| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Heniek Polonez Caro 1,6 GLE Warszawa | 2002-12-20 00:01:46 Witam,
Od lipca tylko biopaliwa - Od 1 lipca na stacjach benzynowych będą dostępne tylko biopaliwa - zdecydował Sejm. Czytaj TU Jak zareagują nasze silniczki ? Co o tym myślicie? POZDRAWIAM Heniek [ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-02-20 12:16:26 ] [ powód edycji: Tytuł modyfikowałem ] |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-12-20 00:30:11 No cóż, wybrańcy narodu wiedza co robią Co do silników to pojeździmy zobaczymy. Według mnie w przypadku silników ZI to spora zawartość etanolu (właściwości korozyjne) prowadzić będzie do szybszego korodowania szczegulnie układów wydechowych ale też i samego silnika (cylindry, zawory, przepustnice itp.). Dotuczyć to będzie szczegulnie samochodów nie jeżdzących zbyt dużo. Ponadto spadek mocy (alkochole mają mniejszą wartość energetyczną od benzyn). Ja stawiam spadek mocy na poziomie 2%(w poruwnaniu z zasilaniem zwłykłą benzyną), kto da więcej! Jeśli tak dalej pujdzie to lumpe zamiast Boryga, czy dencia będą V Power 99+ pić |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2002-12-20 00:42:22 "Zdaniem wiceministra rolnictwa Kazimierza Gutowskiego, polska norma dopuszcza zawartość takich biokomponentów w paliwie do 5 procent i nie jest to niebezpieczne dla silników.
Tak tak a świstak ciągle siedzi... Nie chce być złym prorokiem ale ja widze "Argentyne" tyle że u nas, już niedługo... (nie ze względu na biopaliwa, to wszystko poprostu się kumuluje i musi wybuchnąć, dziś w sejmie mieliśmy tego przedsmak...) |
OLI_F50 Miłośnik FSO F50 Polonez Środa Wlkp./ Konin | 2002-12-20 08:05:12 GDA a mnie to w kieszeni sam rewolwer się ładuje..A czekam jak "odezwą się " koncerny że ich samochody będą tracić gwarancję a sprzedaż aut nowych i używanych tak spadnie, że budżet państwa będzie piszczał z biedy |
SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-12-20 08:56:42 Ciekaw jestem kiedy nam cos dorzuca do LPG? albo tak jak GDA pisze zaraz podniosa cene, choc gdzies czytalem ze po wejsciu do uni gaz bedzie tanszy ale czy w tym rowniez LPG? pewnie nie, bo kierowcy musze dostac po kieszeni Banda ........ i ........ |
SirNazgul Miłośnik FSO Polnez Caro 2.0 DOHC ... Węgrów | 2002-12-20 09:17:11 Z tymi dopłatami dla rolników to nie jest takie proste jak się wam wydaje. Mam 98 ha ziemi i jeśli nie skończę jakiejś rolniczej szkoły i nie będę miał 5 lat praktyki w roli to o dopłatach mogę tylko pośnić.
Co do biopaliwa to jest skur...... pier..... kur...... itp. Panowie może trzeba by było zorganizować protest posiadaczy takich autek jak nasze i zorganizować "zlot" pod sejmem RP. I strombić to towarzystwo w tym bu.. przepraszam sejmie. |
MariuszB Polonez Gdańsk | 2002-12-20 10:06:34 Jedynie mnie martwi że "uczciwi" właścicieile stacji beda mieli okazje do jeszcze wiekszych przekrętow. Chodzi mi o to ze do benzyn bedzie dodawany alkohol a alkohol dobrze rozpuszcza wodę, wiec istnieję mozliwość rozżedzenia paliwa wodą. Po jakims czasie sie zorientujemy ze benzyna ma nie 4,5% biododatków a 20% (alkohol + woda)
Jezeli p-osły coś by zaczeli majstrować przy lpg, ciekaw jestem o mozliwościach wykorzystania gazu z butli, tej do gotowania. np. mozliwośc jej podłączania w samochodzie przez jakis zawór lub poprostu przelanie z tej butli do butli samochodowej. |
danielek77 Miłośnik FSO fso 125pME+LPG & Ka ... Łuków | 2002-12-20 10:13:42 Takie to dobre i cacy....a łyżka na to niemożliwe...a może niech najpierw ze dwa latka pojerzdza na tym rzadowe lancie i beemki...my ...może wtedy bysmy poszli za przykładem???A swoją droga ciekawe co na to powiedza producenci nowych autek tzn.gwarancja itp.??? |
Soyer FSO POLONEZ 1.6 GLE ... Opole | 2002-12-20 10:56:24 najpierw były kasy fiskalne - napchać kase jakiemuś gosciowi z rządu - teraz inny skur...... bedzie miał napychaną kasę..i to wszystko za nasze pieniądze....do tego jeszcze - z naszych pieniędzy zabiera się 0,25% dochodu dodatkowo na służbe zdrowie - za które i tak się nie mało płaci....to paranoja ten rząd najlepiej by nam zabrał całe pensje - a ty sobie człowieku radz ....to są ch....a nie ludzie.. |
Formula Kiedys 1.4GLI; teraz ... Poznań | 2002-12-20 12:12:52 W krajach uni o ile dobrze pamietam to dodatek biopaliwa nie przekracza 2%, ale u nas bedzie 4,5% bo musimy byc lepsi.
