MotoNews.pl

Szczęki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam pytanko, tak z ciekawości...
jak długo (tygodnie, miesiące) są w stanie wytrzymać nowe szczęki w kole np. przy ostrej jeździe?
tak pytam na wszelki wypadek, bo jak niedawno wracałam z Sopotu to w połowie drogi o mało mi się koło nie zapaliło...na szczęście zatrzymaliśmy się na światłach w miasteczku na trasie i zobaczyłam dymek...i na szczęście 100m dalej był mechanik i szczęki wymienił bo te rozżarzone się rozpadły...
więc pytam bo nie zawsze można mieć szczęście w nieszczęściu...

Tylne hamulce stosunkowo mało hamują. Gdybyś jechała z przyblokowanymi hamulcami to może się tak zdarzyć. Może też np ręczny trzymać. A szczęki przy normalnej jeździe potrafią długo wytrzymać. W mojej astrze szczęki i bębny wytrzymały 250 000km.

z hamulcami od jakiegoś czasu coś jest nie tak, 3 razy poprawiane, wymienione dwie linki i klocki a ręczny nie działa, prawdopodobnie linka poszła ale czy może być inne uszkodzenie mające na to wpływ?

[ wiadomość edytowana przez: iva777 dnia 2008-05-25 02:19:05 ]

Może głupie pytanie a czy próbowałeś wyregulować/naciągnąć ręczny ?

Bo mi łapie jedno koło, na górce essina stoi w miejscu, ale wajcha na maxa musi być u mnie zaciągnięta, ale jestem pewny na 100%, że w drugim poszła mi linka.

szczerze mówiąc to nie sprawdzałam, kupiłam auto z zepsutym ręcznym i po prostu go na razie nie używam, ale sprawdzę to

szczerze mówiąc to nie sprawdzałam, kupiłam auto z zepsutym ręcznym i po prostu go na razie nie używam, ale sprawdzę to

moze zapieczone smoregulatory....

zenq. może tak być. warto by też rozebrać bębny, wyczyścić wszystko, bo syf lubi się tam zbierać i blokować ruch szczęk. kto wie, może jeszcze by trzeba bębny przetoczyć.

ehh ja musze tez do swoich zajrzec jeszcze raz bo wszystko cacy, szczeki nowe, samoregulatory chodza, zasadniczy kola blokuje (sprawdzalem na odnosniku) a w recznym sie regulacja skonczyla i lapie gdzies na ostatnim zabku, ale tez szalu nie ma:/ mozliwe zeby sie linka rozciagnela??

nie ma szans zeby linka sie wydluzyla, mialem to samo i wymiona smamoregualtorow pomogla w 100%

Cytat:
2008-05-25 12:45:14, zenq pisze:
ehh ja musze tez do swoich zajrzec jeszcze raz bo wszystko cacy, szczeki nowe, samoregulatory chodza, zasadniczy kola blokuje (sprawdzalem na odnosniku) a w recznym sie regulacja skonczyla i lapie gdzies na ostatnim zabku, ale tez szalu nie ma:/ mozliwe zeby sie linka rozciagnela??

Jeśli masz stare bębny może po prostu masz już zjechane bębny poza mimimum i ręczny łapie dalej.
Z drugiej strony ja mam nowe bębny i szczęki i ręczny łapie jeszcze dalej niż nz starych...chyba samoregulatory jak pisze 400kv...

hmm wymienil bym caly komplet, ale nie chce inwestowac w bebny bo plany sa bardziej ambitne... tak wiec narazie wymienilem tylko szczeki, zeby miec czym hamowac, reszta jest ok, sprezynki cale, samoregulatory chodza (choc maja przytarte zabki na koleczkach ) tylko te bebny... zna ktos minimalna grubosc bebna?