Liczne drobne usterki w Espero-problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej to znowu Ja - tym razem jedna proszę o opinie co może być przyczyną tych usterek w moim Espero - sa to drobne usterki, pierdółki, które jednak maja wpływ na auto-a Ja chcę mieć auto porządnie przepatrzone co juz zrobiłem prawie w 50% drugie 50- to właśnie elektryka-a z którą wiażą się nastepujące problemy:

1.Centralny zamek-tylne lewe drzwi-nie podnosi i nie zamykają się-co należy zrobić?
2.Zamek od drzwi przednich kierowcy-nie można go otworzyć kluczykiem ręcznie-czy po zmiane należy programować zamki i immobiliser?
3.Antena tylna-brak możliwości schowania i wysunięcia jej-działa do góry w dół się nie opuści.
4.Brak tylnych świateł przeciwmgielnych-nie świecą.
5.Brak głosu z przedniego (lewego) i dwóch tylnych głośników (działa tylko prawy)-mam stare radioodtwarzacz jeszcze na kasety-czy on moze być przyczyną tego?
6.Nie działa oświetlenie w bagażniku samochodu.
7.Klimatyzacja-brak paska - sprawdzana sprężarka i najpierw należy założyć pasek czy dobić klimę?
8.Nie działa-podnoszenie dwóch szyb tylnych (2x) (prawa tylna działa słabo-lewe tylne wcale) oraz podnoszenie przedniej szyby po prawej stronie (do góry) – problem dotyczy sterowania z panelu sterowania po prawej stronie drzwi kierowcy oraz sterowane z osobnych wyłączników w każdych drzwiach.
9.Gaśnie czasami na luzie nie wiem dlaczego.
10.Kiedyś zacięła się chyba klapka wlewu paliwa (otwieram jak według instrukcji) i dopiero po parunastu minutach puściła blokada.
11.Jak podłączyć centralnie umieszczoną lampę stop?Podobno w Espero jest jakieś gniazdo do tego z tyłu kabiny?
12.Nie działa zapasowy kluczyk (na centralny zamek) nie wiem dlaczego.
13.Nie świeci się kontrolka niezapiętych drzwi-ale jedynie jak otworzę drzwi cały czas auto wydaje dźwięk dopiero jak zamknę to jest cisza- wiem,że w Espero jest kontrolka niezamkniętych drzwi ale u mnie jest odwrotnie.
PS.Wymieniłem akumulator na nowy i odłączyłem go normalnie- czy jakieś dane lub centralny zamek się zresetowały?
Dzięki za odpowiedzi.

O w morde co żeś za złomero kupił ja bym sie chyba pochlastał
1. rozbiesz boczek i zobacz czy są kable podpięte i czy jak jest dawany impuls jest napięcie.
2. Wymontuj wkładkę i ją obczyść lub wymień na nową, nic sie nie programuje.
3. Uszkodzony maszt anteny lub zasyfiony mechanizm.
4. Sprawdz bezpiecznik, żarówki i kable.
5.Sprawdz kable czy są popodłączane, sprawdz głośniki, sprawdz radio.
6. Sprawdz przycisk, zobacz czy jest wpięta kostka, sprawdz zaróoweczkę.
7.Najpierw dokup pasek i go załóż, sprawdz czy napewno jest pusta.
8. Sprawdz instalację czy jest napięcie czy wszystko jest podpięte, oczyść uszczelki nasmaruj je jak i prowdnicę.
9.Zbyt niskie obroty i pewnie jak gwałtownie puścisz pedał gazu to gaśnie.
10. Wymontyj centralny oczyść i przesmaruj.
11. Jak otworzysz klapę bagarznika to centralnie po środku pomiędzy głośnikami w tylnej pułce jest wolna kostka od stop.
12.---------------------------------------------------
13.Sprawdz żarówezkę, lub czyjniki w dzwiach, przewywany dzwięk jest wtedy gdy na zgaszonym silniku są zapalone światła i otwarte dzwi.

No i to tyle będziesz miał troche roboty zanim to wszystko pouruchamiasz.

Cytat:
2008-01-04 18:15:46, flykrzysiek pisze:
1.Centralny zamek-tylne lewe drzwi-nie podnosi i nie zamykają się-co należy zrobić?

Wymienić siłownik na uniwersalny z allego, ale przedtem rozbierz boczek i popatrz czy wszystko trzyma się kupy.

