[Lantra] Olej pod pokrywą silnika - przyczyna??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Jaka może być przyczyna że pod pokrywą silnika(przykrywającą świece) zbiera mi się olej??
Uszczelka pokrywy zaworów i korek wlewu oleju wymieniłem.
Auto to Lantra 1.6 92r DOHC G4CR

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: addxor dnia 2008-05-10 13:34:51 ]

1. rozlałeś przy uzupełnianiu
2. ciśnienie wywala olej spod korka

BTW
sprawdź czy nie masz oleju w "dziurze" gdzie wkręca się świeca i wchodzi fajka przewodu WN

[ wiadomość edytowana przez: e-gen dnia 2008-05-10 17:04:33 ]

1. Po wlaniu wytarłem
2. Pomimo iż wymieniałem korek i jest nowa uszelka na nim może wywalać przez niego olej??? O czym to może świadczyć??

Gniazda świec zapłonowych i same świece są czyściutkie

To, że jest nowa uszczelka o niczym nie świadczy. Ja wymieniłem 3 szt. po kolei dopiero 4 nie puszcza oleju. Dobra rada unikaj najtańszych bo są do...

Cytat:
2008-05-10 17:22:33, addxor pisze:
2. Pomimo iż wymieniałem korek i jest nowa uszelka na nim może wywalać przez niego olej??? O czym to może świadczyć?? Gniazda świec zapłonowych i same świece są czyściutkie

że są przedmuchy w silniku

...może być skrzywiona(odkształcona) pokrywa rzadko sie to zdarza ale zdarza.
Jakiej firmy kupiłeś uszczelkę, najtańsze mogą po prostu być za cienkie(tak miałem w Golfie),
Mam pytanko nie dawałeś może przypadkiem silikonu pod uszczelkę?I jeszcze jedno w jaki sposób przykręcałeś pokrywę? Powinieneś to zrobić na krzyż, dokręcając systematycznie na przemian śruby(Nie od razu na maxa) .Jak odkręcisz teraz pokrywę zwróć uwagę gdzie cieknie i spróbuj zacząć właśnie od tej strony, może pomoże! Dla pocieszenia w Golfie trzecia uszczelka dopiero nie lała (niestety tak to bywa).

Przykręcałem dokładnie tak jak mówisz slawekb1. Jeżeli chodzi o cenę uszczelki to wydaje mi sie że taka najtańsza nie była - kosztowała 34zł. Silikonem wcześniej było uszczelniane ale go wyczyściłem. Z tego co widze to uszczelka nie lata. Poza tym olej nie leci z boku bloku silnika tylko na góre pod pokrywę silnika więc chyba nie jest to spowodowane uszczelką??Dobrze myśle??