MotoNews.pl

Lakierowanie zderzaka czarnego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanie. Co trzebaq zrobić/ jak przygotować nielakierowany zderzak, aby polakierować go pod kolor nadwozia? Jakie ewentualnie są koszty takiego zabiegu i czy trzeb aściągać zderzak z auta?

no jasne,ze trzeba sciagnac zderzak.. musisz go zmatowic papierem sciernym, nastepnie wyczyscic i odtluscic..na to podklad do polipropylenu, szlifujesz..pryskasz baza, nastenie bezbarwnym, najlepiej sporo warstw aby uzyskac duza glebie, suszysz, polerujesz.
co do kosztow.. jesli nie masz o tym pojecia, to oddaj do lakiernika... z pewnoscia bedzie to najtansza opcja. 250-300zl

[ wiadomość edytowana przez: maciek701 dnia 2007-06-08 17:56:56 ]

chciałbym móc przygotować sam, a do lakiernika oddac tylko do lakierowania. CHodzi o lakier akryl

ale chcesz to zrobic, zeby zaspokoic swoje ambicje,czy, zeby bylo taniej? bo jesli to drugie to musze Cie uprzedzic,ze na cene lakierowania to nie wplynie. Kazdy lakiernik sam woli sobie przygotowac elemet i nawet jesli Ty cos tam podlubiesz to on i tak bedzie musial to jeszcze zrobic/poprawic.. poza tym tutaj nie ma co przygotowywac (jesli zderzak nie jest uszkodzony etc).. zmatowic, umyc, odtluscic i tyle przygotowan..

podepnę sie pod wątek. Ile czasu musi schnąć lakier, by móc nałożyć kolejną warstwę?

jak kladziesz kolor, i chcesz polozyc kolejna warstwe koloru to w zaleznosci od temperatury, okolo 15- 25 minut zazwyczaj starcza

a clar? tak samo? czy trzeba czekać dłużej?

a mi sie wydaje ze taniej i napewno bezpieczniej jest kupic zderzak lakierowany ja kupilem za 20 zł tylni a przedni za 30 jak poszukasz to znajdziesz juz w takim kolorze jak Cie interesuje

ja zawsze malowałem akrylem -podkład i lakier
wczesniej dobre zmatowienie-na gładko plastiku i odtłuszczenie.
w letnich warunkach(ciepło,słońce) kolejne warstwy co kilka,kilkanascie minut.
podkład dzien wczesniej ,bezbarwny na niedoschniety kolor
i na zderzak koniecznie dobry bezbarwny(owady,kamienie,sól)