Problem z kierownica ... Różne taśmy od air bag-u

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukalem podobnego tematu na forum ale niestety nie znalazlem

Mam pewien problem zwiazany ze zmiana kierownicy
Kupilem taka kierownice

z takim mocowaniem

niestety moja ma mocowanie takie

i nie da sie tego zalozyc gdyz nie pasuje do mojej tasmy

mozna kupic na allegro taka tasme

Taśma

czy jest mozliwosc zmiany tasmy ???
Bo z tego co widze moja jest mocowana ma 4 zatrzaski a ta inna nie mam pojecia jak.

Prosze o pomoc i podpowiedz

Nie pamiętam dokładnie jak było z mocowaniem tasmy w mojej kierownicy - ale też przerabiałem temat - pamiętam że głównie to chodziło o szerokość tej plastikowej końcówki taśmy, ale nie pamiętam jak z mocowaniem było. Wiem żę kupiłem taką szeroką jak ty pokazujesz na zdjęciu a potrzebna była wąska (kabelki obok siebie a nie rozstawione szeroko) - trzeba było wziąc następną i tyle
Pasowała bez problemu. WIęc podejrzewam, że i u ciebie trzeba kupić tą "węższą". Podejrzewam że standard zmienił się razem z wprowadzenim w opcję sterowania radiem w kierownicy (ale to moje przypuszczenie więc jakby co to mnie nie linczujcie)

ja w swojej kierownicy strowania radiem nie mam a chyba glowny problem to mocowanie tasmy

Cytat:
2008-05-27 21:52:29, Jajecznica pisze:
Podejrzewam że standard zmienił się razem z wprowadzenim w opcję sterowania radiem w kierownicy (ale to moje przypuszczenie więc jakby co to mnie nie linczujcie)

pierwsza zmiana rzeczywiście wtedy nastąpiła, jak wprowadzili kiery z pilotami do vectry b i omy b. druga zmiana standardów nastąpiła później, ok. 2000 roku.

mocowania są dwa rodzaje - na zatrzaski oraz na 2 śrubki. kupiłeś kierę z mocowaniem na dwie śrubki bo z taką poduchą jak na zdjęciu tylko takie mocowanie występowało. w vectrze b / omie b po zmianie kiery było już mocowanie na zatrzaski. sprawdź sobie tutaj, poszukaj taśm, potrzebna ci jest 3cia od góry, z nową wtyczką instalacji ale starą wtyczką do poduszki i bez pilota radia, bo w starych kierach pilota nie było. tak na marginesie, to ciekawa ta kiera, pierwszy raz widzę. wstawki drewniane czy skórzane, bo na zdjąciu nie wyraźnie.

no własnie to sa wstawki drewniane ( nie jakas imitacja ) tez mysle ze jest ciekawa i tlatego skusilem sie na nia.
ale jest tu problem bo wlasnie taka mam u siebie a ja potrzebuje ta druga bo moja do kiery nie pasuje i jest mocowana na zatrzaski a bym mogl ta kierownice zalozyc musialbym miec taka jak ta druga a moze nawet i pierwsza od gory tyle ze nie wiem czy bedzie ona do auta pasowala ( wtyczki instalacji i mocowanie do auta )

[ wiadomość edytowana przez: czarny-1977 dnia 2008-05-27 23:37:23 ]

zajrzałem do garażu - mam taką samą taśmę na półce jak ta twoja Czarny, ze zdjęcia. Więc nie pomogę.

Qna - czy na pewno ta trzecia z kolei będzie dobra? Mam wrażenie że Czarny potrzebuje innej taśmy - jak na linku z aukcji (ten plastik z którego "wychodzą" wtyczki do klaksonu i poduchy musi być wąski - około 1,5cm a nie szeroki - ok 2,3 cm).

