomy próbował ratowac silnik mercedesa 2,5D xeramic'iem. Niestety nie udało się. Po rozebraniu okazało się, że jest pęknięty tłok. Tego ceramika nie jest w stanie naprawić. Jedna ważna rzecz, to to, że mechanicy, którzy rozbierali silnik byli zaszokowani czystością i "gładkością" powierzchni cylindrów. Co do wałka rozrządu to upierali się, że był wymieniany 5 tyś km wcześniej. Auto miało przejechane około 200 tyś km (niewiele jak na D BM). Wiem, że nie kitował, ponieważ to poważny gościu. Widziałem jak silnik chodził przed dolaniem (nieciekawie). Nastęnie widziałem, jak przez miesiąc jeździłą tym autem do pracy (też nieciekawie, a byłem obecny przy wlewaniu xeramica) a następnie widziałem, że silniczek był rozbierany. Samego rozebranego silnika nie widziałem, ponieważ w warsztacie wymienili mu pęknięty tłok w ciągu jednego dnia i nie miałem okazji tego widzieć. A szkoda... |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2005-09-17 09:43:16
O toto.. O tym pisałem. Zdaje sie , że podobnego specyfiku zaleliśmy ![]() |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-09-17 10:48:36 |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2005-09-17 11:12:57 chciałem zauważyć że magnetyzery w badaniach producentów podnosiły moc (a to się panowie na hamowniach musieli napocić żeby współczynnik "k" odpowiednio ustawić ![]() Generalnie przytoczę taki argument chyba małowartościowy - jakby to było takie super to by to producenci chociaż zalecali ![]() |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2005-09-17 12:21:49
od dawien dawna wiadomo, iż producentom nie zależy by auto było długowieczne... kto kupował by ich nowe produkty? Wyprodukowali by 100 tyś samochodów i koniec. Zmykamy fabrykę. A tak po ~4-5 latach mają znowu chętnych do kupna. |
![]() xiadz LOB NET MEMBER tylko 2.0 Zielona Góra | 2005-09-17 13:13:16 taki post dotyczący ceramizerów jest na okp i wypowiadają się tam głownie ci co użyli, m.in ja i jestem jak najbardziej za. polecam |
![]() zupper LOB MEMBER BMW E39 528I Warszawa | 2006-09-12 21:45:27 Ja to stosowałem, na razie trudno mi opisac czy poprawiło się zuzycie i smarowanie ale wiem jedno, że silnik zaczął ciszej i łagodniej pracować. Za krótko jeżdżę by opisać poprawe lub jej brak spalania i smarowania. Dam jednak znac. |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-09-12 22:24:11
porównując nową signum lub vectre a omege b z lat 96 do 99 to niewiedzieć czemu terażniejsze produkty opla ni jak sie mają do tego co kiedyś terażniejsze jakieś takie plastikowe jak sedesy od sracza , zwłaszcza deski rozdzielcze i boczki drzwi ![]() |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2008-03-21 02:03:36 |
piotr0126 vectra b kombi Bełchatów | 2008-03-21 09:19:12 kiedys uzylem xeramic chyba do astry 91, mialem taka 5 lat temu, ale z tego co pamietam niewiele pomoglo. natomiast znam sytuacje ze przed sprzedaza dolewaja motodoktor ze dwie puchy i na gielde pchaja aby sie bryki pozbyc,
pozdrawiam wszystkie swoje bryki elfem zalewam i uwazam ze jest przyzwoity w porownaniu z jakimis lotosami czy innymi taniochami a jakie oleje polecacie? [ wiadomość edytowana przez: piotr0126 dnia 2008-03-21 09:22:09 ] |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-03-21 15:02:03
tani lotos [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2008-03-21 15:03:33 ] |