MotoNews.pl

Ciezko wchodza biegi:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzis zaczely ciezko wchodzic biegi, jak wrzucam wsteczny to za kazdym razem zgrzyta. Generalnie od kiedy mam espero (ponad 3lata) bylo tak ze jak weszla wycieraczka pod sprzeglo to biegi ciezej wchodzily, ale teraz nawet jak wyjme wycieraczke to brakuje kawalka zeby to sprzeglo wcisnac na tyle zeby normalnie mozna bylo biegi wrzucic
na wylaczonym silniku wszystko leciutko i ladnie chodzi, ma ktos pomysl co moze byc przyczyna?
i czy jezeli bede tak jezdzil to cos wiecej moze sie popsuc?
dzieki wielkie

Na 90% do wymiany łapa sprzęgła.

-----------------
czasem tu zaglądam

a na 10% wybierak

Cytat:
2008-04-13 18:42:04, iampinki pisze:
dzis zaczely ciezko wchodzic biegi, jak wrzucam wsteczny to za kazdym razem zgrzyta. Generalnie od kiedy mam espero (ponad 3lata) bylo tak ze jak weszla wycieraczka pod sprzeglo to biegi ciezej wchodzily, ale teraz nawet jak wyjme wycieraczke to brakuje kawalka zeby to sprzeglo wcisnac na tyle zeby normalnie mozna bylo biegi wrzucic na wylaczonym silniku wszystko leciutko i ladnie chodzi, ma ktos pomysl co moze byc przyczyna? i czy jezeli bede tak jezdzil to cos wiecej moze sie popsuc? dzieki wielkie

z ta wycieraczką to mnie troche nawet rozbawiło--mogłes tym załatwic sobie sprzegło
nie rozłacza Ci widocznie do konca teraz-to albo ta słynna łapa albo sprzegło do wymiany-w obydwu przypadkach trzeba rozkrecac
a moze wysprzeglik-sprawdz czy nie cieknie-mi ciekło delikatnie i kiedys wymieniałem
jak bedziesz tak jezdził to koszty wzrastają niestety-skrzynia
mi czasami 2 bardziej haczy jak zmieniam z 1 bez 'zatrzymania" na ułamek sekundy na luzie(pow 4 tys obrotów)--pozatym w kazdą strone idealnie
skrzynia w espero przełancza z tego co zaówazyłem z wiekszymi oporami niz w innych samochodach(nie ma tego uczucia jakbys w budyniu łyzka mieszał)

oj tam Panowie czarne wizje o łapie a ja wlasnie wrocilem ze stacji gzie zakupilem plyn dot4, uuzpelnilem zbiorniczek i wszystko chodzi po staremu
teraz tylko zlokalziwoac wyciek - ale to juz na spokojnie bo jakos przezyje dolewanie plynu...
ktos ma pomysl skad moze ciec i jak to zlokalizowac?
dzieki

Tak wysprzęglik sie sypnął 70zł
odchyl gume na wysprzegliku powinien zbierac sie tam płyn

Cytat:
2008-04-13 19:23:55, iampinki pisze:
oj tam Panowie czarne wizje o łapie a ja wlasnie wrocilem ze stacji gzie zakupilem plyn dot4, uuzpelnilem zbiorniczek i wszystko chodzi po staremu teraz tylko zlokalziwoac wyciek - ale to juz na spokojnie bo jakos przezyje dolewanie plynu... ktos ma pomysl skad moze ciec i jak to zlokalizowac? dzieki

najpewniej cieknie z wysprzeglika-mi ciekło-pod osłonke tłoczka zajrzyj-jak mokro to do wymiany
dot 3 wystarczy

dzieki wielkie za info, sprawdzac to na wylaczonym aucie czy wlaczonym?
tak sie zastanawiam ze chyba powinno byc widac skad pryska jak bede wciskal sprzeglo na chodzacym silniku?
dzieki

Cytat:
2008-04-13 19:23:55, iampinki pisze:
oj tam Panowie czarne wizje o łapie a ja wlasnie wrocilem ze stacji gzie zakupilem plyn dot4, uuzpelnilem zbiorniczek i wszystko chodzi po staremu

Bo my głupki założyliśmy, że sprawdziłeś poziom płynu zanim napisałeś na forum
Cytat:
2008-04-13 19:52:01, iampinki pisze:
dzieki wielkie za info, sprawdzac to na wylaczonym aucie czy wlaczonym?

Nie ma znaczenia, ten układ nie ma połączenia z silnikiem.

-----------------
czasem tu zaglądam

U mnie o samego początku - jak kupiłem samochód - biegi 1, 3 ciężko wchodziły i wchodzą. Trochę się poprawiło jak wymieniłem urwaną poduszkę mocowania silnika [ta przy skrzyni] ...silnik podszedł wyżej i jest trochę (mikro) lepiej.

Ale generalnie rewelacji nie ma. W związku z tym radzę sobie tak, że za każdym razem ...przed wrzuceniem 1-ki wrzucam dwa razy po sobie ...jakiś bieg do tyłu ...najczęściej 4-kę. Wtedy 1-ka wchodzi jak w ...kaczą d. Weszło mi to już tak w nawyk, że się zapominam ...i przy jeździe innym samochodem co poniektórzy myślą, że "czegoś mi brakuje"

Ale co zrobię, że ten typ tak ma...