Jaki u Was pedał sprzęgła w Samarach?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam do Was pytanie.
Jak wysoko macie pedał sprzęgła w Samarach w pozycji zwolnionej (jest to główne kryterium regulacji)? Punktem orientacyjnym niech będzie położenie pedału hamulca.
U mnie pedały poóżone są schodkowo tzn. najwyżej sprzęgło, 2 cm niżej hamulec i całkiem nisko gaz.
Pozdrawiam, Krajnik

Ja mam równiutko te dwa pedały (hamulec i sprzęgło)
Ale już niedługo przymierzam sie do wymiany docisku (tarcze musze sprawdzić)bo bierze mi na samej górze.
Potam pewnie coś sie zmieni...
Paweł

Zależy co to znaczy na samej górze.
W Samarze (po 1987 roku) zastosowany jest bezluzowy układ wyłączający sprzęgła: "..... nie ma ruchu jałowego pedału sprzęgła, a jego położenie nie jest ustalone." To znaczy że całkowite włączenie sprzęgła następuje na samej górze - można tą górę regulować, jednak pedał przyjmie ostatecznie włąśnie takie położenie wyjściowe.
Pozdr., Krajnik

To znaczy,ze moge prawie całkiem popuscic sprzegło i auto nie rusza , dopiero pod sam koniec sprzęgło zaczyna "zabierać " i autko rusza)
Wiem ,że jest bezluzowy system czy cos takiego,ale również wiem,ze przy wymianie terczy mechanik miał juz zastrzezenia do docisku. O dtego czasu minely już chyba dwa lata i teraz ma juz moim zdaniem dość. Watpieżeby tarcza była do wymiany bo na poprzeniej zrobiłem 150tyś, a na tej dopiero 40tyś. Nochyba żeby juz ja trafiło...
Paweł

Może Paweł masz racje, ale mój sąsiad (jescze młodszy ode mnie) posiada Samarę, która jest częściowo przeze mnie serwisowana, i objawy zuzycia docisku były w tym pojeździe takie, że przy pracującym silniku niemożliwe było wrzucenie wstecznego biegu bez strasznego zgrzytu. Żadne regulacje nic tu nie dawały, weszystko wróciło do normy po wymianie docisku.
Reasumując, zużycie docisku uniemozliwiało pełne rozłączenie sprzęgła.

Czyli...Zupełnie odwrotnie?????
No nic najwyżej będę miła nowy docisk
Ten juz swoje przejechał i wymienic nie zaszkodzi, a nie chciałbym mieć niespodzianek na drodze.

u mnien pedały sa na tej samej wysokości, a sprzęgło bierze prawie na górze, może w odległości 1/4 od górnego położenia.

W mojej samarce przed wymianą sprzęgło było wyżej niż hamulec. Teraz, po wymianie kompletnego sprzęgła oba pedały znajdują się na jednej wysokosci.
Pozdrawiam

Witam,w mojej Samarce pedały ustawione są podobnie jak u Ciebie czyli sprzęgło najwyżej potem hamulec i gaz lecz sprzęglo ma luż dość duży skok jałowy

Witam
U mnie jest tak samo, czyli najwyżej sprzęgło, później hamulec i gaz. Mam nową tarczę, docisk, łożysko i przy okazji simering, który akurat tu ma najmniej do tego