MotoNews.pl

Pasy- wymiana- jak?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
Niestety gdy produkowano mojego plusa ktos oszczednie podszedł do sprawy pasów bezpieczenstwa i brakuje mi 5cm by wszystko było ok
Czy ktoś już wymieniał pasy na dłuższe bo tymi nie mogę poprawnie i bezpiecznie zapiąć dziecięcego fotelika.
Bo chyba jest to mozliwe?

Izka nie wiem jaki masz fotelik, ale ja w swoim (nie Plusie) zapinam praktycznie każdy rodzaj fotelika (poza ISO-FIX'em bo nie jest do tego przystosowany). Moze cos nie tak z metodą zapinania ??Albo jakis dziwny model..

Cytat:
2003-10-14 15:23:25, Ramzes_II pisze:
Moze cos nie tak z metodą zapinania ??Albo jakis dziwny model..

No no,bo innych pasow to raczej nie ma.

Zapinam według instrukcji a model jest tradycyjny od 0 do 13 i z homologacją
Niema problemów jeśli ma on być ustawiony przodem do kierunku jazdy ale przepisy każą malucha z przodu zapiąć tyłem do kierunku jazdy a wtedy pasa brakuje

A jak cofniesz maksymalnie siedzenie nie pomoże?

A jak potem zmieszcze reszte rodziny ha ha ha
niepomaga cofanie siedzenia i opuszczenie pasa na max

A w stosunku do czego zmierzyłaś że jest za krótki? Ten od kierowcy jest wystarczający? Jeśli tak to dawaj małego(-łą) za kierę a Ty siadaj na miejscu pasażera (Ciebie, chyba pas obejmie).

ha ha ha ha swietny pomysł mały napewno sie ucieszy

No i masz rozwiazanie! Faktycznie sprawdz, zcy pasy roznia sie dlugoscia. Jesli tak, to po prostu zamien je miejscami. Zajmuje to chwile, a polega na odkreceniu 2 srubek przy kazdym pasie.

moge ci porztczyć mojego bo mam wyciagniete bo może exportowe LE miały je dłuższe

Cytat:
2003-10-14 16:13:43, KiLeR pisze:
No i masz rozwiazanie! Faktycznie sprawdz, zcy pasy roznia sie dlugoscia. Jesli tak, to po prostu zamien je miejscami. Zajmuje to chwile, a polega na odkreceniu 2 srubek przy kazdym pasie.

Wg mnie nie będzie się dało zamienić pasów miejscami (przynajmniej w moim Atu - nie + - sie nie da) ze względy blaszkę na końcu pasa (przykręcona do podłogi), która jest wyprofilowana dla lewej lub prawej strony. No chyba, że w Plusach jest inaczej.

Jedynym rozwiązaniem pozostaje posadzenie dzieciaka z tyłu. Z przodu będzie jeździł jak skończy ileś tam latek, które pozwalają na jazdę bez fotelika z przodu (chyba 10 lub 12). A do przodu pakuj swą drugą połówkę.

[ wiadomość edytowana przez: Saghat dnia 2003-10-14 20:20:22 ]

Czy pasy Trucka sa dluzsze? Chyba powinny, bo sa mocowane bardziej z tylu niz w 5d.
Chce takie kupic, ale ciagle nie mam pewnosci, czy rzeczywiscie sa dluzsze.

Izka:
czy Maly nie powinien siedziec na tylnym fotelu? Tam bezpieczniej!

Adamus

Izka - ja mam fotelik na tylnej kanapie (na tej wąskiej częsci). Maluszek juz jak miał 2 tygodnie to tam jezdził - przodem do kierunku jazdy, tyle ze fotelik mam regulowany w płaszczyźnie pochylania - wiec był położony. Teraz synek ma 18 miesięcy wiec juz sobie siedzi, a nie leży. Mam zawsze z tyłu zapięty na stałe jego fotelik, niezależnie czy jeździ ze mną, czy nie. Jednak chyba z tyłu jest bezpieczniej, takie mam wrazenie, a juz na pewno wygodniej. Zawsze jak odwróce głowe to ręką go dostaję by wręczyć mu "mela" (smoczek dla laików ) i widze go w wstecznym lusterku jak je przestawie i nie musze sie odwracać od drogi przedemną zeby zerknąć w bok czy w tył.

[ wiadomość edytowana przez: Ramzes_II dnia 2003-10-14 23:08:52 ]

witam
po 1-pasy z przodu lub z tyłu mają taką długość
po 2-lewy pas można zamienic miejscem z prawym ale trzeba rozpruć szew przy tej blaszce przykręconej do podłogi i póżniej zszyć co odradzam metodą chałupniczą /zobaczcie jak on wygląda /
mam wszystko do montowania pasów w aucie,pasy,zwijaczki,muszelki to na słupku itp.itd.