MotoNews.pl

Tarcze niewentylowane, a wentylowane

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Zdecydowalem sie na zmiane tarcz w 316 97 kombi z przodu bo mialy mocne bicie. W tym momencie mam zalozone oryginalne najprawdopodobniej niewentylowane, a chce zalozyc wentylowane.
Sprawdzalem wymiary i ty i tych, sa identyczne.
Czy mozliwe jest ze wentylowane (ktore juz kupilem) moga nie pasowac?
pzdr Kamil

niestety nie są identyczne wymiary pominołeś grubość musisz jeszcze zakupić zaciski od oraz mocowanie zacisków

Mechanik magik powiedzial mi ze mozna to spasowac jezeli srednica jest taka sama, tylko trzeba wlozyc cieńsze klocki.
zobaczymy, najwyzej czeka mnie wymiana zacisków.

na 100 % bedziesz musiał wymienić zaciski

A czy możliwa jest odwrotna zamiana: z wentylowanych na niewentylowane?
W mojej e34 520 z 1995 są niewentylowane, może poprzedni właściciel zrobił jakieś oszczędności. Czy w tym roczniku nie były czasem wentylowane?

Z tego co wiem, tylko klocki sa takie same, natomiast uklad h-cowy "wentylowany" rozni sie od zwyklego tarcza, zaciskiem i jarzmem zacisku.

Wentylowane tarcze (w E34) byly montowane w benzynach od 2.5 litra w gore.
518, 520 i td/tds niestety miale "cienkie"...

Cytat:
2008-06-02 16:48:12, BolimA pisze:
Z tego co wiem, tylko klocki sa takie same, natomiast uklad h-cowy "wentylowany" rozni sie od zwyklego tarcza, zaciskiem i jarzmem zacisku. Wentylowane tarcze (w E34) byly montowane w benzynach od 2.5 litra w gore. 518, 520 i td/tds niestety miale "cienkie"...

ale też raczej nie zawsze bo ojciec w swojej 524td '91miał wentylowane z przodu (chyba że koś już je wymienił na takie)
ja w mojej 524td '91 niestety zwykłe miałem choć działały perfekcyjnie.

ja mam e36 m40 1.6 i były tarcze lite
zamontowałem z 2.5l ale tak jak koledzy pisali zaciski + mocowanie poszły do wymiany i smigam juz na wenytlowanych

Cytat:
2007-01-13 09:08:39, chudy01 pisze:
Mechanik magik powiedzial mi ze mozna to spasowac jezeli srednica jest taka sama, tylko trzeba wlozyc cieńsze klocki. zobaczymy, najwyzej czeka mnie wymiana zacisków.

POWINIENEś CZYM PRęDZEJ ZMIENIć MECHANIKA MAGIKA