Osobny temat który trzeba rozstrzygnąć to kwesita montażu - czy tylko śrubki wchodzą w grę czy te zatrzaski się spasuje. Może da sie zrobić "hybrydę" - pół na pół stara i nowa?

no wlasnie
dzwinilem do Mariosa (chyba ) na szrot omci i mowil mi ze Hybryda tylko i wylacznie ale poza tasma plastiki od manetek musze miec (qrcze ale dalem sobie roboty ) i kable bede musial ciac prawdopodobnie

Moze ktos juz cos takiego robil i poradzi mi jak zmienic kiere nowego typu na starego typu

Cytat:
2008-05-28 13:01:01, Jajecznica pisze:
Qna - czy na pewno ta trzecia z kolei będzie dobra? Mam wrażenie że Czarny potrzebuje innej taśmy - jak na linku z aukcji (ten plastik z którego "wychodzą" wtyczki do klaksonu i poduchy musi być wąski - około 1,5cm a nie szeroki - ok 2,3 cm). Osobny temat który trzeba rozstrzygnąć to kwesita montażu - czy tylko śrubki wchodzą w grę czy te zatrzaski się spasuje. Może da sie zrobić "hybrydę" - pół na pół stara i nowa?

no oczywiście, że mi się popieprzyło. jak się ma kierę starego typu (a taką właśnie ma czarny) to tylko taśma na 2 śrubki, czyli pierwsza lub druga od góry z mojej strony. może za późna godzina była na pisanie tego postu
różnią się one wtyczkami tymi od instalacji w aucie więc coś trza będzie przyciąć

Tak czy innaczej trzeba bedzie ciac kable bo nowy typ ( ta co mam załozona ) ma gniazdo a stary typ ma lable zatopione w tasmie a wie ktos jak te kable laczyc tzn. ktory z ktorym ( zeby np poduch mi w pysk nie wywalila )

jak łączyć to niebędzieproblem raczej - bo przecież tam widać który przewód z taśmy gdzie idzie. Ale ja jeszcze jakoś mam nadzieję-przeczucie że jakoś się uda bez cięcia (rozbierałem tą starą taśmę kiedyś i wydaje mi się że ten element od strony kierownicy (coz niego wychodzą kabelki z wtyczkami jest do wyjęcia)

No i trzeba pamiętać że te taśmy to kruche badziewie.

Nie w tym problem
cały pic polega na tym ze trzeba bedzie ciac kable od instalacji auta i lutowac z kablami od tej " nowej " tasmy co zaloze bo jedno do drugiego nie pasuje za diabla
a srodka nie ma poco wyciagac ( zeby popsuc )

ja tam bym spobował na twoim miejscu zrobić krzyżówkę dwóch taśm. Ale może przesadnei optymistyczny hestem - i jak juz wspomniałem bazuję na wspomnieniach

Temat już przerobiłem i poradziłem sobie
Potrzebowałem plastik do mocowania manetek od kierunków taśme odpiwiednią do tej kiery i kilka narzędzi
a teraz ciesze sie " nowym " Sterem

" Nie taki diabeł straszny jak go malują "

Tyle zachodu a ta kierownica nie pasuje do Twojego wnętrza.Nie pasuje do reszty drewnianych wstawek.

Pasuje Pasuje
tylko musze troszke nad drewniana częscia popracowac
lakier na drewnie troche mleczny sie zrobił

najważniejsze, że sobie poradziłeś. gratulacje.
a tak na marginesie, to niezły wypas masz tą omkę. chyba, że tak jak klient kiedyś mi powiedział - 'dołożyłem same przyciski, żeby była lepsza wersja'
chociaż tak patrzę na zdjęcia i kilka odcieni srebrnego się dopatrzyłem

[ wiadomość edytowana przez: QNA dnia 2008-05-30 00:09:14 ]

Dzięki dzięki
Jeśli chodzi o wypas ma kompletnie wszystko poza skórami, nawiewem na tylne szyby w drzwiach i systemem boosa czy jakoś tak ale gra o 1000 % lepiej niż ten system no nie licząc 2x monitor 7" w radiu i na podsufitce tylko skór jej brak ale powiem szczerze ze nawet ich nie chce a jeśli chodzi o te nawiewy będą na pewno tylko kwestia czasu, już teraz mogłem kupić ale ważniejsza była kiera Jeśli chodzi o te odcienie srebra to jakoś tandetnie fotki wyszły ale spoko ja ją mam dopiero 9 miesięcy a i tak wiele sie w Kluseczce urodziło a i w planach jest malowanie całej ;P tylko wszystko o kaske sie rozbija Jakimś magnatem nie jestem ale dam rade powoli a do celu

[ wiadomość edytowana przez: czarny-1977 dnia 2008-05-30 00:22:10 ]