Cytat:
2.czy po zmiane należy programować zamki i immobiliser?

NIE!

Cytat:
3.Antena tylna-brak możliwości schowania i wysunięcia jej-działa do góry w dół się nie opuści.

Na początek czyszczenie. Opis masz na www

Cytat:
5.Brak głosu z przedniego (lewego) i dwóch tylnych głośników (działa tylko prawy)-mam stare radioodtwarzacz jeszcze na kasety-czy on moze być przyczyną tego?

Nie. Wesołej zabawy z kablami i demontazem boczków drzwi.

Cytat:
6.Nie działa oświetlenie w bagażniku samochodu.

Żarówka???

Cytat:
7.Klimatyzacja-brak paska - sprawdzana sprężarka i najpierw należy założyć pasek czy dobić klimę?

Sam to będziesz robił, że robi Ci różnicę kolejność?

Cytat:
8.Nie działa-podnoszenie dwóch szyb tylnych (2x) (prawa tylna działa słabo-lewe tylne wcale) oraz podnoszenie przedniej szyby po prawej stronie (do góry) – problem dotyczy sterowania z panelu sterowania po prawej stronie drzwi kierowcy oraz sterowane z osobnych wyłączników w każdych drzwiach.

Pstryczki-elektryczki. Tylko uważaj rozbierając je. Możesz zostać z kilkudziesięcioma małymi elementami z którymi nie będziesz wiedział co zrobić.

Cytat:
10.Kiedyś zacięła się chyba klapka wlewu paliwa (otwieram jak według instrukcji) i dopiero po parunastu minutach puściła blokada.

No i? Mróz?

Cytat:
11.Jak podłączyć centralnie umieszczoną lampę stop?Podobno w Espero jest jakieś gniazdo do tego z tyłu kabiny?

Z tyłu bagażnika. Tak pod półką z głośnikami oczywiście od strony bagażnika.

Cytat:
12.Nie działa zapasowy kluczyk (na centralny zamek) nie wiem dlaczego.

Znaczy co? W dziurze się nie kręci czy jak?

Cytat:
13.Nie świeci się kontrolka niezapiętych drzwi-

A co to za cudo?

W jednym wątku napisałeś, że kupiłeś zadbane auto. Współczuję takiego zadbanego auta i to bardzo!

Auto jest w dobrym stanie tzn.silnik+blacha i ogolnie spoko, ale najwiekszym problemem jest ta elektryka badz co badz nie spodziewalem sie tego, ze Espero ma tak duzo elektryki, a w dodatku nawet otwierana elektrycznie klape bagaznika czy blokade korku wlewu paliwa. W sumie to nie tak wazne elementy ale chcialbym to wszystko poprawic-w sumie auto ma juz 10lat (z 1997r.) wiec ma prawo elektryka wariowac heh.

flykrzysiek-ww. usterki są dość typową zmorą tego samochodu.Pojawiają się wyrywkowo, co jakiś czas, jak i wiele innych ,których nie wymieniłeś.Rzadko kiedy ma się je wszystkie naraz-współczyję!

-sprawdz cięgna siłownika,czy działa elektrycznie po wykręceniu go,kable i kostkę w słupku.

-jest małe gniazdo(kostka) wewnątrz bagażnika.Jest umieszczone pod półką ,mniej więcej po środku.Oprócz tego ,do zasilenia lampy zastosowano w obwodzie przekażnik.Gniazdo znajduje się obok lewej nogi kierowcy.Przekażnik należy sobie dokupić.Można też wpiąć się w obwód lamp stopu.

Udanej zabawy Część tego mam za sobą,ale to jeszcze nie koniec operacji-reanimacji

Cytat:
2008-01-04 20:00:05, flykrzysiek pisze:
w sumie auto ma juz 10lat (z 1997r.) wiec ma prawo elektryka wariowac heh.

Ta... a zadbane ponoć było. Za ile kupiłeś? Bo moje poszło pół roku temu za 4050. Blacha rudziała, ale z elektryki były tylko problemy z jednym guzikiem od elektrycznych szyb. Obawiam się, że rrupa waćpań kupiłeś, a nie zadbane auto i tyle...!

