AVE 98 2.0 TD - znam kod błędu i co dalej?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
3 razy w ciagu miesiąca zapalała mi się kontrolka CHECK ENGINE po zapaleniu silnika. Znikała po odjęciu akumulatora. W końcu pojechałem do serwisu "niezależnego", gdzie diagnostyczny komputer wykazał błą33(3) intake shutter control circuit. Miły człowiek wyjaśnił mi, ze albo zawór sterujący przesłoną od czasu do czasu się wiesza. albo istotnie sama przesłona się zacina.
Czym właściwie steruje ta przesłona i zawór? Co może powodować kłopot TUŻ po zapaleniu silnika *3 x) a nigdy w czasie jazdy?

Cytat:
2008-02-02 12:04:16, kroppo pisze:
3 razy w ciagu miesiąca zapalała mi się kontrolka CHECK ENGINE po zapaleniu silnika. Znikała po odjęciu akumulatora. W końcu pojechałem do serwisu "niezależnego", gdzie diagnostyczny komputer wykazał błą33(3) intake shutter control circuit. Miły człowiek wyjaśnił mi, ze albo zawór sterujący przesłoną od czasu do czasu się wiesza. albo istotnie sama przesłona się zacina. Czym właściwie steruje ta przesłona i zawór? Co może powodować kłopot TUŻ po zapaleniu silnika *3 x) a nigdy w czasie jazdy?

Wymien ten elektrozawor i bedzie ok.One okresowo dostaja przerwe i wtedy wywala kod bledu.
Tak wogole to caly ten uklad z przepustnica mozesz wywalic i silnik bedzie pracowal.Po wylaczeniu zaplonu przepustnica jest zamykana aby silnik szybko wyhamowal.
Mozesz tez zmierzyc rezystancje okolo 30-40 ohm

Mam ten sam problem i szukam elektrozaworu czy wymienił pan już ten elektrozawór jeśli tak to gdzie go znaleźć

Cytat:
2008-06-06 21:38:01, avetoyo pisze:
Mam ten sam problem i szukam elektrozaworu czy wymienił pan już ten elektrozawór jeśli tak to gdzie go znaleźć

Zawor jest zasilany pradem po zaplonie tak jak pozostale zawory , a mase podaje komputer,zdarza sie ze w wiazce jest slaby kontakt na zasilaniu tego zaworu a jego cewka potrzebuje duzo pradu na zastartowanie ,i pomimo ze sam zawor jest ok ,wywala kod.
Spruboj najpierw na probe zmostkowac zasilanie po zaplonie z zasilaniem innego zaworka i sprawdz moze bedzie ok.