Nie zwija mi pas do końca

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej, kurde kolejny problem z espero - Nie zwija mi pas do końca, pas kierowcy. Jest problem bo jak sie rusze to pasy sie nie napinają. Naprrawie to sam?

Cytat:
2008-04-03 09:45:28, Franeczek_Espero pisze:
Naprrawie to sam?

Pasy są w zasadzie nie naprawialne. A to, że się nie zwija to bezwładność jego również nie działa?

tak jak piotrek napisał to że pas po jego odpięciu się nie za szybko zwija niema związka z blokowaniem pasa podczas wypadku/naglego hamowania. Ja swój pas kierowcy kiedys rozebralem(bardzo dawno temu) i pamietam tylko tyle ze udalo mi sie ustalić ze za duzo to się nie da polepszyc.

zdejmij plastikową osłone i zobacz czy sie nie skręcił

Cytat:
2008-04-03 09:45:28, Franeczek_Espero pisze:
Hej, kurde kolejny problem z espero - Nie zwija mi pas do końca, pas kierowcy. Jest problem bo jak sie rusze to pasy sie nie napinają. Naprrawie to sam?

To ze sie pas nie zwija najprawdopodobniej spowodowane jest tym ze sprezyna ktora jest za to odpowiedzialna na poprostu lekko dosc Mialem tak z tylu. Jedna udalo sie jeszcze zreanimowac druga byla juz popekana wiec nic jej nie pomoglo. Jesli nie chcesz nic kupowac a sprezyna peknieta nie jest , a nie masz zbyt duzego brzucha to mozesz mocniej ja skrecic to sie zwijac bedzie ale skroci sie za to pas.

mialem to samo, zdjalem plastiki i okazalo sie ze byl skrecony

Spróbuj wyczyścić przelotkę trzymającą pas, ta na słupku na wysokości ramienia. Poskrob w miejscu gdzie zawija się pas i zobacz czy nie zebrał się tam sprasowany syf....

Tez mam ten problem - w mniejszym stopniu bo pas bardzooo powolutku sie zwija sam choc nie wiem czy to normalny objaw ze o tak cholernie uciska w brzuch bo co jak co na to mam sposoba-podciagam go wiecej i spokoj jak narazie

Sprzedawanie pasow uzywanych jest nielegalne zas naprawianie niemozliwe lub niedozwolone.

Cytat:
2008-04-04 14:34:43, flykrzysiek pisze:
Sprzedawanie pasow uzywanych jest nielegalne zas naprawianie niemozliwe lub niedozwolone.

Pokaż na to paragraf

Cytat:
2008-04-04 14:39:51, Adam4302 pisze:
Pokaż na to paragraf

Niestety zółtodziób ma w tym przypadku rację

proszę ci,oto paragraf:
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 r. w sprawie wykazu przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko (Dziennik Ustaw Nr 201, Poz. 1666 i 1667).
Wykaz przedmiotów wyposażenia i części wymontowanych z pojazdów, których ponowne użycie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego lub negatywnie wpływa na środowisko (załącznik do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 28 września 2005 r., poz. 1666) :
- poduszki powietrzne z aktywatorami pirotechnicznymi
- klocki i szczęki hamulcowe
- przewody układu hamulcowego
- tłumiki układu wydechowego
- przeguby układu kierowniczego i zawieszenia
- fotele zintegrowane z pasami bezpieczeństwa lub poduszkami powietrznymi
- układ blokady kierownicy
- immobilisery wraz z transponderami sterowania elektronicznego
- urządzenia przeciwwłamaniowe i alarmowe
- elementy elektryczne i elektroniczne układów bezpieczeństwa np. ABS
- przewody paliwowe
- filtry jednorazowe i wkłady filtra
- zawory recyrkulacji spalin
- instalacje zasilania gazem
- automatyczne i nieautomatyczne zestawy pasów bezpieczeństwa
- pióra wycieraczek szyb
- katalizatory
- kondensatory zawierające PCB

