Soczewki z anglika...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Panowie,
Czy w jakikolwiek prosty sposob mozna uzdatnic do uzycia soczewki z wersji angielskiej? Gdzies czytalem, ze niektore modele aut maja mozliwosc przestawiania lamp z ruchu lewostronnego na prawostronny i odwrotnie. Jednak zdaje mi sie, ze omesia nie miala takiego wynalazku

Spokojnie mozna, ale jest troszke zabawy. Jesli chce ci się bawić to musisz rozkleić szkło od reszty, później się tylko musisz dobrac do przysłony soczewki i ją odkręcić i przekręcić odwrotnie.

Jeśli nie mają oznakowania do ruchu prawo i lewo stronnego (dwie strzałki w prawą i lewą stronę na kloszu), to raczej nie. Mozna wymienić same soczewki na nowe. znacznie lepiej badą siecić i oczyszczą całą lampę od środka. Kiedyś płaciłem 100 za lampę.

Cytat:
2007-07-11 17:13:10, paweldm pisze:
Jeśli nie mają oznakowania do ruchu prawo i lewo stronnego (dwie strzałki w prawą i lewą stronę na kloszu), to raczej nie. Mozna wymienić same soczewki na nowe. znacznie lepiej badą siecić i oczyszczą całą lampę od środka. Kiedyś płaciłem 100 za lampę.

strzałki w dwie strony nie oznaczają, że lampy można przerobić, tylko, że są one z kraju z ruchem po lewej stronie. co do soczewek, to szkło (a właściwie to chyba jest jakaś pleksa cycuś) zostaje bez zmian, bo nie ma na niej żadnych żebrowań kierujących światło. wymieniasz soczewkę, lub przysłonkę (nie wiem jak jest w omci, bo przerabiałem tylko beeme i tam musiałem całą soczewkę zmieniać, bo przesłonki nitowane i nie chciało mi się bawić) i masz lampy na nasze drogi.

WIELKIE dzieki za info...
pracy sie nie boje, ale czy dam rade obrocic te przeslone? czy jest moze nitowana czy jak? i jak nalezaloby dokladenie to wykonac, moze jakies fotki?
aha, i czy wystarczy po prostu te przyslone obrocic o 180 stopni, czy zamienic prawe na lewa lampe i odrotnie?

Mam cale rozebrane lampy ale juz dzis nie chce mi sie iesc po nie wiec jutro zrobie foto i wrzuce je

Cytat:
2007-07-11 22:56:29, arieleb pisze:
Mam cale rozebrane lampy ale juz dzis nie chce mi sie iesc po nie wiec jutro zrobie foto i wrzuce je

ok, w takim razie czekam z niecierpliwoscia

A Angole poprostu zaklejają odpowiednio czarnymi naklejeczkami by światło padało odpowiednio. Chamsko trochę...

Cytat:
2007-07-11 23:39:26, gkla pisze:
A Angole poprostu zaklejają odpowiednio czarnymi naklejeczkami by światło padało odpowiednio. Chamsko trochę...

no przecież nie będą w porcie przerabiać lamp a zaklejają tylko w takim miejscu, żeby zasłonić "doświetlanie" prawej strony

ten temat juz wiele razy byl poruszany nawet jest temat przezemnie poruszony na temat oznaczenia lamp w soczewkach. a zeby przerobic to wystarczy przeslone przekrecic w druga strone i mniej wiecej symetrycznie czyms zaslonic zeby miec doswietlanie prawego pobocza...

Cytat:
2007-07-12 18:01:19, homer171 pisze:
ten temat juz wiele razy byl poruszany nawet jest temat przezemnie poruszony na temat oznaczenia lamp w soczewkach. a zeby przerobic to wystarczy przeslone przekrecic w druga strone i mniej wiecej symetrycznie czyms zaslonic zeby miec doswietlanie prawego pobocza...

np. malutką firaneczką

jeszcze raz,
soczewki to tylko szkło, nie ma kierunkowości światła w szkle,
soczewki to element wykonawczy, powielający źródło światła,
w anglikach jest przesłona robiąca doświetlenie lewego pobocza,
w europie doświetlamy pobocze prawe, przerobienie polega na przestawieniu
przesłony na stronę lewą by doświetlone było pobocze prawe!

i w zasadzie tyle,
można to zrobić bez problemu, z niewielką ilością maniakalyzmu-omegowości klubowej!!!

houk

pozdrawiam/mpaolos

No przecież napisałem w pierwszym topie ;p
Powinna być na śrubkach, a przynajmniej u mnie tak jest, a przy okazji wyczyść sobie szkło od środka, jak sie postarasz to będa jak nówki ;p

dzieki wszystkim
problem tylko w tym, ze spierniczyly mi z allegro te soczewki a byly po 180zl/szt w dobrym stanie
teraz, skoro wiem, ze mozna je zrobic, to czekam na nastepna okazje

jeszcze raz dzieki

No to zadna rewelacja. Ja dałem 380zł za pare, normalne, europejskie nówki. Szukaj usera REG-PLAST z wrocławia na allegro. Ja osobiście odbierałem.

Cytat:
2007-07-19 09:13:37, zYx pisze:
No to zadna rewelacja. Ja dałem 380zł za pare, normalne, europejskie nówki. Szukaj usera REG-PLAST z wrocławia na allegro. Ja osobiście odbierałem.

niestety to sa depo (z reszta teraz za 365zl). a poczytaj nieco o tych lampach w archiwum

tez myslałem żeby kupić te depo ale właśnie słyszałem że to jest dupo a nie depo

Cytat:
2007-07-19 21:05:16, OpelOmega pisze:
tez myslałem żeby kupić te depo ale właśnie słyszałem że to jest dupo a nie depo

i bardzo dobrze słyszałeś

sa dwie soczewki na allegro przeciez

http://www.allegro.pl/item217551915_opel_omega_b_2_5_v6_99r_lampy_przednie_soczewka.html

prosze bardzo dwie z legnicy...

http://www.allegro.pl/item217054312_opel_omega_b_lampy_soczewki_reflektory_soczewkowe.html

i jeszcze jedne...

[ wiadomość edytowana przez: homer171 dnia 2007-07-20 07:58:58 ]

Odgrzewam...

W kwestii lamp soczewkowych.
Kupiłem parę dni temu takie. Używane, hella. Sprzedawca w Porcie we Wrocławiu zapewniał że nie pochodzą od Anglika.
Zamocowałem w Omie, właczyłem i byłem zachwycony. Swieciły o niebo lepiej od starych DEPO które mam w aucie. jednak coś mi sie nei podobało, bo za bardzo waliły w lewo. Pojechałem do Opla i natychmiast diagnosta stwierdził że lampy pochodzą z Anglika.
Przesunięcie dźwigienki znajdującej się w lampie powodowało jedynie spłaszczenie światła w urządzeniu którym badał.
Generalnie nie da się bez przeróbki zamontować lamp nawet soczewkowych z anglika. Osławiona dźwigienka w lampie nie powoduje automatycznego przestawienia lamp na system kontynentalny. Nie dajcie sie nabrać. (chyba że wam to wisi i będziecie jeździli z takimi i walili ludziom z naprzeciwka po oczach w nocy)
Ja oddałem lampy, odzyskałem kase i bede szukał dalej.