Domek jednorodzinny - ogrzewanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam poważne pytanie. To będzie pierwsza moja zima w domku jednorodzinnym, do tej pory zawsze w bloku mieszkałem. Może ktoś z was ma jakieś podpowiedzi - oczywiście odnośnie najbardziej nurtującego problemu - czyli ogrzewania

Mam piec na eko-groszek z takim automatycznym podajnikiem. Sterowane to to jest komputerkiem + pogodynka (czujnik na zewnątrz).

Macie może jakieś sposoby, jak ten komputerek poustawiać żeby wychodziło to ekonomicznie (w miarę) no i oczywiście żeby mi sople z sufitu nie zwisały

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

no niestety piec mam ale pale wiórami albo drzewem
nie mam podajnika nie mam komputerka
w tym nie pomoge

ja za 2-3 lata może coś o tym powiem.
wytrzymasz

Cytat:
2008-09-18 08:53:18, thaniel pisze:
Witam Mam poważne pytanie. To będzie pierwsza moja zima w domku jednorodzinnym, do tej pory zawsze w bloku mieszkałem. Może ktoś z was ma jakieś podpowiedzi - oczywiście odnośnie najbardziej nurtującego problemu - czyli ogrzewania Mam piec na eko-groszek z takim automatycznym podajnikiem. Sterowane to to jest komputerkiem + pogodynka (czujnik na zewnątrz). Macie może jakieś sposoby, jak ten komputerek poustawiać żeby wychodziło to ekonomicznie (w miarę) no i oczywiście żeby mi sople z sufitu nie zwisały pozdrawiam i zapraszam do dyskusji

Podaj mi model pieca i sterownika to coś pomyslimy

U nas jest piec na eko groszek ale z podajnikiem tłokowym .
Nie na ślimak.

Temperatura ma piecu jest ustawiona na 49 stopni z tymze ma do ogrzania lekko ponad 200 metrów kwadratowych.

Temperatura w mieszkaniu jest około 20 stopni , nawet i wiecej czasem z tymze za gorąco jest wtedy. Tez duzo zalezy od eko groszku , czasem sie trafi taki szajs ze piec potrafi wygasac i trzeba go rozpalać prawie co chwila. Dlatego my staramy sie brac z jednego sprawdzonego miejsca z tymze teraz we wrc nie ma prawie nigdzie ekogroszku .

Wzieliśmy nawet z braku laku na próbe "Retopal" czy coś takiego bo problem z eko groszkiem jest we wrocławiu i w okolicach .
Jest to taki nieregularny węgiel i mniej kaloryczny. Chyba ma 2400 kalorii jak dobrze pamietam.

Nizej na fotce widac ten węgiel.

flowerman

mam taki zestaw klik klik

a dokładniej KWP 25

domek mam około 160m2

sterciu

no właśnie znajoma miała problem, że piec jej gasł i w ogóle 2 - 3 razy dziennie trzeba było wywalać popiół a pakowała do pieca takie luzem jak na fotce. Nie macie z tym problemu ? Ile to kosztuje za tonę ?

My kupujemy eco-groszek w takich workach foliowych. Kosztuje to to około 720 zł za tonę.

Jak ustawiacie piec jak jest temp taka jak dziś ?

pozdr

Cytat:
2008-09-24 17:52:34, thaniel pisze:
flowerman mam taki zestaw klik klik a dokładniej KWP 25 domek mam około 160m2 sterciu no właśnie znajoma miała problem, że piec jej gasł i w ogóle 2 - 3 razy dziennie trzeba było wywalać popiół a pakowała do pieca takie luzem jak na fotce. Nie macie z tym problemu ? Ile to kosztuje za tonę ? My kupujemy eco-groszek w takich workach foliowych. Kosztuje to to około 720 zł za tonę. Jak ustawiacie piec jak jest temp taka jak dziś ? pozdr

Zapuściłem wici i dziś bądź jutro będzie odpowiedź

co prawda pogoda ladna i piec wygaszony ale czekam na jakies podpowiedzi

pozdr

Cytat:
2008-09-24 17:52:34, thaniel pisze:
flowerman mam taki zestaw klik klik a dokładniej KWP 25 domek mam około 160m2 sterciu no właśnie znajoma miała problem, że piec jej gasł i w ogóle 2 - 3 razy dziennie trzeba było wywalać popiół a pakowała do pieca takie luzem jak na fotce. Nie macie z tym problemu ? Ile to kosztuje za tonę ? My kupujemy eco-groszek w takich workach foliowych. Kosztuje to to około 720 zł za tonę. Jak ustawiacie piec jak jest temp taka jak dziś ? pozdr

My tez eko-groszek kupujemy tylko ze sami pakujemy na składzie w worki. Tak to lezy luzem taka chałda jak na fotce zwykle. Ostatnim razem jak kupowaliśmy to coś koło 500zł za tone kosztował ale to było jakies 3 miesiące temu.

Ten Retopal sie juz wypalił i o dziwo nie było problemu. Piec nie zgasł ani razu z powodu tego opału. Kosztował on jak pamietam chyba 100zł na tonie mniej jak eko groszek ale wtey nie było EKO na składach we wrocławiu

Kiedys tez wzieliśmy coś podobnego jak ten Retopal , chyba nawet sie tak samo nazywalo tylko gorzej wyglądało i własnie na tamtym non stop piec gasl. Trzeba było rozpalac go co chwile prawie.

Zrobiliśmy zapasu jakies 3T na zime jakies 3 miesiące temu i jak narazie zostało tak na oko jeszcze około 1,5T. Podejrzewam ze teraz jak zimniej sie zrobi to jeszcze tone bedzie trzeba dokupic.

Piec jest cały czas nastwiony na tą samą temperature , czyli na piecu jest około 49 stopni niezaleznie czy jest cieplej czy zimniej. Dom jest ocieplony a wiec nawet jak temperatura na zewnątzr spadnie to w środku trzyma cały czas temperature w granicach 20 steopni.