| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
korek47 TOYOTA DRIVER avensis t25 białystok | 2005-04-08 21:45:51 wygląda na to że klima wcale się nie włącza.proponuję zajżec pod maskę i sprawdz czy pompa wogule pracuje
pozdrówka |
inwent TOYOTA DRIVER carina e kraków | 2005-04-09 13:06:33 włącza się, obroty idą do góry z klima jako taką wszystko ok
pozdr |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2005-04-09 17:32:32
W wielu autach spotkalem sie z tym, ze ze srodkowych kratek zawsze leci zimne powietrze, u mnie w Cari tez, wiec ja zawsze w zimie trzymam je zamkniete dzieki czemu polepsza sie sila nawiewu na przednia szybe. Z klima tez nie pomoge |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-04-09 18:33:41 U mnie wszedzie ciepło
Pozdrawiam |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-04-09 19:30:35 Ja tyż ni mam klimy ale jak Ci nabijali to może gdzieś płynek spierniczył nie wiem nie pomogę.
Pozdro. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-04-09 23:53:45 inwent: na ile ciepłe to powietrze leci (przy skręconym na max ogrzewaniu) ? Mówimy o nagrzanym powietrzu, czy o temperaturze zewnętrznej ? Może masz nie halo linkę od zaworu nagrzewnicy ?
Pozdro. |
inwent TOYOTA DRIVER carina e kraków | 2005-04-11 08:27:13 czesc Perzan
Powietrze jest wyraźnie nagrzane tak jakby włączyć ogrzewanie w samochodzie. pozdr |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2005-04-11 12:22:02 Wyjmij środkową konsolę i sprawdź czy linka od pokrętła ciepło-zimno nie wyskoczyła z zaczepu i znajdź drugi koniec tej linki od strony zaworu i sprawdź to samo.
Druga możliwość to uszkodzony zawór nagrzewnicy, ale tą na 99,99% można wykluczyć. Mój typ to linka. Pozdro. |
inwent TOYOTA DRIVER carina e kraków | 2005-04-13 12:38:16 Perzan, masz rację - całe mocowanie linki zostało urwane - jakoś to pokleiłem, ale aby zamontować linkę na miejscu musze ją odpiąć od zaworu nagrzewnicy - gdzie on jest? Chyba, że jest jakaś inna metoda - oczywiście piszę o tej dolnej lince.
pozdr |
MisiekII (S) T E L E T U B I Ś Diesel Power Drift Machine Super Turbo Burnout | 2005-04-13 17:17:20
Zawór jest na grodzi od strony silnika. Mniej więcej w połowie szerokości grodzi, w poblizu serwa. Było już o tym .... tutaj wystarczy się rozejrzeć... Pozdrawiam |
inwent TOYOTA DRIVER carina e kraków | 2005-04-13 17:40:25 Dzięki Misiek, już wszystko zmontowałem i jest OK
Mam jednak wątpliwości czy aby na pewno zawsze ze środkowego nawiewu powinno lecieć zimne powietrze. U mnie przy pokrętle ciepło zimno są dwie linki - jedna jak napisał Perzan steruje zaworem nagrzewnicy, druga, która "defacto" też wypadła z mocowania steruje - to stwierdzam na drodze doświadczalnej - dopływem ciepłego powietrza na środkowy tunel nawiewu, bądź też bardziej precyzyjnie przy ustawieniu pokrętła ciepło-zimno na polu czerwonym blokuje napływ zimnego powietrza z zewnątrz zamochodu. Linka ta "ma swoje ujście" (podnosi-spuszcza jakąś dziwigienkę) po stronie pasażera na tunrlu środkowym. Wystarczy odpiąć zaślepkę plastikową nad dywanikiem. U mnie ta linka jest koloru niebieskiego, ale wątpię aby był to standard. Mam rację czy to ustrojstwo to jeszcze do czego innego służy? pozdr |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-04-13 18:04:00 U mnie z każdego nawiewu leci powietrze z taką temperaturą jaką chce a nie ze środka tylko ciepłe i jakim cudem tylko ciepłe???
Chyba że przy Klimie jest jakaś zmiana?? Pozdro. |
inwent TOYOTA DRIVER carina e kraków | 2005-04-13 18:11:38
To napisał CzapCzap, a mi się to coś niepodoba. Nic w instrukcji obsługi bowiem nie piszą, że z środkowego nawiewu leci zawsze zimne powietrze. Kafi nie pisałem, że ciepłe tylko zawsze leciało zimne - wkuża to zimą (klima akurat tu nie ma nic do znaczenia bo była wyłączona). Dlatego podejrzewam "tę drugą linkę"
pozdr |
inwent TOYOTA DRIVER carina e kraków | 2005-04-13 18:14:17 Fakt, iż u Kafiego nawiew powietrza na wszystkie kratki ma żądaną temperaturę także obala mit o normalności w Carinach zimnego nawiewu, występującego nawet przy właczonym ogrzewaniu, z środkowych kratek
pozdr |
CzapCzap T E L E T U B I Ś | 2005-04-13 20:22:56 Kafi ma wersje szwedzka, a tam ostro pizdzi w zimie, wiec on moze miec to lepiej rozwiazane. Pozdro |
pin555 Lesniczy GT :-) Gliwice | 2005-04-13 20:52:32
Ja tez moge uzyskac z kazdego nawiewu zadana temperature, ale przy ustawieniu powietrza na szyby, ze srodka leci tylko zimne (zimniejsze). |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2005-04-13 22:44:08 Jedna linka steruje zaworem plynu do nagrzewnicy a druga klapą rozdzialu strumienia powietrza na nagrzewnice. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2005-04-14 20:14:03 Piździ czy nie piździ w tej szwecji, moim zdaniem tak powinno być że z każdego leci żądana temperatura!
Są jakieś wynalazki typu fiat w których na szyby boczne leci zawsze powietrze i nie da się tego zamknąć! Pozdro. |