Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-06-03 21:47:00 Silnik pewnie dostanie po dupie
Za 5-6 koła może i warto, za więcej żadna okazja.. |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2008-06-03 22:33:44
kolego - cała ta gadanina to tylko dywagacje - jedz odpal i sprawdz i wszystko sie okaze...Moj esperak tez stal blisko rok bo wdowa z córką nie wiedzialy nawet jaki ma kolor mysląc ze srebrny a nie zielony... Do dzisiaj nie wymienilem zadnej gumy/drążka i nie mam zadnych luzów itp przy czym przez 2 lata zrobilem juz nim 30 tysi. Z wymian zrobilem hamulce tyl/przód, rozrząd z pompą, 4 amory i 2 sprezyny na tyle. W dodatku niektórzy tweirdzą ze pierścienie puszczają bo samochód długo stał - jestem tego żywym przykladem ze mój esperak nie kopci, nie pali oleju i ma dobrą kompresje ![]() Zalezy jak trafisz ale dla mnie rok czasu pod chmurką to naprawde nie jest niewiadomo co ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-06-03 22:53:44
Łomatko!!! A co Ty chcesz za te 5 kawałków wkładać do tego auta...? ![]() Przychylam sie do wypowiedzi Rafalko - swego czasu - jako jedyny posiadacz prawka w pewnej małej firmie - miałem za zadanie uruchomić vw foxa (ale tego "oryginalnego" z hameryki środkowej albo południowej ![]() Pojeździłem trochę, coś tam zaczęło stukać w zawiasie - wymieniłem siakies gumki, a auto latało dalej bez większych problemów. Mało tego - klimka po nabiciu i sprawdzeniu szczelności miło chłodziła - autko bodajże z 86 r. Także ja bym nie demonizowal tematu - coś tam więcej, niż normalnie, trzeba będzie dołożyć, ale tragedii nie powinno być. ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-06-03 23:12:48 Też bym nie tragizował.... swojego czasu jak jeszcze jeździłem na zloty motocyklowe to się nasłuchałem histori motocykli .....niektóre były przedziwne - a wszystkie niepowtarzalne...
Dwie utkwiły mi w pamięci: pierwsza dotyczyła motocykla "Indian" który od 194x (...któregoś) roku do roku 1994 przeleżakował w piwnicy przysypany węglem i innymi pierdołami. To wszystko przed UB którzy we właścicielach imperialistycznych wynalazków widzieli tylko wrogów systemu... druga historia dotyczyła jakiegoś motocykla (nie pamiętam marki) który też został znaleziony w piwnicy ...zamurowany w ścianie. Obydwa te motocykle po niewielkich zabiegach ...odpaliły i jeżdżą. Więc co do tego Opla trzeba jechać odpalić i zobaczyć co jest grane. Sól przez zimę raczej go nie wpieprzała bo niby skąd... A nie trzeba zapłacić za parking z odsetkami za cały rok postoju ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-06-04 08:49:55 Z motocyklami, to trochę inna bajka, ale faktem jest, ze ja swoje pierwsze moto (Fumkę) odpaliłem po bodajże 15 latach stania w boksie. Ustawiłem z pomoca kolegi zapłon, przeczyściłem gaźnik i poszła... ![]() |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-06-04 09:28:04
Jak kupowałem legę, stała pół roku. Do problemów spowodowanych długim postojem zaliczam tylne hamulce - pordzewiało i pozapiekało się - zarówno w bębnach jak i zaciskach, jakby pracowało, rdza by tak dobrze nie miała. Łącznik elastyczny wydechu (plecionka) - być może w trakcie eksploatacji też by padła. Postój chyba też nie przysłużył się sprężarce klimy (zaczęła hałasować) - ale w vectrze jej nie ma. Generalnie nie ma tragedii, ale trzeba się przygotować że coś tam padnie. |
![]() Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2008-06-04 10:29:23 ja swoje pierwsze moto odpalilem po 5 latach staniu w garazu... odpalil bez problemow.
