| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2008-04-03 11:37:55 tak jak piotrek napisał to że pas po jego odpięciu się nie za szybko zwija niema związka z blokowaniem pasa podczas wypadku/naglego hamowania. Ja swój pas kierowcy kiedys rozebralem(bardzo dawno temu) i pamietam tylko tyle ze udalo mi sie ustalić ze za duzo to się nie da polepszyc. |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2008-04-03 12:03:57 zdejmij plastikową osłone i zobacz czy sie nie skręcił |
![]() Torp12 Klubowy Weteran Było Daewoo Espero Warszawa | 2008-04-03 16:14:09
To ze sie pas nie zwija najprawdopodobniej spowodowane jest tym ze sprezyna ktora jest za to odpowiedzialna na poprostu lekko dosc Mialem tak z tylu. Jedna udalo sie jeszcze zreanimowac druga byla juz popekana wiec nic jej nie pomoglo. Jesli nie chcesz nic kupowac a sprezyna peknieta nie jest , a nie masz zbyt duzego brzucha to mozesz mocniej ja skrecic to sie zwijac bedzie ale skroci sie za to pas.
|
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2008-04-03 18:23:01 mialem to samo, zdjalem plastiki i okazalo sie ze byl skrecony |
Grzegorz TOYOTA Corolla E16 Katowice | 2008-04-03 19:09:46 Spróbuj wyczyścić przelotkę trzymającą pas, ta na słupku na wysokości ramienia. Poskrob w miejscu gdzie zawija się pas i zobacz czy nie zebrał się tam sprasowany syf.... |
flykrzysiek Daewoo Espero Melbourne-Australia | 2008-04-04 14:34:43 Tez mam ten problem - w mniejszym stopniu bo pas bardzooo powolutku sie zwija sam choc nie wiem czy to normalny objaw ze o tak cholernie uciska w brzuch bo co jak co na to mam sposoba-podciagam go wiecej i spokoj jak narazie
Sprzedawanie pasow uzywanych jest nielegalne zas naprawianie niemozliwe lub niedozwolone. |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2008-04-04 14:39:51
Pokaż na to paragraf |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2008-04-04 16:32:42
Niestety zółtodziób ma w tym przypadku rację
proszę ci,oto paragraf: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 r. w sprawie wykazu przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko (Dziennik Ustaw Nr 201, Poz. 1666 i 1667). Wykaz przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko (załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 r., poz. 1666) : - poduszki powietrzne z aktywatorami pirotechnicznymi - klocki i szczęki hamulcowe - przewody układu hamulcowego - tłumiki układu wydechowego - przeguby układu kierowniczego i zawieszenia - fotele zintegrowane z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi - układ blokady kierownicy - immobilisery wraz z transponderami sterowania elektronicznego - urządzenia przeciwwłamaniowe i alarmowe - elementy elektryczne i elektroniczne układów bezpieczeństwa np. ABS - przewody paliwowe - filtry jednorazowe i wkłady filtra - zawory recyrkulacji spalin - instalacje zasilania gazem - automatyczne i nieautomatyczne zestawy pasów bezpieczeństwa - pióra wycieraczek szyb - katalizatory - kondensatory zawierające PCB Tylko kto tego przestrzega
łyso ci [ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2008-04-04 16:33:41 ] |
markus Espero 1,5 DOHC Mikołów | 2008-04-04 16:33:21 Witam
Miałem to samo, też pomału sie zwijał. Wymontowałem go i wyczyściłem go ciepła wodą i płynem. Był brudny i stał sie grubszy. Po wyczyszczeniu pomogło teraz bardzo dobrze sie zwija. pozdrawaim markus |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-04 17:55:57
Ale w tych paragrafach nigdzie nie pisze, że NIE WOLNO handlować. Zresztą nie wiem co do bezpieczeństwa ma np. immobiliser czy urządzenie alarmowe i przeciwwłamaniowe. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-04-04 17:57:19 ] |
flykrzysiek Daewoo Espero Melbourne-Australia | 2008-04-04 21:09:22 Piotr_ek - Przepisy wyraznie zabraniaja szczegolnie, podkreslam handel uzywanymi pasami bezpieczenstwa-w swietle prawa jest to nielegalne i niedopuszczalne za takie cos mozna niezle narobic sobie klopotow. Nie bede przytaczal artykulow prawa bo nie wiem, ktory to mowi i dokladnie jaki - ale to sa fakty.
Sam kiedys pytalem na szrocie i koles mial uzywane pasy (pewnie po wypadkach z rozbiorek aut) ale pozniej wlasnie w gazecie czytalem, ze to nielegalne.Rowniez proba naprawy jest zabroniona - tylko nikt tego napewno juz nie sprawdzi. Tez mnie dziwi, ze immobiliser ma cos do bezpieczenstwa czy central zamek. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-04-04 23:33:34 a jaka sankcja? więzienie, grzywna, areszt, biczowanie? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-05 07:56:00
Chętnie bym się z owym przepisem zapoznał, bo póki co to wiemy, że montowanie rzeczonych elementów jest zabronione.
Za legalne zdobyte pieniądze kupiłem legalnego pochodzenia i będę jego elementy naprawiał jak będę chciał. Tego nikt nie może zabronić. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-04-05 07:56:40 ] |
Franeczek_Espero Daewoo Espero MałaPolska | 2008-04-12 08:39:25 Z pola walki:
Rozebrałem pas, nie był pozwijany, zabrudzony, sprężyna dobra, poskładałem i ... działa dobrze. Usterki nie znalazłem ale naprawiłem. ![]() |
JaChomik Klubowy Weteran Honda Civic 1.8 Szczecin/Glasgow | 2008-04-12 10:59:53
Nie tk do konca. Handlowac można. Rozporzadzenie ministra zakazuje MONTAZU urzywanych elementów. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-12 14:00:06
Ot i co. A prywatnie to ja sobie wszystko mogę do auta zamontować co przegląd przejdzie i ministerialne przepisy mnie nie dotyczą. |
flykrzysiek Daewoo Espero Melbourne-Australia | 2008-04-12 20:12:10 Nie mozna montowac uzywanymi wiec jednoczesnie i handlowac nimi takze nie wolno-poczytajcie dokladnie przepisy i dowiecie sie,ze handel uzywanymi pasami jest nielegalny. Jak bede mial czas to znajde to w necie albo w przepisach.
---------------------------------------------------------------------------- ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-13 00:03:44
Doczekać się na przepisy nie mogę. A nawet jak je przedstawisz to i tak z konstytucją niezgodne będą, bo ja swoje auto, legalnie nabyte mogę sprzedawać na części jak chcę! |