Hmm to raczej nie sa tak wielkie usterki tylko drobne pierdoly-poldek bardziej mnie meczyl hehe. Zanim go kupilem sprawdzalem to co najwazniejsze, a wiedzialem o 3 albo 4 usterkach ale o tylu to nie. I napewno te usterki nie wplywaja na jazde ale na funkcjonalnosc tego modelu Dajewo.

Cytat:
2008-01-04 20:23:19, flykrzysiek pisze:
Hmm to raczej nie sa tak wielkie usterki

Jak ktoś nie dba o pierdoły to tak to się kończy. Ogólnie elektryka w złomero to kicha maksymalna (w złomgunie niewiele lepsza, żeby nie było). Na szczęście większość tych usterek można usunąć w podwórkowym/garażowym zaciszu za kilkanaście zł.

Cytat:
2008-01-04 20:28:15, piotr_ek pisze:
Na szczęście większość tych usterek można usunąć w podwórkowym/garażowym zaciszu za kilkanaście zł.

A potem pozostaje tylko wymienić antenę,pstryczki do drzwi,siłowniki w zamkach,skraplacz klimy (albo sprężarkę) itp.
Wszystko do dostania w sklepie "Wszystko po 5 zł"

Co do tylnych swiateł przeciwmgielnych to u mnie działają tylko po włączeniu przednich halogenów. Nie wiem czy to sprawdziłes. Mnie to zaskoczyło bo np. w leonie ojca działają niezależnie.

Cytat:
2008-01-04 21:15:20, koggi pisze:
Co do tylnych swiateł przeciwmgielnych to u mnie działają tylko po włączeniu przednich halogenów. Nie wiem czy to sprawdziłes. Mnie to zaskoczyło bo np. w leonie ojca działają niezależnie.

W Espero normalne. W Lwiątku tak samo

Cytat:
2008-01-04 21:15:20, koggi pisze:

To chyba sensowne rozwiązanie-chyba ze lubisz oslepiać innych 6-światłami?

Cytat:
2008-01-04 21:28:09, DeeJay pisze:
W Espero normalne. W Lwiątku tak samo

W złomgunie również. Czy to sensowne... nie wiem...?
Królik - złomero charakteryzuje się tym, że większość części można jeszcze reanimować. Czy udanie to insza inność.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-01-04 22:01:14 ]

Cytat:
2008-01-04 20:23:19, flykrzysiek pisze:
Hmm to raczej nie sa tak wielkie usterki tylko drobne pierdoly-poldek bardziej mnie meczyl hehe. Zanim go kupilem sprawdzalem to co najwazniejsze, a wiedzialem o 3 albo 4 usterkach ale o tylu to nie. I napewno te usterki nie wplywaja na jazde ale na funkcjonalnosc tego modelu Dajewo.

ty chyba sie zatrzymales w rozwoju na poziomie garbusa albo golf I w wersji golas..przeciez wspolczesny samochod to nie tylko buda kola i naped..wlasnie te wszystkie pierdoly w duzej mierze sprawiaja czy lubisz samochod czy nie

co do tylnych szyb czy centralnego..zamiast rozbierac pstryczki nalezy sprawdzic wiazki kabli w miejscu gdzie przechodza miedzy karoseria a drzwiami..na 90% sa po prostu popekane

