Oryginalna, skórzana kierownica FSO

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pracuje zaraz obok pewnego polmozbytu, który niestety juz podupada. Czasami dowożę tam oleje silnikowe.... i przy okazji mogę w towarzystwie magazyniera pomyszkowac po magazynie. Dzisiaj chciałem kupić jeden z elementów ospoilerowania Orciari, a mianowicie trapezowaty plasticzek wciskany w przedni spoiler... no i kupiłem.... za 8 złotych ( oryginał ) ... ale do rzeczy. Chodząc po magazynie natrafiłem na ORYGINALNĄ !!! SKÓRZANĄ!!! kierownicę z modelu Caro, w sztuce - 1. Jest sliczna!!!!!!!!! Super przeszycia... grubsza od zwykłej. Nawet skóra nachodzi na pałąki od klaksonu ....aaaaaaaaaaaa.... Powiedziałem sobie, że muszę ją mieć. Szkopół tkwi jednak w tym czy da sie ją założyć. Z tego co mówili tami "spece" to w polonezach montowano kierownicę na różnych gwiazdkach. Jedne gwiazdki były rzadkie i miały małe ramionka... a inne były grube. Tamta ma ta małą i gestą gwiazdke... i sam nie wiem czy bedzie mi psaować. Mój polonez jest z maja 1995 - może ktoś wie jakie wtedy stosowano części w układzie kierowniczym... albo ktoś ma poloneza z tego samego okresu i rozbierał juz kierownicę. Błagam o pomoc.... muszę ją kupić.... to unikat.

[ wiadomość edytowana przez: Waga dnia 2003-08-19 15:40:49 ]

A z ciekawości.... Ile wołają za to kółko ?

Cytat:
2003-08-19 15:41:27, Lafaar pisze:
A z ciekawości.... Ile wołają za to kółko ?

140 zł

Mysle ze mozesz kupic sprawdzic czy pasuje a jak nie pasuje na 100% sprzedasz i jeszcze zarobisz moze cos

pozdr

Otóż to. Myślę, że cena nie jest wygórowana.

A moze tą gwiazdkę da się wymienic ?

Waga, kupuj i zobacz, możliwe że bedzie pasować bo właśnie w tych mniej więcej latach zmieniali wielokliny (tak mi się przynajmniej wydaje).

A jeśli nie będzie pasować to za 150 zeta ja ją z checią wezmę. Do mojego będzie pasować na 1000000000000000%.

Mniam ja tez taka chce

No to mnie rozochociliście. Jutro albo w ciągu najbliższych dni idę po nią..... (nikt mi jej nie podkupi bo leży w magazynku rzeczy przecenionych - jej normalna cena oscyluje w granicach 200 - 250 zł ) i NIKOMU NIE ODDAAAM .... Spróbuję zrobić jej zdjęcia i wrzucę na forum. Naprawdę po raz pierwszy na oczy widziałem taką kierownicę... ona jest jeszcze fabrycznie zafoliowana...... aaaaaaaaaaaa. Ja już ją chcę!!!!!!!!!!!!

P.S. W wyżej wspomnianym magazynku widziałem jeszcze szereg niespotykanych ORYGINALNYCH akcesoriów do samochodów FSO... np. fabryczne żółte halogeny, lampy do DF, pierdółki, plasticzki itp. itd. Gdyby ktoś z was coś potrzebował to moge podjeść i zapytać czy ewentualnie mają coś, o co by ktoś zapytał.

Ja mam! ja mam! - drobny wieloklin i tez chcę taką fajerę!

Z wielką przyjemnością wziłąbym dla każdego, ale ona jest tylko jedna i do tego leży juz tam parę lat. Zapytam czy jest możliwośc zamówienia jeszcze takich kierownic.... chociaż szczerze mówiąc nie sądze aby ktoś dla FSO jeszcze takie produkował.

Zmartwię Ciebie Waga. Jak pamiętam masz 1.6 GLE z roku 95, więc wyprodukowany najpóźniej w czerwcu tegoż roku. Te modele miały niestety gruby wieloklin, więc (jak zrozumiałem w tej skórzanej jest drobny) ta kiera na 99% Ci nie podejdzie. Musiałbyś wymienić kolumnę kierowniczą na posiadajacą ów drobny. Takowe pojawiły się na pewno później - moje caro jest z września 95 i ma jeszcze gruby. Tak samo piotrkowy#389 (ex)1.5 GLE '95 miał również gruby. Samego wielklinu w kierownicy czy kolumnie nie da się wymienić.

Mrozek nie orientujesz sie jaki jest koszt cienkiego wieloklinu ? ... No i ewentualnej wymiany ?

Ja kiedyś kupiłem kolumnę do PN,koszt ponizej 50 zł,ale z przeceny,tyle ze akurat na gruby wieloklin.
Moze ktoś powiedzieć po kiego grzyba zmieniali te wielokliny?

Niestety to nie była zmiana samego wieloklinu. Cała kolumna kierownicza jest inna i stary typ zupełnie nie pasuje. Wiem bo sobie kupiłem i usiłowałem zmienić jak chorowałem na małą kierownicę.

To może da się przerobić samą kierownicę ?

Cytat:
2003-08-19 20:31:23, Waga pisze:
To może da się przerobić samą kierownicę ?

Znowu zapominacie o archiwum - Kierownica inna niż fabryczna - może w tym temacie znajdziesz odpowiedź

Mnie ta wyszukiwarka znajduje żadany temat 2 razy na pięć

Ludzie, odrazu go straszycie. Jak nie jest pewny to niech zrobi to co ja zrobiłem kupując kiere od kombi. Mógł ktos wtedy pomyśleć że coś kradnę, ale podjechałem pod sklep, wyjąłem z bagaznika klucz nasadowy 24 i odkręciłem sobie kierownice, potem poszedłem z nią do sklepu, a potem już wyszedłem z dwoma. Z tego co pamiętam z Poldku było 5 rodzajów wieloklinów (taką informacje uzyskałem w serwisie Daewoo), więc nie załamuj się, odkręc kiere i wal z nią do sklepu.

Chyba tak zrobie mebig... bo gra jest warta świeczki. Kto wie.... byc może będą mieć nowa kolumne kierownicza na przecenie . Kierownicę kupię napewno ... nawet gdybym miał z nia chodzic pod pachą... bo za jakis czas to bedzie nie lada gratka ... zaplanowałem też wymianę brzydkiej gumy na lewarku od skrzyni ... na skórkopodobne tworzywo i na drewnianą gałkę. To będzie stary sportowy styl... z lat 50 tych... 60 tych.