Ile jest uszczelek pokryw zaworów w V6?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
OK. Wiem, że to jest głupie pytanie. Ale w moim mieście w sklepach motoryzacyjnych nawet tego nie wiedzą. Bazują tylko na katalogach z których wyznać sie czasem za bardzo nie mogą (najczęściej pisze x2). Kupiłem właśnie komplet uszczelek produkcji Victor Reinz (2 uszczelki + uszczelki na śruby). Jak czytam wątek http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=165241&c=72&hq=pokryw&f=9 to już sam głupieję. Tam widać , że na każdą pokrywę idą dwie uszczelki, więc razem cztery. Ale jak na mój chłopski rozum są dwie pokrywy, więc i uszczelek powinno być dwie. Już raz miałem bieganie po sklepach, bo w każdym z nich twierdzili, że przychodzą dwie uszczelki. A jak raz mechanik robił te pokrywy (wytrzymały rok) to stwierdził, że pierwsze dwie są za cienkie oraz, że ma być ich cztery. Więc kupiłem w innym sklepie cztery, ale okazało się, że uszczelki różnią się czymś na prawą i lewą stronę. Tylko czym bo w sklepie nie mogłem dojść ze sprzedawcą. Mechanik i tak stwierdził, że dwie zostały źle dobrane i sam pojechał i sobie dobrał. JA już miałem dość Więc proszę o pomoc i wyjaśnienie jak to z tym wreszcie jest, bo to nie moja branża. Z góry dziękuję.

[ wiadomość edytowana przez: Pienia75 dnia 2008-05-05 19:29:28 ]

Na każdą pokrywę są 2 uszczelki, czyli komplet to 4

Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli mechanik co kiedyś to robił miał rację. A teraz znów mi źle sprzedano. Mam jeden komplet. Jest jakaś różnica w tych uszczelkach na prawy i lewy blok? Czy wystarczy kupić drugi komplet?

Cytat:
2008-05-05 19:36:25, Pienia75 pisze:
Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli mechanik co kiedyś to robił miał rację. A teraz znów mi źle sprzedano. Mam jeden komplet. Jest jakaś różnica w tych uszczelkach na prawy i lewy blok? Czy wystarczy kupić drugi komplet?

Uszczelki na jedną pokrywę różnią się między sobą. Nie ma znaczenia na którą pokrywę je założysz. Musisz sprawdzić czy masz komplet na jedną stronę czy dwie takie same uszczelki i wtedy dokupić brakujące.

Chociaż tak naprawdę to w autach kilkuletnich i starszych nie ma potrzeby wymiany uszczelek, bo pokrywy są z reguły tak powyginane że bez silikonu się nie obejdzie

W poprzednim aucie uszczelniałem pokrywy 10-letnimi popękanymi uszczelkami i silikonem - 2 lata sucho jak na Saharze