MotoNews.pl

Czujnik M50

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś wie jak dobrać właściwy czujnik wałka rozrządu, padł w moim aucie i czeka mnie wymiana.
Według realOEM w mim M50 ze sterownikiem MS 40 mogą być montowane dwa rodzaje czujnika:

1. PULSE GENERATOR, CAMSHAFT 12141703221 ONLY APPLIES TO CYLINDER HEAD WITH BEARING LEDGEs 11121740463

2. PULSE GENERATOR 12141730028 ONLY APPLIES TO CYLINDER HEAD 11121748388

W serwisie BMW twierdzą, ze zależy to od typu głowicy. Po czym można rozróżnić głowicę (numer fabryczny), czy są na niej jakieś opisy?

[ wiadomość edytowana przez: Milas dnia 2008-04-07 15:05:57 ]

Dziwne jest stwierdzenie serwisu ze , zależy od typu głowicy, przecież M50 to M50 i nie ma dwóch rodzajów M50??? Pierwsze słyszę

Ten pierwszy rodzaj to z jakimś łożyskiem , ale jakim nie wiem niestety. Nie wiem czy tam zaglądasz czasami ,ale na forum http://www.bmw-klub.pl/ , jest naprawde pare konkretnych osób co znają się fachowo na rzeczy więc może tam spróbujesz.
Przy okazji zapytam jak ci sie objawiła awaria tego czujnika?

Dziękuję za odpowiedź.
Czujnik wymieniłem. Uszkodzony czujnik w mojej e34 był 12141703221 . Kupiłem typu 12141730028 bo taki był dostępny, minimalnie różni się kształtem, ale można to rozwiązać dokładając dodatkowy oring. Gorzej może być z zamianą na odwrót czyli oryginalnie czujnik 12141730028 a zastępczo 12141703221 .
Auto śmiga aż miło. Komputer nie wykrywa już błedu. Wniosek czujniki pod względem elektrycznym są takie same. To łożysko to domyślam się cewki w czujniku osadzone są nie na sztywno, nie przenoszą drgań silnika

Objawy uszkodzonego czujnika:
1. Niska moc , szczególnie poniżej 3000 obr.
2. Bardzo niska moc na zimnym silniku.
3. Słyszalna praca wtryskiwaczy , cykanie.
4. Bardzo głośna praca wtryskiwaczy LPG na biegu jałowym.
5. Komputer- Carsoft wykrywa błąd 84.
6. Spalanie w cyklu miejskim ok. 16l.
7. Bardzo wysoka rezystancja na stykach czujnika.

Objawy 1-5 zniknęły pkt.6,7 jeszcze nie sprawdzone.

I nie trzeba już sięgać na inne forum, na tym też jest już ktoś kto zna temat

Pozdrawiam

Chodzi o czujnik polozenia walka rozrzadu w M50 z Vanosem, bo w wersji bez zmiennych faz chyba nie wystepuje?

Cytat:
I nie trzeba już sięgać na inne forum, na tym też jest już ktoś kto zna temat Pozdrawiam

Szkoda że ten ktoś nie ujawnił się w tym wątku, wiadomo by było do kogo się na przyszłość zwrócić

A tak wogle to jak w końcu z tą głowicą? Są dwa rodzaje?

Cytat:
Chodzi o czujnik polozenia walka rozrzadu w M50 z Vanosem, bo w wersji bez zmiennych faz chyba nie wystepuje?

W tym przypadku chodzi o vanos, ale jak jest w silnku bez vanosa nie miałem okazji sprawdzić.