Stukot z silnika - pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam Corolle 1,4 98r. benzyna+gaz
Wczoraj podczas jazdy pojawił sie dziwny stukot z okolic silnika. Stukot ten słychać podczas jazdy na biegu - podczas przyśpieszania robi sie głośniejszy. puszczam gaz cichnie, ale nie zanika. Najgłośniej jest na 2,3 biegu, 2000-3000 obrotów. dźwięk zmienia się wraz z prędkością obrotową silnika.
Postój, silnik chodzi - brak stukotu. wciskam gaz - brak stukotu. dopiero podczas jazdy na biegu stukot.
Problem pojawił sie w trasie i niestety musiałem jeszcze 200km przejechać (na 5-ce niemal nie było słychać)

Co może być przyczyną i ile będzie kosztować naprawa?
Proszę o pomoc.

pozdrawiam

a co lejesz do baku? Czy aby nie coś taniego?

ostatnie tankowanie na BP: i gaz i benzyna
zazwyczaj Shell, BP, Orlen

witam
podobny metaliczny stukot mialem kiedys jak padlo mi sprzegło w autku/ nie byla to co prawda Toyota/ na wolnych obrotach chodziło ale po wlaczeniu dalo sie slyszczec jakby ktos walil rytmicznie mlotkiem w silniku.
Czujesz szarpanie pedałem sprzegła?
niech to lepiej CI ktos posłucha i oglądnie zeby sie cos wiecej nie podziało.
pozdro

witam
Nie wiem jaki ten stukot, kiepskie paliwo to odgłos spalania stukowego (jak w 125p przy depnięciu do dechy na czwórce przy 50 km/h)dawne czasy. Chyba chodzi Ci o bardziej mechaniczny stukot przy obciążaniu napędu przyspieszaniu 2-3 bieg jak piszesz, jeśli tak to może najpierw sprawdź poziom oleju w silniku i skrzyni biegów. A może to raczej brzęczenie, w swojej musiałem np na nowo poskręcać śrubkami blaszkę, osłonkę na katalizatorze. Powodzenia w poszukiwaniach źródła stukotu, musi się udać w toyo to nie jest normalne

to na pewno nie ta blacha w przodu - osłona. kiedyś zdarzyło sie ze mi drgała to, dźwięk był wtedy zupełnie inny (brzęczenie). teraz jest inny

rano sprawdziłem poziom oleju - jest w normie
sprzęgło działa normalnie

obawiam sie ze to coś ze skrzynia.
jutro sprawdzę poziom oleju w skrzyni.

dzwoniłem do kilku serwisów - wszędzie zawaleni robotą

a stuka ci jednakowo na benzynie i na LPG ?

Tak, jednakowo na obu paliwach.
Sprawdziłem poziom oleju do skrzyni - w normie.

kolega z pracy, co zajmuje sie autami firmowymi zasugerował że to może przeguby szwankują, możliwe to?
zasugerował sprawdzić stuki podczas ostrych skrętów

byłem w Asko Service, no i padł wyrok: skrzynia i że nie warto rozbierać i naprawiać
teraz dzwonie i szukam używanej, eh ...