Elektryczne szyby - przeróbka z ręcznych..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc , orientuje się moze ktos czy łatwo jest przerobić szyby na elektrycznie podnoszone ?
Mam w swojej omce reczny podnosnik a chcialbym przerobic na elektryczne. Czy przełożenie samych podnosników elektr. z innej Omegi wystarczy, czy trzeba cos przerabiac w mocowaniach itp ?
Niechcialbym zakupic podnosnikow zeby pozniej lezaly bezuzyteczne...
Moze jakies linki w sieci ?

Witam! Zabieram się za to w tylnych drzwiach. Elektrykę mam obcykaną . Nie masz wogóle elektryki , czy masz tylko z przodu? Pozdrawiam

Nie mam wogole , tylko lusterka i szyber
ciezko bedzie ?

Witam!
W omie A wymontować trzeba korbe wkłada sie komplet w elektryce i gotowe..
No moze pomijajac fakt ze trzeba jeszcze zrobić cała instalacje..
Ja siłowniki i przyciski kupiłem 0,5 roku temu i jakos nie moge się za to zabrać.. Do siłownika idzie 6 kabli X 2 to jest 12 a z wiązki od przycisków idzie zdaje sie 9..
Nietety schematy nic mi nie mowia..
Jeśli ktoś ten temat przerabiał i ma np rozpisane co i jak z kolorami kabli to było by super..
W przeciwnym razie nie zamontuje tego nigdy
Pozdrawiam!

Witam
ODNOŚNIE OMEGI A
nie wiem zkąd wziałeś 6 kabli x2 do podnośników,chyba że liczysz obydwa razem
do siłowników idzie 6 a do przełączników jeśli rozważamy 4 szyby otwierane to po6 przewodów na stronę auta
wbrew pozorom to nie jest aż takie straszne
chętnie służę pomocą
u mnie (omega A)nie miałem elektryki i podłączyłem 4 szyby lusterka elektr i podgrz. oraz elektr szyberdach
jest to jak najbardziej realne i wykonalne

oznaczenie kolorów przewodów do siłownika szyby elektr.
czerwony(2,5)-zasilanie + bezpośrednio z akumul.
szary/ziel (0,75) zamykanie
nieb/czerw (0,75) otwieranie
brąz/czarny (0,75)centr. zamek
czerw/bialy (0,75) zabezp.przed zaciśnięciem
brązowy (2,5) masa
w nawiasie podałem przekrój przewodów
oczywiście doteczy to podłączenia szyb z automatem

z wyłącznikami podobnie
czerwony(2,5)zasilanie tyle że lepiej po stacyjce
brązowy (2,5) masa
następne kolorowe są do zamykania i otwierania
biały służy do odcinania zasilania tylnych szyb

miłej zabawy-pozdrawiam-GrzegorS

Witam!
Kupuiłem zestaw z przełącznikami na dwoje dżwi..
Od przełączników idą dwie kostki po 5 kabli:
A)
1 szary
2 szaro biały
3 czerwony
4 nie iesko czerwony
5 szaro zielony

B)

1 szaro zielony
2 czerwono biały
3 niebiesko czerwony
4 czarny
5 brązowy

Mam tez fragment wiazki z prawej strony..
kable do siłownika sa uciete:
Idą tak:
1 czerwony
2 brązowy
3 czrwono biały
4 niebieko czrwony
5 szaro zielony

Sory
Moze jestem naiwny ze mi to opiszesz.. ale ja nie wiem jak sie za to zabrać..
U siebie mam centralny z ryglowaniem..
tu w tej wiazce widze ze jest taki przelacznik pod kluczyk.. zdaje sie ze czujnik do tego ze jak sie przekreci kluczem na maxa to domykaja sie okana. myle sie?

Witam
odnośnie tego przełącznika pod kluczyk to pewno sie nie mylisz.U mnie był przewód który podłączyłem do centralnego zamka i przy zamykaniu zamków z pilota zamykaja sie szyby.Widać są różne rodzaje automatów podnoszących.Ciężko doradzić wszystko na odległość nie widząc tego i nie mogąc dotknąć.Musielibyśmy się gdzieś i kiedyś spotkać ,żeby można było to zobaczyć i wtedy dokładnie opisać.Wszystko zależy od tego kiedy i gdzie bądziesz montował(chciał zamontować)podnosniki.Chętnie służę radą ale dzieli nas spora odległośc i wymaga to szczególnych ustaleń(priv.)
pozdrawiam GrzegorS.