Espero raz miale okres roku przestoju w garazu z jedna przerwa po 6 miesiacach ( ojciec przyjechal na urlop ) i tez z autem nic sie nie stalo takiego |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-06-04 13:58:06 Podsumowując, to bez oględzin i przejażdżki się nie obędzie... no i bez klimy się nie obędzie. |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2008-06-04 15:49:30 ja równiez powiem to samo-Idź i sprawdz co i jak wygląda w tym aucie. A jak sie nieznasz to weź kolege lub mechanika który ci pomoze. |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-06-04 21:34:41 No właściwie jak przeczytałem post po raz pierwszy, to myślałem, że bym takiego auta nie kupił, ale jak tak sobie pomyślisz, to w komisach auta czasem tyle samo stoją nieodpalane...
Pozdr. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2008-06-04 22:47:28
Jasne A potem pada aku |
Pepton Gość w Klubie Lexus LS460 & Lexus ... Ruda Śląska | 2008-06-04 23:17:51 Hahaha!!
Normalnie śmiać mi się chce... ![]() Rok postoju...? ![]() Ja się Was pytam co to jest rok...?? ![]() Proponuję przyjrzeć się większości aut "okazyjnie" sprowadzonych kiedy zostały wymeldowane... ... a kiedy zameldowane u nas... ![]() ![]() Jak jeździ to bierz... ![]() Każdy normalny w aucie "nie odstanym" też wszystko na dzień dobry wymienia - rozrząd, paski oleje, płyny itp. ![]() A co z autami, które stoją nowe na placach fabrycznych ponad rok...?? ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2008-06-05 01:54:13 Jeśli możesz wziąć za dobrą kasę to bierz i się nie zastanawiaj-co niby miało by się popsuć za rok?No może hamulce trochę zaśniedziały i trzeba je będzie przeczyścic,ja bym paliwa dolał i jeżdził...Jak coś padnie to trzeba zrobić i tyle,nie sądzę żeby przez ten rok auto stało się znacząco bardziej awaryjne,czasem tylko przez długie stanie wilgoć dostaje się do auta i śmierdzi w srodku,ale czyszczenie i suszenie wnętrza(a lato jest ciepłe)załatwi sprawę...
Kupuj-tylko nie zapomnij dobrze opić(na wszelki wypadek) ![]() |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2008-06-05 06:59:36 samochód nie lubi przestojów, jednak rok o niczym nie świadczy.
Tak na odległość to możemy sobie gdybać, musisz pojechać na miejsce, najlepiej z jakimś mechanikiem, odpalić samochód i się przejechać. Do wymiany - rozrząd, paski, wszystkie płyny, być może po pewnym czasie łożyska w kołach. Jako ciekawostke powiem że z 5-6 lat temu kumpel kupił garbusa po 15-sto letnim postoju!!!!! samochód był wrośniety w ziemie ![]() Miał być dawcą częsci dla drugiego garbka, wiec na miejscu specjalnie go nie oglądaliśmy. Po przewiezieniu do warsztatu, spróbowaliśmy zakręcić ręcznie wałem i szok! Nie przyrdzewiał ![]() Garbaty dostał nowe paliwo bo stare już dawno straciło swoje właściwości i odpalił za pierwszym strzałem! Krecenie trwało dość długo - może ze 4-5 minut, aż pompa zassała paliwo, ale garbek zagdakał. Po wymianie oleju znajomy jeździł na tym silniku przez prawie rok czasu! |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2008-06-05 10:14:24 moim zdaniem rok rzestoju to nic dla silnika czy zawieszenia...
bardziej martwił bym się rdzą... vectry B lubia przyrdzewieć... sam miałem taką w rodzinie 5 lat i już po trzech latach od momentu odebrania z salonu zaczęły korodować doły drzwi... a jak samochód stał rok pod chmurką to woda stała sobie we wszystkich szczelinach i niebyła wydmuchiwana przez wiatr w czasie jazdy... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-06-05 10:46:46
Niestety. Trzech kolegów ma 8-9 letnie vektry i każda już wymagała poważnej ingerencji blacharza w progi, drzwi i nadkola... coś jak w złomero, tylko może 50% mniej. |