Alfa 156 i sekwncja Tartarini - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
A wiec jak w temacie... Autko przejechalo juz na niej jakies 80-100kkm. Od jakiegos czasu zaczelo strasznie buczec po przelaczeniu na gaz. Buczenie wystepuje tylko przy obciazeniu (przspieszaniu badz pod gorke). Czasami przy moceniejszym wciskaniu gazu potrafi sie gaz wylaczyc i centralka zaczyna pikac. Myslalem ze za malo benzyny w baku ale przy polowie zbiornika dalej to samo. Wczoraj wydalwalo mi sie za gaz sie skonczyl ale po tankowaniu weszlo do butli tylko 20l - wczoraj mialem problemy zeby w ogole przelaczyc go na gaz - dzisiaj juz sie zalacza tylko buczy... Tak jakby byl problem gdzies z cisnieniem i przy mniejszej ilosci gazu cos nie halo... Dodam ze na benzynie zadnych problemow. odglosow, przyspiesza normalnie... Instalka to oczywiscie sekwencja. Silnik 1.8 TS 140KM

Możesz zrobić najprościej odłączyć zasilanie od centralki gazu (bezpiecznik przy akumulatorze na kablu) na ok 1 minutę. Błędy powinny sie skasować, prosty błąd może powodować dziwne zachowania instalacji. Mi czasami szwankuje czujnik temperatury (wbudowany w reduktor) i taki reset pomaga. A możesz bardziej elegancko zbudować interfejs na max232 oraz zdobyć oprogramowanie (nie jest trudno). Oprogramowanie działa bez klucza i możesz zrobić wszystko oprócz przyuczenia. Niestety do przyuczenia trzeba mieć klucz. Nie ma sie czego bać nic nie spartolisz do tego trzeba mieć klucz.

możliwe że potrzebna jest jedynie wymiana filtrów i regulacja.

Bylem w serwisie i wymyslili ze potrzebna jest wymiana reduktora bo niby podaje nie tak jak trzeba... Tylko osiagi i ogolna praca poza tym buczeniem jest ok... Czy to wg Was trafna diagnoza czy chca zedrzec kase?? Wymozdzyli ze moja kieszen bedzie lzejsza o 770 za reduktor + 80 za wymiane co mi sie oczywiscie nie usmiecha... Jest jakikolwiek sens bawic sie w regenracje reduktora?? Bo oni oczywiscie stwierdzili ze to bedzie o 100 taniej a pojezdze 1-2 miechy i zabawa zacznie sie od nowa...

Zapoznaj się tym, a sporo zaoszczędzisz.
http://www.remixbg.com/Documentation/?dir=/Tartarini

[ wiadomość edytowana przez: kocuper dnia 2008-04-15 15:26:24 ]