MotoNews.pl

Jakie CB kupic w cenie do 500 pln

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie chciałem kupic cb z anteną jak najkrótszą a chcę miec zasięg około 12-15km za kwotę ok 500 pln czy to jest możliwe ?mam nowy samochód i nie mam pojęcia co mam zamontowac i jaki sprzet. prosze o jakies rady.

[ wiadomość edytowana przez: seba_d1 dnia 2008-03-18 20:14:14 ]

Panie Sebastianie a to radio musi byc nowe??? president Jackson Co Pan na to i jeszcze jakies ml 145

zasięg 12, 15 km ?
A po Ci Kolego wiedziec, ze stoją na drodze, po ktorej Ty akurat nie jedziesz.
Zeby miec cały czas taki zasięg na drodze, potrzeba 2 metrowej anteny.
Poza tym zasięg nie zalezy tylko od długosci anteny ale od warunkow terenowych, np w miescie zasięg drastycznie spada ( ale rekompensuje to większa liczba CB-stow )
Co do zestawu do 500 PLN, proponuję kupic cos uzywanego wyprodukowanego w Filipinach a nie w Chinach, np Presidenta Taylora, Valerego ew. Wilsona lub Herberta, bo stare CB radia są duzo lepsze od dzisiejszych tanich "jednorazowek"

Cytat:
2008-03-19 09:40:27, banan973 pisze:
Panie Sebastianie a to radio musi byc nowe??? president Jackson Co Pan na to i jeszcze jakies ml 145

jak masz na sprzedaż jacksona z ml-ką za 500zł to biorę w ciemno

do sprzedania hmm... nie sprzedaje, ale uzywane przeciez, starsze mozna za tyle kupic presidenta jacksona no delikatnie moze trzeba dolozyc przyznaje

Miałem podobny problem - skończył się , po przetestowniu Alana 102 i tti 770 na Unidenie 520XL_ML145. Jak dla mnie to jest to, czego chciałem. Nie szumi, ma do miasta RF-gain, a to jest konieczne!!
No i cena - Uniden z Allegro 260zł
Antenę dostałem, trochę długa, i na magnes - planuję coś "na motylka" na bagażniku, tak ok 1m, ale to na przyszłość.
Pozdr

Cytat:
2008-03-19 10:16:40, zp pisze:
zasięg 12, 15 km ? A po Ci Kolego wiedziec, ze stoją na drodze, po ktorej Ty akurat nie jedziesz.

nie każdy używa radia wyłącznie jako dupochronu...

Cytat:
Zeby miec cały czas taki zasięg na drodze, potrzeba 2 metrowej anteny.

i drugiego posiadacza wydajnego sprzętu...
no i do 12km niekoniecznie antena musi mieć 2m.

Cytat:
Poza tym zasięg nie zalezy tylko od długosci anteny ale od warunkow terenowych, np w miescie zasięg drastycznie spada

niezbadane są ścieżki fal...: KLIK

Cytat:
Co do zestawu do 500 PLN, proponuję kupic cos uzywanego wyprodukowanego w Filipinach a nie w Chinach, np Presidenta Taylora, Valerego ew. Wilsona lub Herberta, bo stare CB radia są duzo lepsze od dzisiejszych tanich "jednorazowek"

pełna zgoda.

Cytat:
2008-03-18 19:48:56, seba_d1 pisze:
mam pytanie chciałem kupic cb z anteną jak najkrótszą a chcę miec zasięg około 12-15km za kwotę ok 500 pln czy to jest możliwe ?mam nowy samochód i nie mam pojęcia co mam zamontowac i jaki sprzet. prosze o jakies rady. [ wiadomość edytowana przez: seba_d1 dnia 2008-03-18 20:14:14 ]

a co myślicie o zestawie Johny II + antena Missouri

Cytat:
2008-03-23 11:44:52, seba_d1 pisze:

Owszem jest to zestaw całkiem całkiem, ale. No właśnie, zawsze jest jakieś ale. Między innymi radyjko jest tylko z modulacją AM, to pierwsza sprawa, co prawda nikt nie wymaga modulacji FM ale? Harry byłby już lepszy jeszcze z ASC to już wypas.
Co do anteny to faktycznie na oko całkiem niezła, to samo z odbiorem i nadawaniem, dość dobry, ale, no właśnie, koszt dosyć duży i t d. Po niedługim czasie zorientujesz się że trzeba by było wymienić na dłuższą antenkę i znowu kłopot.
Powiem szczerze że zaczynając przygodę z CB radiem polecałbym na początek U-520 i antenkę Midland 9 PLUS zamontowaną na klapie bagażnika w uchwycie SF- 40, zaręczam że taki zestaw będzie na początek sporym wypasem, a oczywiście po jakimś czasie taki zestaw łatwo sprzedać i pieniądze zainwestować w powiedzmy w Presidenta z dawnych lat, wybór w tej chwili jest dość duży.
I tak sam podejmiesz decyzję, Zbyszek