| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-04-30 10:07:52 Chcialem was zapytac to czym odkrecac i zakrecac filtr w 2C-E.
W 4E-FE miejsca jest tyle ze wsadzam lapy dokrecam rekoma i po sprawie tutaj nie mam miejsca zeby go dobrze zlapac. Tutaj pucha jest dobrze schowana i dostep jest tylko od gory. Czy stosujecie jakies odkrecacze, zakrecacze do tych filtrow ? Widze na allegro jakies pazurkowe tego typu: http://moto.allegro.pl/item348888701_klucz_do_filtra_oleju_pazurkowy_65_110mm_rewelacja.html bo lancuch ktory mam do 4e-fe jest za krotki i nie ma jak nim zlapac. Czekam na podpowiedzi ![]() |
BabciaEwa TOYOTA FRIEND Mitsubishi Mirage Kraków | 2008-04-30 12:09:03
Nie wiem, jak to się fachowo nazywa, ale jest to specjalne urządzenie do odkręcania filtrów. Standard. My niestety musimy jeździć do olejarza, bo na parkingu przed blokiem to sobie można co najwyżej uzupełnić płyny ustrojowe albo zmienić koło. |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-04-30 12:27:44
Ja bede zmienial olej wlsnie na moim mini parkingu i pewnie znowu tradycyjnie zgubie z pol litra oleju na pieknej kostce brukowej
Dobra patrzylem ze nasadka wejdzie wiec trzeba cos na nasadke nie lancuszek ani tasiemke tylko co ... Jedna reke wlozylem ale zeby to to obrocic i choc troche dokrecic to nie ma szans ..
Aha dorzuce jeszcze jedno moze ktos wie czy oprocz orginalkow np. knechty albo filtrony maja zaworek w sobie czy nie ? Ponoc niektore nie maja tego zaworka chyba przeciwporotnego czy jakos tak.. Babcia dlaczego sam ano bo: 1. zazwyczaj przelewaja poziom oleju 2. czekaja za krotko az wszystko sie zleje 3. zakrecaja za mocno korek spostowy 4. nie wycieraja miski olejowej po robocie i niekiedy nie smaruja uszczelki gumowej na filtrze Poza tym jest jeszcze pkt. 5 ....moje krety ktore wprost przepadaja za przepacowanym olejem
pozdrowka |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2008-04-30 22:27:48 Ja mam morsa do filtrow oleju, wedlug mnie najlepsze narzedzie do tej roboty |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2008-05-01 09:06:26 No do odkrecania to fakt powinien sie nadac jak najbardziej ale do dokrecania to przy mocniejszym scisnieciu mozna zrobic dziorke albo uszkodzic filtr, przy najmniej tak mi sie wydaje ...
|
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2008-05-01 18:03:52
Nic z tych rzeczy, sila sie ladnie rozklada na te miejsce do odkrecania co jest na filtrze, jak sie dobrze zlapie to po odkreceniu zostaje maly slad na filtrze. A dokreca sie reka, takze duzej sily nie potrzeba, mozna lzej zaciskac morsa do tej czynnosci. Jak dla mnie to najlepsze urzadzonko. |