Spryskiwacz foka (prośba o pomoc).

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na forum Fkp nic się nie dowiedzałem więc zwracam się do Was fefki...może tu są bardziej "kumaci" ludzie ...wczoraj rano w drodze do pracy padł mi spryskiwacz; myślę płynu zabrakło, dolałem ale to jednak nie było to...myśl pompka bo nie pryska ani na przód ani na tył...postanowiłem, że wieczorkiem się za to zabiorę...w drodze powrotnej z pracy sprawdziłem jeszcze raz czy może coś się odblokowało ale nic...tyle że kiedy włączyłem tylnią wycieraczkę i pociągnąłem manetkę by spryskać tylnią szybe włączyły mi się wycieraczki z przodu ...cuda jakieś...nic, wieczorkiem rozpocząłem walkę (przegraną zresztą)...na pierwszy ogień poszły bezpieczniki...tja ale tam nie ma osobnego na pompkę tylko zintegrowany z wycieraczkami a one działają prawidłowo, maska do góry i sprawdziłem drożność węzyków, też wszystko jest oki...no nic zabrałem się za demontaż nadkola by dostać się do zbiorniczka i pompki; kiedy już się do niego dostałem, spuściłem płyn i wymontowałem pompkę; sprawdziłem ją na krótko podłączając do aku...i tu o dziwo pompka działa...miernikiem sprawdziłem prąd w kostce zasilającej pompkę i tu okazało się, że dochodzi prad ale niecałem 11 V...co to może oznaczać i czy to może być przyczyna mojego problemu ...została jeszcze manetka od przełącznika i ten przycisk od spryskiwacza...dla informacji mój przełącznik ma regulacje 6 stopniową i opcję gdzie po włączeniu samego przycisku spryskiwacza włączają się wycieraczki na trzy cykle i leci płyn ze spryskiwacza...teraz płyn nie leci natomiast wycieraczki pracują tymi cyklem...przepraszam ze się tak rozpisałem; czekam na Wasza pomoc...dziękuje

Wygląga, że padł Ci przełącznik zespolony.

Co do przewodów dochodzących do pompki to w stanie spoczynku (po włączeniu kluczyka) na obu przewodach powinien być + !!

Po wciśnięciu spryskiwania przedniej szyby na jednym z przewodów powinien pojawić się "-" a na drugim nadal jest +. po wciśnięciu spryskiwania tylnej szybysytuacja na przewodach jest odwrotna. Jeśli nie pojawi się "-" to najprawdopodobniej pada zespolony
Tak jest w escorcie ale pewnie i w innych fordach

[ wiadomość edytowana przez: zagore1 dnia 2008-06-07 07:22:23 ]

Kupiłem manetkę od wycieraczek...zamieniłem i było to samo ... moje podejrzenia znów ukierunkowały się na pompkę...dziś zamontowałem nową i dalej dupa ... szlak mnie już trafia...co jest do jasnej "cholerki"...czyżby jednak ten drugi przełącznik też był walnięty???
Czy ktoś z kolegów zna się na schematach elektrycznych...podesłałbym na e-maila do wglądu czy aby napewno nie ma osobnego bezpiecznika w tym układzie...dla mnie nie ma ale...
Jeśli ktoś chciałby mi pomóc to proszę o adres e-mail to podeślę odpowiedni schemat

Tjmdmm to że pompka "kręci" nie znaczy że jest sprwna. Ale jak zamontowałeś nową to prawdopodobieństwo że mam tą samą wadę albo i zamienileś bieguny jest małoprawdopodobna. Zastanawiam sie czy nie jest to na przekaźnikuma wydaje mi sie ze tak ( jeżeli tak poprosić do chwilowej zamianki od innego foki i zamienić go ) i sprawdzić.

Będę śledził temat

Cytat:
2008-06-25 10:32:40, Sinuspi pisze:
Tjmdmm to że pompka "kręci" nie znaczy że jest sprwna. Ale jak zamontowałeś nową to prawdopodobieństwo że mam tą samą wadę albo i zamienileś bieguny jest małoprawdopodobna. Zastanawiam sie czy nie jest to na przekaźnikuma wydaje mi sie ze tak ( jeżeli tak poprosić do chwilowej zamianki od innego foki i zamienić go ) i sprawdzić. Będę śledził temat

Sinusiu nie ma osobnego przekażnika tylko do pompki spryskiwacza

Myśłe tak sobie czy nie ma tak w Foce, że jak dłuzej przetrzymasz spriskiwacz na szybę to załacza się wycieraczka. Chociaż nie przypominam soibie aby tak było w Essim. W KIA tak mam taki tik.
W Essim jest prezkaźnik do wycieraczki. Myslę nad jakimś zaworkiem rozielaczowym Przód/Tył albo trójnikiem. Ale nie wiem czy ubywa Ci płyn, jesli tak to okolicach wycieku będzie PLAMA

Problem się rozwiązał

Cytat:
2008-06-25 14:10:23, tjmdm pisze:
Problem się rozwiązał

Sam??

Cytat:
2008-06-25 14:10:23, tjmdm pisze:
Problem się rozwiązał

Tomaszu co było

Cytat:
2008-06-25 15:15:24, Sinuspi pisze:
Tomaszu co było