Cytat:
2008-01-04 18:15:46, flykrzysiek pisze:
Hej to znowu Ja - tym razem jedna proszę o opinie co może być przyczyną tych usterek w moim Espero - sa to drobne usterki, pierdółki, które jednak maja wpływ na auto-a Ja chcę mieć auto porządnie przepatrzone co juz zrobiłem prawie w 50% drugie 50- to właśnie elektryka-a z którą wiażą się nastepujące problemy: 1.Centralny zamek-tylne lewe drzwi-nie podnosi i nie zamykają się-co należy zrobić? 2.Zamek od drzwi przednich kierowcy-nie można go otworzyć kluczykiem ręcznie-czy po zmiane należy programować zamki i immobiliser? 3.Antena tylna-brak możliwości schowania i wysunięcia jej-działa do góry w dół się nie opuści. 4.Brak tylnych świateł przeciwmgielnych-nie świecą. 5.Brak głosu z przedniego (lewego) i dwóch tylnych głośników (działa tylko prawy)-mam stare radioodtwarzacz jeszcze na kasety-czy on moze być przyczyną tego? 6.Nie działa oświetlenie w bagażniku samochodu. 7.Klimatyzacja-brak paska - sprawdzana sprężarka i najpierw należy założyć pasek czy dobić klimę? 8.Nie działa-podnoszenie dwóch szyb tylnych (2x) (prawa tylna działa słabo-lewe tylne wcale) oraz podnoszenie przedniej szyby po prawej stronie (do góry) – problem dotyczy sterowania z panelu sterowania po prawej stronie drzwi kierowcy oraz sterowane z osobnych wyłączników w każdych drzwiach. 9.Gaśnie czasami na luzie nie wiem dlaczego. 10.Kiedyś zacięła się chyba klapka wlewu paliwa (otwieram jak według instrukcji) i dopiero po parunastu minutach puściła blokada. 11.Jak podłączyć centralnie umieszczoną lampę stop?Podobno w Espero jest jakieś gniazdo do tego z tyłu kabiny? 12.Nie działa zapasowy kluczyk (na centralny zamek) nie wiem dlaczego. 13.Nie świeci się kontrolka niezapiętych drzwi-ale jedynie jak otworzę drzwi cały czas auto wydaje dźwięk dopiero jak zamknę to jest cisza- wiem,że w Espero jest kontrolka niezamkniętych drzwi ale u mnie jest odwrotnie. PS.Wymieniłem akumulator na nowy i odłączyłem go normalnie- czy jakieś dane lub centralny zamek się zresetowały? Dzięki za odpowiedzi.

Nie no, 90% wymienionych problemów jest opisanych, skorzystałeś z wyszukiwarki? Po twoim wątku fotelowym jestem przekonany, że ani razu.

Cytat:
2008-01-04 23:16:39, Adam4302 pisze:
Nie no, 90% wymienionych problemów jest opisanych, skorzystałeś z wyszukiwarki? Po twoim wątku fotelowym jestem przekonany, że ani razu.

Mam duzo tych usterek i szukanie postow na ich temat zajeloby mi co najmniej z dwa dni-a co do foteli byly watki fotelowe ale nie dotyczyly takie problemu jaki mam-ale innych.A tak przy okazji-kolego - nie masz innego zajecia tylko czepiac sie nowych forumowiczow?pozdro

Cytat:
2008-01-04 20:00:05, flykrzysiek pisze:
w sumie auto ma juz 10lat (z 1997r.) wiec ma prawo elektryka wariowac heh.

moje ma juz 12lat bo 96r
i jakoś niemam takich problemów
co do klimy nie ruszaj bo po co sie wk*rwiac

Cytat:
2008-01-04 23:27:27, flykrzysiek pisze:
Mam duzo tych usterek i szukanie postow na ich temat zajeloby mi co najmniej z dwa dni-a co do foteli byly watki fotelowe ale nie dotyczyly takie problemu jaki mam-ale innych.A tak przy okazji-kolego - nie masz innego zajecia tylko czepiac sie nowych forumowiczow?pozdro

A Ty uważasz że my nie mamy innego zajęcia tylko odpowiadać twoje pytania? Ile razy można odpowiadać na to samo. Zadaj sobie trochę trudu i sam pokombinuj, poszukaj odpowiedzi. Skoro Ty nie masz czasu dla innych to czemu inni mają go mieć dla Ciebie? A to niby o czym jest wątek jak nie o wyjęciu fotela?? 5 sekund szukania.

[ wiadomość edytowana przez: Adam4302 dnia 2008-01-04 23:48:20 ]

Cytat:
2008-01-04 21:59:56, piotr_ek pisze:
Królik - złomero charakteryzuje się tym, że większość części można jeszcze reanimować. Czy udanie to insza inność.

Dlatego też nie podważam twojej wypowiedzi,gdzie napisałeś że część rzeczy można samodzielnie naprawić.
Ja dopisałem resztę

Cytat:
2008-01-04 23:27:27, flykrzysiek pisze:
A tak przy okazji-kolego - nie masz innego zajecia tylko czepiac sie nowych forumowiczow?pozdro

Przyzwyczaj się I nawet jak będziesz miał najpiękniejsze złomero świata to nie licz na pochwały tutaj. Aha... jak będziesz chciał je kiedyś sprzedać to pamiętaj, że u nas ceną wywoławczą NA WSZYSTKO jest 1 złocisz.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2008-01-05 11:08:24 ]