| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2008-05-06 00:28:07 Witam! Piszę na tym forum ponieważ potrzebuję pomocy kompetentnych osób które mam nadzieję zechcą podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Problem dotyczy instalacji wtrysku gazu DREAM XXI, która jest zainstalowana w samochodzie Opel Omega 2.0 16V. Na instalacji przejechane jest ok 120.000km bez większych problemów jednak od jakiegoś czasu nie pracuje ona jak należy na wolnych obrotach tzn. silnik strasznie trzęsie tak jakby nie pracował na jednym cylindrze. Dzisiaj aby upewnić się że to nie jest wina listwy wtryskowej dokonałem jej podmiany na drugą taką samą listwę z samochodu znajomego (u niego całość pracuje ok) jednak bez zmian, wcześniej również rozebrałem ją i wyczyściłem. Co może być przyczyną takiej pracy na gazie? Po wykluczeniu listwy podejrzewam usterkę reduktora (za słabe ciśnienie) jednak co ciekawe dodam iż na wyższych obrotach silnik nie przerywa i wszystko jest ok np. podczas przyśpieszania. Reduktor delikatnie cieknie z sekcji wodnej. Proszę o podpowiedzi i wszelkie sugestie w tej sprawie gdyż nie wiem od czego zacząć a nie chciałbym się narażać na niepotrzebne wydatki polegające na wymianie wszystkiego w ciemno. I jeszcze jedno pytanie czy po takim przebiegu warto wymieniać reduktor na nowy i listwę wtryskową? Czy raczej da się z powodzeniem zregenerować reduktor i listwę za pomocą dostępnych na Allegro oryginalnych zestawów naprawczych? |
saabi1 Jastrzębie-Zdrój | 2008-05-09 13:20:38 Radze sprawdzić listwe benzynową a dokładnie wtyski moze któryś wtryskiwacz popuszcza benzyne i wtedy będzie taki objaw . |
Cezik Opel omega 2.0 Kombi Opole | 2008-05-09 20:39:02 Dziękuję za zainteresowanie. Dzisiaj rozebrałem parownik i wymieniłem wszystkie membrany i uszczelki i jest bardzo duża poprawa. Co do benzynowej listwy wtryskowej to wymieniłem ją już na inną używaną po tym jak komputer zgłaszał błędy 2-go wtryskiwacza tak więc mam nadzieję że to nie będzie raczej listwa.Z drugiej strony czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie tego czy listwa nie popuszcza? Na tą chwilę jeszcze mam do wymiany sondę lambda jednak czy możliwe jest aby ona miała wpływ na pracę silnika na wolnych obrotach na gazie? Na benzynie silnik pracuje mimo to idealnie.
Również mam zamiar zregenerować listwę wtryskową zestawem dostępnym na Allegro (same zaworki), mam nadzieję że to ostatecznie rozwiąże moje problemy. |