MotoNews.pl

Omega szwankuje na paliwie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem omega na paliwie coś szwankuje nie ma siły dodaje gazu a ona nic wyje,strzela z tłumnika,nieraz załapie i idzie normalniee ale zazwyczaj dzieje sie to co opisałem.P.S Na gazie chodzi super.Sonde lambde wymieniłem na Boscha.Pomóżcie

Sczytaj kody błędów silnika i napisz co wyszło, będzie jakiś punkt zaczepienia.

Jeżeli masz na pokładzie podtlenek LPG to jedź na analizator spalin, niech zbadaja sklad spalin na benzynie, i na LPG.
Stawiam na przeplywomierz po strzale . . . o ile masz instalacje LPG

[ wiadomość edytowana przez: michaelu dnia 2009-08-06 10:52:33 ]

Bardzo prawdopodobne ze to przepływka ale kolega ma 2.0 8V 115 km to troche stara konstrukcja. Na gazie bedzie chodzic ok jesli iskra jest dobra i lambda chodzi prawidlowo. Najlepiej jak bys szczytał na spinacz kody błedów jesli jakies wogole sa. A najlepiej to po uruchomieniu silnika odłacz przepływke i zobacz jak auto chodzi w trybie awaryjnym.

Normalny objaw w c20ne z gazem. Musisz pokonać 100-200km na Pb aby przeczyścić silniczek. Proponuje na początek wymienić również filtr paliwa oraz przeczyścić krokowy.

Pozdrawiam Damian

Zanim zaczniesz jeździć na PB odepnij akumulator na noc na noc.

A ja stawiam na pompę paliwa i/lub układ paliwowy, czyli w ostateczności regulator ciśnienia paliwa.

[ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2009-08-19 09:30:55 ]

Cytat:
2009-08-19 09:29:48, Wiktorzi pisze:
A ja stawiam na pompę paliwa i/lub układ paliwowy, czyli w ostateczności regulator ciśnienia paliwa. [ wiadomość edytowana przez: Wiktorzi dnia 2009-08-19 09:30:55 ]

Gdzie znajdę ten regulator??

Pozdrawiam Damian

Na końcu listwy wtryskiwaczy, tak mała puszeczka z trzema wężykami

Cytat:
2009-08-19 15:39:54, Wiktorzi pisze:
Na końcu listwy wtryskiwaczy, tak mała puszeczka z trzema wężykami

a ja na rozjechane mapy w motroniku. odlaczenie aku na noc, jazda kolo 100 km na benzynie - potem wizyta u gazownika na regulacje LPG powinna rozwiazac problem

poczekamy, zobaczymy
Zakładzik

Cytat:
2009-08-20 14:56:26, Wiktorzi pisze:
poczekamy, zobaczymy Zakładzik

motronik ma to do siebie sie sie uczy. z sondy lambda i silnika krokowego. te parametry mozna kasowac (na szczescie wystarczy odlaczenie aku) zeby miec 100 % pewnosci czy to rozjezdzanie map mozna podlaczyc kompa i zczytac wartosci mnoznika i bedzie wszystko wiadomo.

chcesz powiedzieć, że ten motronic w tym 8 zaworowym staruszku pozostałym w spadku z omegi A uczy się źle i przez to rozjeźdża ?
... Stawiam na układ paliwowy,

Cytat:
2009-08-20 20:23:16, Wiktorzi pisze:
chcesz powiedzieć, że ten motronic w tym 8 zaworowym staruszku pozostałym w spadku z omegi A uczy się źle i przez to rozjeźdża ? ... Stawiam na układ paliwowy,

dokladnie ten motronik sie uczy a objawy wskazuja na rozjezdzanie. prostsze niz zabawa z ulkadem paliwowym jest odpiecie aku, 3 minuty roboty - koszt 0pln - no chyba za ktos nie ma klucza 10

Ja wiem co jest prostsze do sprawdzenia, ale i tak myślę, że to układ paliwowy.

Ja miałem problem z "rozjeżdżaniem" się sterownika od benzyny u siebie ale to się da obejść i da się z tym żyć. Albo tak usatwić gazownię by minimalnie tylko robiła rozjazd.

Jednak teraz chyba mam problem z układem paliwowym Szarpie i generalnie nie jedzie....

Byłem we Włoszech i na gazie elegancko się bujałem autostradami, na benzynie była tragedia, tylko ostre przyspieszanie było jakie takie ale już koło 150 km/h łapała muła....

Stawiam na wtryskiwacze bo przy okazji pali jak opętana. Ale nie wiem jak się za to zabrać, chyba się boję....

Kolego, Ty się nie bój
Tam obok Ciebie w Gdańsku jacyś fanatycy z LOBU potrafili złożyć do kupy C36GET nie mając instrukcji,
Poproś, to pewnie Ci pomogą.

No i co tam wyszlo kolego Kamis88?? Bo tu zakłady poszły a ty cicho siedzisz...

a zrobiłem jak jeden z kolegów podpowiedzial odłączyłem przepływke na zapalonym silniku i od tamtej pory problem zniknął i jak narazie nie wraca Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Cytat:
2009-08-07 22:25:33, homer171 pisze:
Bardzo prawdopodobne ze to przepływka ale kolega ma 2.0 8V 115 km to troche stara konstrukcja. Na gazie bedzie chodzic ok jesli iskra jest dobra i lambda chodzi prawidlowo. Najlepiej jak bys szczytał na spinacz kody błedów jesli jakies wogole sa. A najlepiej to po uruchomieniu silnika odłacz przepływke i zobacz jak auto chodzi w trybie awaryjnym.

Hehehe Trafione