1 szary -masa
2 szaro biały
3 czerwony -plus
4 niebiesko czerwony -zamykanie lub otwieranie
5 szaro zielony -otwieranie lub zamykanie

B)

1 szaro zielony otwieranie lub zamykanie
2 czerwono biały
3 niebiesko czerwony -otwieranie lub zamykanie
4 czarny -plus
5 brązowy- masa

Mam tez fragment wiazki z prawej strony..
kable do siłownika sa uciete:
Idą tak:
1 czerwony plus przez bezpiecznik(30A)
2 brązowy masa
3 czrwono biały (w przednich drzwiach powinien być zaślepiony a w tylnych służy do odcięcia zasilania wyłącznikiem na środku przełączników lub do zabezpieczenia przed zaciśnięciem-czyt.odłączenie zasilania w przypadku włożenia jakiegoś przedmiotu pomiędzy szybę a ramę)
4 niebieko czrwony zamykanie lub otwieranie (+)
5 szaro zielony zamykanie lub otwieranie (+)
6 brązowy z czarnym-domykanie po wyłączeniu stacyjki i podaniu masy na ten przewód (centralny zamek)

tyle mogę powiedzieć na podstawie tego opisu
muszę mieć więcej informacji
1-dwie czy cztery szyby?
2-koniecznie zdjęcia wyrażne najlepiej razem z kostką połączeniową

Wielki dzięki za pomoć..
Mam teraz problemy na uczelni.. Poza tym przeprowadziłem się i nie mam dostępu do netu.. Za kilka dni odbieram komputer i zakładam sobie stałe łącze.. załatwię wszystkie sprawy i odezwe się na priva..
Pozdrawiam!

zapraszam

Mam ome A i szybki na korbki ;( jezeli chce zrobic eletryczne szybki z przodu to ile tak pi razy drzwi mnie to szrpnie kaski??i czy trudno jest skompletowac czesci (silowniki, przyciski itp....)???

w dziale sprzedam/kupię jest ogłoszenie sprzedaży el.pod.do szyb oma A -sprawdź.

Witam szanowne grono. Kupiłem u Mariosa zestaw do tylnych drzwi "elekrykę na szyby" no i tu zaczęły sie schody. Mam elektrykę z przodu. Wymieniłem przyciski przy drążku( z zestawu), wymieniłem kable między budą, a drzwiami (głośniki, cental. zamek, silnik szyb),ale szybki nie działają(a przycisk sterowania świeci tak tył jak i przód). Co muszę jeszcze wymienić lub podłączyć?
Rocznik auta 96, kable domniemam były fabrycznie położone na tył samochodu.

Cytat:
2008-07-20 12:16:23, GUMA1975 pisze:
Witam szanowne grono. Kupiłem u Mariosa zestaw do tylnych drzwi "elekrykę na szyby" no i tu zaczęły sie schody. Mam elektrykę z przodu. Wymieniłem przyciski przy drążku( z zestawu), wymieniłem kable między budą, a drzwiami (głośniki, cental. zamek, silnik szyb),ale szybki nie działają(a przycisk sterowania świeci tak tył jak i przód). Co muszę jeszcze wymienić lub podłączyć? Rocznik auta 96, kable domniemam były fabrycznie położone na tył samochodu.

Wszystko jasne zmyliło mnie oświetlenie przycisków
Osobny bezpiecznik na silniki tylnych szyb.

Cytat:
2008-07-20 12:16:23, GUMA1975 pisze:
Witam szanowne grono. Kupiłem u Mariosa zestaw do tylnych drzwi "elekrykę na szyby" no i tu zaczęły sie schody. Mam elektrykę z przodu. Wymieniłem przyciski przy drążku( z zestawu), wymieniłem kable między budą, a drzwiami (głośniki, cental. zamek, silnik szyb),ale szybki nie działają(a przycisk sterowania świeci tak tył jak i przód). Co muszę jeszcze wymienić lub podłączyć? Rocznik auta 96, kable domniemam były fabrycznie położone na tył samochodu.

jesli mam elektryke z przodu, to oznacza iz instalacje jest doprowadzona do tylnych drzwi i wystarczy wymienic instalke w samych drzwiach? i jeszcze poza bezpiecznikiem to wszystko aby ruszyl tyl? (oma b)
pamietacie jakie sa koszty kompletu u mariosa? (2x podnosnik, przelaczniki, 2x instalacja w drzwi) - chyba, ze cos jeszcze potrzebuje.

Zestaw miałem wliczony w koszt kilku gadżetów więc precyzyjnie nie umiem odpowiedzieć. Zostawiłem wtedy u Niego prawie 2 kOOła. Opłacało się!!!
Montaż bezproblemowy chociaż zmyliło mnie podświetlanie przycisków. Przyciski x4 (2xprzód, 2xtył)
Odpowiedź na twoje pytanie. Ja mówię tak.