MotoNews.pl

Dziwna praca przerywacza kierunkowskazów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

No i Esperak zaczyna płatac mi figle. A taki był fajny z niego herbatnik

Wczoraj odezwały się tylne łożyska (wymienione rok temu), ale to bajka, już ugadałem z kolegą PSTRUSIEM co i jak. Dziękuję również Bogdanowi za info i pomoc.

Ale przejdźmy do tematu.
Jak by tego było mało dziwnie zaczeły mi działać kierunki.
Lewy jest OK, ale prawy miga ze zdwojoną prędkością.
Podejżenie odrazu padło na jeną z żaruwek, ale NIE to nie to, wszystkie świecą idealnie, tylko że za szybko.
Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał?
Dodam, że na awaryjnych działa OK.

Pawelku bardzo proste rozwiazanie zalozyc nowy przerywacz i zobaczysz co i jak .daje 100 procent ze to przerywacz .pozdrawiam

Cytat:
2008-04-11 20:33:28, kisztan pisze:
Witam! No i Esperak zaczyna płatac mi figle. A taki był fajny z niego herbatnik Wczoraj odezwały się tylne łożyska (wymienione rok temu), ale to bajka, już ugadałem z kolegą PSTRUSIEM co i jak. Dziękuję również Bogdanowi za info i pomoc. Ale przejdźmy do tematu. Jak by tego było mało dziwnie zaczeły mi działać kierunki. Lewy jest OK, ale prawy miga ze zdwojoną prędkością. Podejżenie odrazu padło na jeną z żaruwek, ale NIE to nie to, wszystkie świecą idealnie, tylko że za szybko. Czy ktoś miał podobny problem i go rozwiązał? Dodam, że na awaryjnych działa OK.

przerywacz jest ten sam na lewo i prawo, więc raczej to nie jego wina.
Sprawdź jeszcze raz żarówki (boczny kierunek sprawdziłeś?)
MOżna jeszcze sprawdzić masę w tylnych lampach, ewentualnie szukać jakiegoś zaśniedziałego styku.

Cytat:
2008-04-11 21:42:17, Robert_S pisze:
przerywacz jest ten sam na lewo i prawo, więc raczej to nie jego wina. Sprawdź jeszcze raz żarówki (boczny kierunek sprawdziłeś?) MOżna jeszcze sprawdzić masę w tylnych lampach, ewentualnie szukać jakiegoś zaśniedziałego styku.

Kurczak, ale ja też myślałem tym torem co Ty Robercie, posprawdzałem najpierw wzrokowo (Szreder świadkiem ) później powykręcałem wszystkie żarówki i sprawdziłem połączenia, dalej szwankuje, a żarowki świecą (każda) normalną jasnością (jeśli tak to mogę nazwać)

ja bym sprawdził jeszcze włącznik awaryjnych. Spróbuj też podmienić sam przerywacz z innego espera.

OK.
Dzięki, sprawdzę.

Podepnę się, to jakaś plaga kierunkowskazów. Z godzinę temu zawiesiły się kierunkowskazy przy zamykaniu pilotem drzwi(palą sie wszystkie możliwe). Powyjmowałem wszystkie bezpieczniki, te obok akumulatora też, nie zgasły. Odpiąłem klemę z aku, i wróciłem do domu. Kilkanaście razy wcześniej jak tak się zawieszał któryś i nie gasł pomagało walnięcie maską. Padł jakiś przekaźnik czy coś? Pomocy....

Cytat:
2008-04-11 22:41:43, jost pisze:
Podepnę się, to jakaś plaga kierunkowskazów. Z godzinę temu zawiesiły się kierunkowskazy przy zamykaniu pilotem drzwi(palą sie wszystkie możliwe). Powyjmowałem wszystkie bezpieczniki, te obok akumulatora też, nie zgasły. Odpiąłem klemę z aku, i wróciłem do domu. Kilkanaście razy wcześniej jak tak się zawieszał któryś i nie gasł pomagało walnięcie maską. Padł jakiś przekaźnik czy coś? Pomocy....

wg mnie 'zespawały' się styki przekaźnika w centralce alarmu

Cytat:
2008-04-11 23:31:23, Robert_S pisze:
wg mnie 'zespawały' się styki przekaźnika w centralce alarmu

Czy taki przekaźnik się wymienia? Gdzie mogę znaleźć ten przekaźnik? Ciężko będzie nawet pojechać do elektryka taką choinką

Cytat:
2008-04-11 23:44:15, jost pisze:
Czy taki przekaźnik się wymienia? Gdzie mogę znaleźć ten przekaźnik? Ciężko będzie nawet pojechać do elektryka taką choinką

Wylutować i wlutować nowy. Do kupienia w sklepie elektronicznym.

-----------------
czasem tu zaglądam

przed chwilą podpiąłem akumulator i kierunkowskazy nie zapaliły się. nie włączałem alarmu, żeby nie mieć znowu problemu, drzwi zamykam kluczykiem. Wizyta w elektryka jednak mnie nie minie. Dzięki

Dziś rozwiązałem problem z kierunkami.

Okazała się, że w przedniej lampie (kierunku) mam żarówkę dwuwłóknową.
Coś się poluzowało w oprawce i czasami pracowało jedno włókno.
Wszystkie 4 żarówki świeciły, ale pobór mocy był za mały i przerywać głupiał.
Poprawiłem gniazdo i jest OK.
Dla pewności zmienią żarówkę na jednowłóknową.

Dzięuję Wszystkim z udział w dyskusji i pomoc.