Ciekawe ile jeszcze polski narod wytrzyma tych dodatkowych obciarzen. Kiedy to wszystko wybuchnie. A najgorsze jest to ze w rzadzie panuje ogolna korupcja. Rzad robi co chce, a spoleczenstwo nic nie moze. Np. Firma motoryzacyjnym szlo bardzo cienko ze sprzedarza nowych samochodow wiec rzad wprowadzil podwyrzszone cla, aby ludzie z zachodu nie sprowadzali aut tylko kupowali u dealerow. A jesli ktos kupi nowy samochod to wiadomo ze musi go serwisowac u dealera bo jak nie to straci gwarancje. A jak wiadomo najwieksze pieniadze firmy maja na serwisie ;p. W zwiazku z tymi lami nasunela mi sie pewna mysl : czy nasz rzad przypadkiem nie chce spowodowac aby starsze silniki poszly sie jebac tak duzym dodatkiem biopaliw? A jesli to wplynie tez na nowe samochody to dealerzy powiedza ze biopaliwa jest zaa duzo i ne daja gwarancji na silniki itd. I co ludzie majacy nowe samochody beda musieli za swoje siano je naprawiac bo juz nie bedzie gwarancji, czyli do budrzetu wplyna kolejne pieniadze z podatkow, serwisy zarobia wiecje bo za czesci bedzie placil klijent. Doluzmy do tego biopaliwa nieuczciwych sprzedawcow paliw, ktorzy napewno sporzystaja na tym ze paliwo ma byc slabsze i zaczna czegos jeszcze tam dolewac aby paliwo bylo slabsze o 5% a nie o 2% i jest kasza Oj bedzie sie dzialo a dzialo |
GDA Miłośnik FSO 3city | 2002-12-20 12:30:46
i o to chodzi będziemy pionierami (ARTYKUŁ ) w tej dziedzinie JEDYNI NA ŚWIECIE |
dzbanek Miłośnik FSO Caro 1.4 LPG (umarł ... Kraków | 2002-12-20 13:58:56 Pomijając fakt, że prikaz stosowania biopaliw to jeden wielki przekręt zastanawia mnie jedna rzecz:
Czy faktycznie silniki będą się szybciej zużywać? W krzykliwe hasła producentów o wycofania się z gwarancji nie wierzę - za dużo kasy na tym zarobią, żeby krzyczeć obiektywnie. W końcu za darmowe (dotychczas) naprawy dostaną kasę... Może ktoś spotkał się z jakimiś wiarygodnymi opracowaniami, a nie tylko z tym, co trąbią w mediach? Najlepsze by były jakieś liczby, wykresiki itp. Dzbanek |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2002-12-20 14:19:35 Jak dla mnie to tylkjo początek problemów z samochodami. Ja się trochę cieszę że mam gaźnikowca, bo ci na wtryskach mogą mieć duuuże problemy.
A co z demokracją panowie, może ja nie chcę jeżdzić na tym dziadostwie? |
SCHIL Miłośnik FSO Polonez Łódź | 2002-12-20 15:29:31 Przyjdzie nam jeździć na paliwie lotniczym |
danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2002-12-20 17:49:28
Niby mamy demokrację ale jak za dawnych czasów za nas decydują na górze. Miałem lewicowe poglądy ale oni coraz bardziej mnie wk.....ją |
erpes PN ATU KRAKOW | 2002-12-20 18:09:35 dobrze napisales - miales takie poglady.. , co do biopaliw to sie zastanawiam jak bedzie to wplywac na odpalanie - na pewno wlasciciele mniejszych stacji beda rabac w to wody ile wlezie, jak ktos zauwazyl bardzo ladnie rozcienczy, z drugiej strony alkohol nie rozpuszcza olejow w takim stopniu jak benzyna, jezdzenie na ssaniu jest dopiero szkodliwym dzialaniem dla silnika - i naprawde wykanczajacym go.. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2002-12-20 18:18:09 W dodatku ten cholerny przepis nie precyzuje ile ma być tych dodatków. Nie mniej niż 5% to równie dobrze może być 20%. |