Wybór oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zastanawiam się nad olejem do moich silniczków- wiadomo ze jak to dwa doprężone gary lubią wysoką temperature...

Wcześniej bawiłem sie z Castrolem RS10W60 - a jak sie ma do tego nowy "Edge" 10W60 ? - to jest to samo ?

Opcje :

Castrol RS 10W60
Castrol Edge 10W60
Mobil 1 Formula S 10W40
Shell Advance Ultra 4T 15W50 (motocykle)

Który byście wybrali ?

motul robi duzo olejow do wysilonych silnikow, a wydaje mi sie ze 10w 60 castrola nie wystepuje juz pod nazwą rs tylko edge i z tego co wiem to roznica tkwi w opakowaniu

Dokładnie jest tak jak kolega mówi-potwierdzam bo u mnie w robocie a pracuje w hurtowni motoryzacyjnej innego oleju castrola niż edge 10w60 nie uświadczysz

Valvoline VR1 (Racing) - ktoś to próbował w kaszlu?

http://www.leszekknorps.republika.pl/oleje.html

Ja.

Ja tez, ale nie w 650-tce.

A z jakim efektem? Wasza opinia?

Mialem go w dosc wysilonym silniku z pucharu abartha. Olej, jak olej, smarowal dobrze
A tak na serio, to silnik trzymal cisnienie oleju nawet w wysokich temperaturach >100 stopni, nie mialem niestety czujnika temperatury oleju, wiec nie wiem ile mial olej maksymalnie.

Wysokie temperatury oleju w malcu to są 140-160 stopni... po zastanowieniu dodam że jednak normalne warunki eksploatacyjne w rajdówce

Daje radę, nawet przy kilkusetkilometrowych trasach po autostradzie.

a jaki polecacie olej na dotarcie silnika??

ja śmigam w Agrupie na mobilu 5w50 i jestem bardzo zadowolony

Cytat:
2008-04-26 10:30:15, CEHU pisze:
a jaki polecacie olej na dotarcie silnika??

ja docieram na 10w40

w malcu jak narazie testuje castrola 10w40 Magnatec. Ale czytając wiele for internetowych najlepsze opinie i oceny dostaje MOTUL i taki też leje do Audiny i mam wrażenie,jakby mniej brała oleju

Ja tam latalem zawsze na RS 10W60, potem EDGE 10W60...auto eksploatowane jest tylko na kjs i treningach..teraz akurat mialem silnik na stole i dol silnika po II sezonach w stanie idealnym...temperature oleju mialem 130-150, na kole pasowym na pasek 925, czujnik w misce.. olej nie zostawia zadnych nagarow i innego syfu wbrew jakims dziwnym opiniom.

Cytat:
2008-04-26 11:33:12, kaza pisze:
ja śmigam w Agrupie na mobilu 5w50 i jestem bardzo zadowolony

a jaką to ty a grupą smigasz ?

a co o takim gulfie sądzicie??

do wysilonego motoru i dużego budżetu na olej - tylko motul 300V, najlepszy olej, z tego co pamietam do ca18det, czyli silnika z 200sx w którym panewki kręcą się 5razy częściej niż w DF, a na tym oleju jeździło to dobrze, więc sądze, że do malaka będzie w 101% wystarczał

Cytat:
2008-04-27 20:09:19, Porthos pisze:
a jaką to ty a grupą smigasz ?

A taką sobie od mojej Ani 3szlif 304 Halczyna taki tam motorek poskładałem

Cytat:
2008-04-25 22:18:44, dommel pisze:
A z jakim efektem? Wasza opinia?

Ja po przejsciach z brakiem cisnienai oleju na goracym motorze zalalem go lwansie takim olejem i do dzis mam z tym spokoj