Zmiana kół a zmiana osiągów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie - jeśli ten wątek był już gdzieś poruszany to bardzo proszę o przekierowanie.
Mianowicie w mkVII 1,8 td 90km kombi zmieniłem koła (nawiasem mówiąc jeszcze zimowe) 175/75/R13 na 195/50/R15 na alufelgach.
Czego powinienem się spodziewać po osiągach?
Zdaję sobie sprawę, że różnice jeśli będą to będą minimalne, lecz mimo to ciekaw jest co powinno się stać.
Auto będzie odrobinę szybsze czy wolniejsze na V max?
Przyspieszenie będzie nieco słabsze czy pozostanie bez zmian (większe opory toczenia) lub też się zwiększy?
Spalanie praktycznie się zwiększy, zmniejszy pozostanie bez zmian?
Czy ktoś może zaobserwował ile obrotów macie na tej maszynie przy prędkości 90 km/h i ew. 120 km/h

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Ja miałem na zimówce 175/65/15 lato mam 195/50/15 , co do osiągów nie zauważyłem zmiany , toczy sie tak samo jak się toczył co do spalania też nie zauważyłem by palił więcej nawet powiem , że latem chłapie mniej bo mniej na ssaniu musi być , zatem powiem szczerze ze przy takiej zmianie nie powinienes odczuć w portfelu. Co jednak najważniejsze w zakrętach czuć róźnicę jak jeszcze są dobre oponki to naprawdę miło się jeździ , oczywiście na dziurach trzęsie ale idzie jakoś to przeżyć Co do wskazań prędkościomierza na takiej oponie i feldze bedzię przekłamywać o jakies 10 km/h ja mogę to sprawdzić bo jeżdze z nawigacją i jak mi pokazuje na liczniku jakies 140 km/h to nawi pokazuje 130 km/h .

ps. mam 1,6 16V (90 KM fabrycznie)

[ wiadomość edytowana przez: Saren_82 dnia 2008-06-17 18:21:06 ]

Dziękuję za odpowiedź. Navi nie mam a to cenna uwaga. Rozumiem, że przekłamuje w stosunku do mniejszej opony czy wogóle do wskazań prędkościomierza?

jeśli chodzi o przekłamanie to moim zdaniem przekłamuje licznik tez tak miałem na navi (pożyczonej bo jeszcze sie niestety nie dorobiłem) a jeżdżę na standardowych 175/70R30
jeśli chodzi o te rozmiary to 195/50R15 jest odpowiednikiem 175/70R13 i jest nawet podana i instrukcji obsługi auta wiec nie powinno być różnicy w prędkości i przyśpieszeniu ale za to może być większe zużycie paliwa i ciężej sie kręcić kierą w wersji bez wspomagania
przelicz na rozmiary opon na kalkulatorze
kalkulator 1
kalkulator 2

Cytat:
2008-06-17 18:18:49, Saren_82 pisze:
Co do wskazań prędkościomierza na takiej oponie i feldze bedzię przekłamywać o jakies 10 km/h ja mogę to sprawdzić bo jeżdze z nawigacją i jak mi pokazuje na liczniku jakies 140 km/h to nawi pokazuje 130 km/h . [ wiadomość edytowana przez: Saren_82 dnia 2008-06-17 18:21:06 ]

I tu się nie zgodze.O ile będzie przekłamywać to zależy od prędkości bo to wylicza się procentowo.Według przelicznika to jeśli na oponach które miałeś wcześniej czyli 175/75/R13 przy prędkości 100km/h miałes na liczniku 100km/h to teraz te 100km na liczniku będziesz miał przy 97km/h.

No to nie wiem jak się na to zapatrywać skoro jak mam założone zimowe 175/65/15 to nawi pokazuje tak samo jak prędkościomierz ??

trzeba tez wziac pod uwage przeklamania samego licznika