Szybkie pytanko o hamulce :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Sprawa wyglada nastepujaco- podczas hamowania sciaga mi autko lekko w strone pasarzera.Zrobilem maly test i stanalem sobie na goreczce,nadusilem mocno hamulec i chwile go przytrzymalem po puszczeniu bylo slychac jak strona kierowcy puscila,a strona pasazera jeszcze okolo 1 sekunde trzymala :/
co moze byc tego przyczyna??
zapowietrzony uklad,czy moze wina cylinderka??
od czego najlepiej zaczac i jak sie do tego zabrac

Z gory dzieki za wszelkie rady i instruktarz
Wesolych Swiat.
Pozdrawiam.

upik podpowie ktos

prowadnice?klocki w zacisku,tłoczek

moze nierownomierne zuzycie klockow,,,albo...zapowietrzony uklad lub tez zapieczony tloczek,,,ale watpie w ten element gdyz rzadko kiedy zawodzi

hmm no to chyba zaczne od odpowietrzania

zaciśnięty wężyk elastyczny ,odkręć go przy zacisku i sprawdż czy leci płyn

Cytat:
2008-03-22 07:46:15, kamil76 pisze:

hymm kamil .. ale wczesniej bylo pisane ze hamulec dziala ale z opuznieniem .
teoretycznie jedno kolo lapie mocniej a drugie slbaiej . u siebie mialem cos podobnego ..
ale zblizal mi sie czas wymiany klockow .. wiec to zrobilem i jest ok choc i tak mi ciagnie lekko w 1 strona ..
a kiedy sciagnolem stare klocki i zobaczylem nowe to sie przerazilem tego co zobacyzlem .. zamiast okladziny na blaszcze mialem polowe blaszki .. dlatego wiedzialem ze musze jak najszybciej to wymienic a z drugiej strony praktycznie nowe...

Cytat:

teoretycznie jedno kolo lapie mocniej a drugie slbaiej . u siebie mialem cos podobnego ..
ale zblizal mi sie czas wymiany klockow .. wiec to zrobilem i jest ok choc i tak mi ciagnie lekko w 1 strona ..
a kiedy sciagnolem stare klocki i zobaczylem nowe to sie przerazilem tego co zobacyzlem .. zamiast okladziny na blaszcze mialem polowe blaszki .. dlatego wiedzialem ze musze jak najszybciej to wymienic a z drugiej strony praktycznie nowe...

Cytat:

Cytat:

ja tez bym to obstawial...

mialem podobny objaw... puszczaly z opoznieniem... czasem podczas jazdy tarly klocki i lekko sciagalo... kumpel mechanik wzial w swoje rece i stwierdzil ze jest przygiety przewod, ale wydawalo mi sie ze chodzi o jakis metalowy... nie jestem pewien...

ja miałem przewód gumowy do wymiany.

Cytat:
2008-03-22 09:38:07, bobas_sk pisze:
ja miałem przewód gumowy do wymiany.

hymmm w akim razie u siebie tez obacze czy mi nic sie tam nie zagielo ani nic takiego..

ok dzieki chlopaki za podpowiedzi
Po swietach to posprawdzam.
Wesolych Swiat.

ostatnio jak odkrecilem odpowietrznik to plyn nie lecial,dopiero jak sie pare razy podpompowalo i trzymalo wcisciety hamulec to plyn zaczal leciec!
Tak powinno byc,czy moze plyn powinien sam leciec odrazu po odkreceniu odpowietrznika

jest ktos w stanie mi odpowiedziec na moj ponizszy post

powinien sie delikatnie sączyć, a leciec dopiero jak nacisniesz pedał hamulca....

czyli prawdopodobnie powolnego odchodzenia szczek od tarczy jest przytkany przewod hamulcowy a nie cylinderek

tak przewod

wielkie dzieki Fizz
Jutro zamawiam nowy przewod i po wymianie dam znac jakie sa efekty

Pozdro.

Oki przewod juz zamowilem
Jakies rady przy wymianie ?
Mozna natrafic na jakis opor ?