| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
RafalT Daewoo Espero Gorzów | 2008-04-17 11:34:52 Witam,
1. Gazownicy ZWIĘKSZYLI ilość kroków z 86 do 107 (domyślam się, że PWA). Jak to możliwe, że spowodowało to dostarczenie większej ilości powietrza do silnika i zubożenie za bogatej miesznki. Całe życie myślałem, że czym większa ilośc kroków atutatora tym więcej gazu leci. Mieszanka powinna być przez to jeszcze bogatsza! 2. Jeżeli sonda stoi w miejscu, to silnik krokowy nie pracuje, tylko stoi w PWA. Mamy w ten sposób I generację z całym ryzykiem, ktore opisałem poprzednio. Ryzyko to potwierdził również Croma pisząc, że przy obciążeniu może być różnie. Spaliny na przglądzie sprawdzają na wolnych i to ustawione PWA jest dla wolnych prawidłowe. 3. Katalizator niezależnie od budowy, podobnie jak każdy tłumik wprowadza opory w układzie wydechowym. Na wolnych obrotach pomaga między innymi utrzymać kompresję. Każda ingerencja w wydech powoduje zmianę parametrów pracy silnika. Usunięcie jakiegoś tłumika czy katalizatora (tzw. luźny wydech) powoduje na ogół spadek momentu obrotowego na niskich obrotach i podwyższenie mocy na wysokich. Czasem są również problemy z wolnymi obrotami. Spaliny niewyhamowane przez katalizator uderzają falami w pierwszy tłumik, który szybciej padnie. Ten szybszy falowy przepływ spalin przez sondę może dawać jej fałszywe odczyty. Zanim kupisz nową lambdę sprawdź starą w samochodzie kolegi. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-04-17 12:52:12 jeśli masz ustawiony attuator na małych krokach to sonda odczytuje ,że jest uboga mieszanka i daje sygnał do kompa żeby ja wzbogacic. jeśli nato miast silnik krokowy pracuje w średniej wg. prawidłowej mieszanki stechiometrycznej to i sonda odczytuje prawidlowo spaliny.
jeśli zostałem źle zrozumiany to przepraszam. jeszcze wyrzucenie kata nie jest najgorszą rzeczą w wyeliminowaniu zjawisk falowych w układzie dolotowym w starszych samochodach lecz zmiany w średnicy rur wydechowych i pseudo tuningowe tłumiki lub tzw. montazówki to już jest barbarzyństwo. w nowszych samochodach a szczególnie o malym litrażu to kat. także spełnia rolę tlumika . mnie chodziło o odpowiedź związaną ze spalinami po wyrzuceniu kata. takie wyrzucenie kata to z góry jest wyrzucenie kilkunastu kucy ze silnika a tlumików szczególnie. |
e-gen Kamieniec | 2008-04-17 15:59:59
Tutaj nie masz racji, ponieważ wyrzucenie kata spowoduje, iż spaliny będą chłodniejsze a więc układ wydechowy dłużej pożyje. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-04-17 16:36:31 e-gen
nie masz racji kat.działa także jako chłodnica tak najprościej sie wypowiadając. przejmując wysoką temp. spalin. porównuj sobie temp. kata i pierwszego tłumika. z autem bez kata.
|
blue827 Biłgoraj | 2008-04-17 17:46:02 Mnie ostatnio odrzucił gość na przeglądzie za spaliny na gazie, pokazał mi na wyświetlaczu liczbę 150 i powiedział że norma to 100, ale nie dopytywałem się już o szczegóły. Natomiast co dziwniejsze ostatnio odkryłem że cały czas jeździłem na maksymalnie skręconym blosie, czyli najuboższa mieszanka, w takim razie dlaczego taka podwyższona emisja spalin? zamówiłem ten wskaźnik AFR od Gondoljerzego i zobacze co mi będzie pokazywał.
Sam kiedyś sprawdzałem na analizatorze CO, i pokazywał mi wszystko w normie, dlatego swojego blosa nieregulowałem nawet, natomiast wyniki mogłybyć przekłamane przez katalizator. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-04-17 17:57:52 HC bardzo rośnie równierz w przypadku mieszanek ubogich. |
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-04-17 19:10:02 HC ogólnie to wynik źle spalonej mieszanki. nawet jak nie ma kata to przy dobrym spalaniu to wynik może sie miescić w normach w 100%.
ogólnie na HC ma wpływ wypadanie zapłonu. zawory. zła mieszanka stechiometryczna. paliwo. to tak ogólnie . kat. zmniejsza w zasadzie trzy parametry -HC, CO, NO. poza tym najważniejszym parametrem w regulacji właściwej mieszanki jest CO2 które mówi nam o najbardziej efektywnym spalaniu niezależnie od innych parametrów. jest to wynik dobrego spalania. na benie ma być powyzej 13 % a na gazie jest średnio 1% mniejsze. |