Giętarka do rur

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy ktoś Was ma w tym doświadczenie ale chciałem zapytać czy np taka giętarka do rur wystarczy by zrobić np klatkę czy powyginać rury na wydech:
Giętarka

Nie będzie za dużo garbów na rurach i zwężeń?

Powinna wystarczyć. Jednak wg mnie praktyczniejsza jest giętarka pozioma (przeważnie na takim stojaku na kółkach). A jeśli nie chcesz mieć garbów czy zwężeń to nasyp do rury dużo piasku i szczelnie zatkaj z obu stron

promien giecia powinien byc min 2,5D liczac do wewnatrz kolana lub 3D liczac do osi rury. Wtedy profil bedzie minimalnie znieksztalcony (zowalizowany) jednak jest to calkowicie dopuszczalne. Lepiej chyba bedzie jak dasz to do pogiecia komus kto ma sprzet (np. kazdy wiekszy zaklad hydrauliki silowej)

Wiem, że pewnie byłoby łatwiej oddać to komuś do gięcia itd, ale za jakiś czas samochód będę robił z dala od Krakowa a tam raczej nie ma takiego zakładu. Poza tym zawsze miałbym szanse sprawdzić każdy element na aucie czy pasuje itd a nie latać cały czas do zakładu.

Te giętarki to zwykły podnośnik hydrauliczny 2 rolki kilka kształtowników...... idzie tym uginać rury ale ciężko się pompuje bo tłok za szybko idzie. Ja bym to sam sobie taką giętarke zrobił z siłownika blacharskiego a kształtowniki idzie kupić na allegro w cenie 150zł komplet do 2cali...

hydrauliczne rury to tym pogniesz a cienkościenne na wydech napewno nie - sprawdzone info , klatke to na tym jeszcze może zrobisz ale wydech to tylko na rdzeniowej bo tutaj żaden piach nie pomoże, chyba że zależy Ci tylko na wykrzywieniu rury tak żeby weszła tam gdzie ma wejść bez zwracania uwagi na spłaszczenia i pofałdowania które przy rurach cienkościennych bez rdzenia będą napewno - niestety
a jak już chcesz giąz rury to proponowłbym zrobić cos takiego jak to

gdzie rura jest zawijana na kształtce bo tak działąja wszystkie profesjonalne giętarki a nie tak jak w tej z allegro kształtka wciska sie w rure i ją płaszczy , plany takiej gietarki można znaleźć w necie np. tu

[ wiadomość edytowana przez: barakuda dnia 2008-05-10 23:08:42 ]

Wielkie dzięki za linka. To chyba rzeczywiście będzie dużo lepsze rozwiązanie i mam wrażenie, że w takim urządzeniu jest dużo większa kontrola miejsca wygięcia rury...

a ma ktoś może więcej schematów tej gietarki bo coś nie kumam jak to działa , czy podnośnik tylko dociska ten dolny " kształtownik" czy również gnie rurę ( czy kształtownik owalny jest zaczepiony jakoś " mimośrodowo " )

hmm patent fajny , tylko orientuje się ktoś jak to jest z gięciem różnych średnic , czy zestaw : półokrąg - podkładka aluminiowa nie pasuje tylko i wyłącznie do jednej średnicy ??

[ wiadomość edytowana przez: polko dnia 2008-05-25 13:07:58 ]

na chłopski rozum tak właśnie jest , do różnych średnic musisz mieć różne kształty