Pytanie o alternator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Moje audio ma wzmożony apetyt na prąd i stąd moje pytanie. Kolega zasugerował że jedynym wyjściem jest alternator od diesla, bo mój w 1.4 nie daje rady, aku 65 A. Z kolei słyszałem że może też przeładowywać akumulator. Czy to prawda?

nie ma możliwości przeładowania akumulatora. Możesz go ewentualnie nie doladować z powodu zbyt małej mocy alternatora.
Jak chcesz mam pasujący alternator od sierry 2.0 16V. ja mieałem założonego go też w 1,4 i napędzał aku 62 AH

Cytat:
2008-05-10 13:45:30, siekier82 pisze:
alternator od sierry 2.0 16V.

Uuuuu panie
Sierra 2,0 DOHC byla 8V mimo 2 walkow. I tak fajny silnik

A Będzie pasował na pewno, bo koleś mówił że najlepiej od diesla

będzie pasował.
sam miałem go u siebie założonego.
mocowania ma te same.
Koło pasowe na pasek wielorowkowy. Tak tylko mówie bo wiem że były też 1,4 na pasek klinowy. Bądź co bądź koło pasowe można zawsze zmienić.
W profilu widze że masz to samo auto co ja więc żadnego problemu nie bedzie.

[ wiadomość edytowana przez: siekier82 dnia 2008-05-10 14:56:06 ]

odkopuję wątek...
mam brak ładowania, alternator jest 92AB10300-FB (made in Japan, FORD) i mam 3 opcje:
1. Nowy lekko przerobione mocowania MagnetiMarelli za 240pln (1rok gwarancji)
2. Regenerowany orginał za 240pln (6miesiecy gw)
3. Regenerować swój za 200-300pln
Które opcje polecacie? Jak sie sprawuje taki Magneti?
Dodm, że opcje są już z robocizną...

heh...czy przypadkiem żarówka kontrolki łądowania nie ma wpływu na obwód wzbudzenia alternatora? (jak się spali, to może nie ładować?)

upnę sobie, bo temat nagli...

Dokładnie tak jak napisałeś poniżej.

Miał ktoś doświadczenia z alternatorami Magneti Marelli?

Cytat:

Jak wszystko co włoskie

Cytat:
2008-06-20 09:17:04, surec pisze:

Nie gorsze niż Delphi

kojarzy ktoś tak na szybko jak wyciągnąć alternator z 1,6Efi MK5 (ze wspomaganiem, bez klimy)? Nie mam teraz książki przy sobie, a i kanału na razie też brak...

Mogę zeskanować Ci stronę z WKiŁ w tym temacie. Ale patrzyłem, nic specjalnego się nie dowiesz

Cytat:
2008-06-25 12:59:27, Wojo pisze:
Mogę zeskanować Ci stronę z WKiŁ w tym temacie. Ale patrzyłem, nic specjalnego się nie dowiesz

nie, nie trzeba, dzięki, szkoda zachodu. po prostu wjadę na kanał i zaraz zerknę. Letę lukać...

OK