CCs - nie można wbić 5 i R. Dlaczego??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pacjent: CC Sporting 94 rok. skrzynia 5-cio biegowa. Samochód pełna seria

Podczas normalnej jazdy straciłem możliwość wbicia 5-go biegu. W ogóle nie mogę ruszyć lewarkiem zmiany biegów w prawą stronę. Czuję wyraźną blokadę mechaniczną. Lewarek zatrzymuje sie na poziomie 3 i 4 i dalej ani rusz w prawo. Z innymi biegami nie ma problemów.
Stało się to nagle podczas jazdy. Nic nie hałasowało nic nie zgrzytnęło.

Co może być przyczyną??? Na razie nie sprawdziłem niczego (nie mam możliwości dzisiaj). Gdzie najpierw szukać??? Czy sprawdzać mechanizm zmiany biegów, linki,lewarek itd czy brać sie za skrzynie. Jeśli ktoś już miał podobną awarie proszę niech napiszę.

no chyba nie jestes dzieckiem zeby ci tłumaczyc ze zaczat trzeba od rzeczy najprostszych i najtanszych wiec mechanizm wybierania, a poza tym to forum starych fiatów

bardzo mi pomogłeś dzięki !!!!!

linka do wybierania biegów ma regulacje widac to na skrzyni
jak ktos ci porusza lewarkiem prawo-lewo a ty popatrzysz z góry na skrzynie to sam zrozumiesz

tak też zrobiłem. Linka sprawia wrażenie jak by chciała ten bieg wbić ale nie może. Linka się porusza.
Wiadomo że od razu nie bede skrzyni wyjmował jutro zaczne od najprostszych rzeczy, ale pytam bo może ktoś miał podobną awarię

Cytat:
2008-05-25 20:34:45, pioban pisze:
linka do wybierania biegów ma regulacje widac to na skrzyni jak ktos ci porusza lewarkiem prawo-lewo a ty popatrzysz z góry na skrzynie to sam zrozumiesz

dokladnie!!!linka wybierania ta bliżej lewego koła.ale takmjak napisał pioban niech ktos porusza Ci lewarem prawo lewo sam zobaczysz.
A tak na marginesie kup se starego FIATa