Tylko kto tego przestrzega

łyso ci

[ wiadomość edytowana przez: JaRabbit dnia 2008-04-04 16:33:41 ]

Witam
Miałem to samo, też pomału sie zwijał. Wymontowałem go i wyczyściłem go ciepła wodą i płynem. Był brudny i stał sie grubszy.
Po wyczyszczeniu pomogło teraz bardzo dobrze sie zwija.

pozdrawaim
markus

Cytat:
2008-04-04 16:32:42, JaRabbit pisze:
Niestety zółtodziób ma w tym przypadku rację proszę ci,oto paragraf:

Ale w tych paragrafach nigdzie nie pisze, że NIE WOLNO handlować. Zresztą nie wiem co do bezpieczeństwa ma np. immobiliser czy urządzenie alarmowe i przeciwwłamaniowe.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-04-04 17:57:19 ]

Piotr_ek - Przepisy wyraznie zabraniaja szczegolnie, podkreslam handel uzywanymi pasami bezpieczenstwa-w swietle prawa jest to nielegalne i niedopuszczalne za takie cos mozna niezle narobic sobie klopotow. Nie bede przytaczal artykulow prawa bo nie wiem, ktory to mowi i dokladnie jaki - ale to sa fakty.
Sam kiedys pytalem na szrocie i koles mial uzywane pasy (pewnie po wypadkach z rozbiorek aut) ale pozniej wlasnie w gazecie czytalem, ze to nielegalne.Rowniez proba naprawy jest zabroniona - tylko nikt tego napewno juz nie sprawdzi.

Tez mnie dziwi, ze immobiliser ma cos do bezpieczenstwa czy central zamek.

a jaka sankcja? więzienie, grzywna, areszt, biczowanie?

Cytat:
2008-04-04 21:09:22, flykrzysiek pisze:
Nie bede przytaczal artykulow prawa bo nie wiem, ktory to mowi i dokladnie jaki - ale to sa fakty.

Chętnie bym się z owym przepisem zapoznał, bo póki co to wiemy, że montowanie rzeczonych elementów jest zabronione.

Cytat:
Rowniez proba naprawy jest zabroniona - tylko nikt tego napewno juz nie sprawdzi.

Za legalne zdobyte pieniądze kupiłem legalnego pochodzenia i będę jego elementy naprawiał jak będę chciał. Tego nikt nie może zabronić.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-04-05 07:56:40 ]

Z pola walki:

Rozebrałem pas, nie był pozwijany, zabrudzony, sprężyna dobra, poskładałem i ... działa dobrze. Usterki nie znalazłem ale naprawiłem.

Cytat:
, podkreslam handel uzywanymi pasami bezpieczenstwa-w swietle prawa jest to nielegalne i niedopuszczalne za takie cos mozna niezle narobic sobie klopotow. Nie bede przytaczal artykulow prawa bo nie wiem, ktory to mowi i dokladnie jaki - ale to sa fakty.

Nie tk do konca. Handlowac można. Rozporzadzenie ministra zakazuje MONTAZU urzywanych elementów.

Cytat:
2008-04-12 10:59:53, JaChomik pisze:
Rozporzadzenie ministra zakazuje MONTAZU urzywanych elementów.

Ot i co. A prywatnie to ja sobie wszystko mogę do auta zamontować co przegląd przejdzie i ministerialne przepisy mnie nie dotyczą.

Nie mozna montowac uzywanymi wiec jednoczesnie i handlowac nimi takze nie wolno-poczytajcie dokladnie przepisy i dowiecie sie,ze handel uzywanymi pasami jest nielegalny. Jak bede mial czas to znajde to w necie albo w przepisach.

----------------------------------------------------------------------------

Cytat:
2008-04-12 20:12:10, flykrzysiek pisze:
Nie mozna montowac uzywanymi wiec jednoczesnie i handlowac nimi takze nie wolno

Doczekać się na przepisy nie mogę. A nawet jak je przedstawisz to i tak z konstytucją niezgodne będą, bo ja swoje auto, legalnie nabyte mogę sprzedawać na części jak chcę!