Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2003-07-05 16:10:41 Daddy nie odpowiem Ci o zbieżności.
Ale mam pytanie, jakie amorki wstawiłeś i jak wrażenia ? ![]() |
![]() coyot Daewoo Espero 1.5+LPG Bydgoszcz | 2003-07-05 19:14:27 Do specjalistów więc pewnie w ogóle nie powinienem zabierać głosu. ![]() pozdro. |
![]() Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-07-05 20:40:28 Ja podobnie jak Coyot raczej powinienem siedziec cicho - powtorze jednak to co słyszałem od majstra, który juz mi dwukrotnie ustawiał zbiezność, a więc w espero zbieznośc mozna ustawic - bo miałem to coś robione po zmianie zawieszenia i koncówek drążków, natomiast trzeba to odróżnić od ustawiania geometrii - i tego już nie mozna zrobić. |
daddy Espero Wrocław | 2003-07-05 21:15:09 Ja również specjalistą nie jestem więc chodzi mi o wyjaśnienie czy rzeczywiście
nie można skorygować odchylenia od pionu koła ? Czy to wchodzi w skład pojęcia "geometria", której poprawić się nie da ? |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2003-07-06 07:58:55 Może nie da ustawić się konta pochylenia koła, ale zbieżność na pewno się da - ustawia się ją kręcąc końcówkami drążków. |
hacki gdynia | 2003-08-25 07:15:24 skorygować trochę można-po prostu na sworzniu wahacza porobić z dziur na śruby (u niektórych są nity) tzw "fasolki" (po 2mm z każdej strony) i wtedy da się zmienic kąt pochylenia koła. Najlepiej to zrobić przy wymianie tych sworzni na nowe-bo i tak kiedyś trzeba będzie je wymienić.
Aha,nawet bez tego ustawic zbieżność sie da , ale gwarancji że samochód nie będzie ściągał nie ma żadnej |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-08-25 08:55:23 właściwie się nie da....... Jeśli się nie mylę to koła pochylają się troszkę w pionie wraz z ubijaniem się sprężyn (ale to oczywiscie powinno się dziać równomiernie z prawej i lewej strony. |
![]() Krawat Audi a4 cabrio Warszawa | 2003-08-25 09:11:02 Odchylu od pionu w zaden "normalny" sposob nie ma mozliwosci regulowac. Pozostaje takie rzezbienie jak rozwiercanie sworzni wachacza na fasolki - IMO glupota, bo nie wierze ze to moze "trzymac" i ze sruby w fasolkach sie nie poprzesuwaja - moge sie mylic oczywiscie, jak mi ktos powie ze testowal, ma tak, i nic sie nie dzieje od roku - to uwierze...
Aha i jeszcze jedno - te odchylenie spowodowane jest krzywa podluznica - i uwaga - zdarzalo sie nawet w nowkach esperakach - wlasnie u MackaGt... Z tego co pamietam Maciek prostowal podluznice po dzwonku, co zlikwidowalo powyzsze odchylenie od pionu. |
hacki gdynia | 2003-08-25 09:17:54 może i głupota ale takie rozwiązanie stosował wcześniej VW/Audi -tam były fabryczne fasolki (miałem tak w audi 80 i starszym passacie) |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-08-25 09:29:06
fabryczne to fabryczne - ja bym się bał ,żeby coś mi w zawieszeniu nawiercali... |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-08-25 10:01:39
Mamy z ojcem IDENTYCZNY problem. Tez 1 stopien, tez lewe kolo, tez sciaga na prawa strone. Bylismy na zbieznosci po wymianie przegubow wahaczy u b dobrego ponoc specjalisty i twierdzil tak jak Twoi mechanicy - "gdyby to byl passat to by mozna pokombinowac ale tu...". To denerwujace bo alufelgi sprawdzono i sa idealnie proste, wiec problem tkwi w samym ukladzie samochodu. Jak rozwiazesz problem, pls napisz na forum co i jak bo moj ojciec i ja nie mamy zadnej idei na rozwiazanie tego problemu ![]() ![]() |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2003-08-25 10:15:07 nietrzeba rozwiercac ....1 stopien to niewiele.... mozna skorygowac jak miales juz wymieniane sworznie (czytaj niemasz nitów)
i to tez moze byc powod odchylenia w wachaczy sa 4 dziurki przy sworzniu 3 na sróby i jedna centrujaca przy wymianie wworzni luz na srubach jest jakies 2 - 3mm moze to malo ale zawsze coś 1 stopien to nieduzo... najprosciej chyba bedzie to skorygowac na sworzniu co do faceolek niewidzie problemu w rozsadnej wielkosci zecz jaksna sworzen wchodzi do wachacza na kanaple znaczy blacha jest z gory i z dolu a w srodku wchodzi sworzen ja bym tylko dodal wieksze podkladki i spokojnie to skorygowal... aa blacha na wachaczy ma 2 mm jedna woec troche trzeba sie nafajlowac zeby zrobic male facolki...! ale uwazam ze to dobry pomysl na tak małą korekte. Co do fabrycznej korekty to faktycznie niema takiej mozliwosci w starszych oplach robiło się to włąśnie sworzniem wachacza |
daddy Espero Wrocław | 2003-08-26 15:07:05 W sumie wyszło tak, że mechanik rozwiercił wymienne końcówki wahaczy ale w ten sposób, że posuwał się w tę stronę by
po założeniu całość trzymała się nie na śrubach lecz opierała się na powiększonych otworach - nie wiem czy to dobrze tłumaczę. Rezultat był ale nie na starych oponach, które zdążyły się już lekko zjechać, lecz na tylnych. W sumie się poprawiło. Polecam także, przy okazji - był to inny wątek, wyważenie kół na osiach. Szczególnie tym z Was, którzy posiadają oryginalne kołpaki Daewoo. To co robią te kołpaki przekracza granice przyzwoitości. Mam jeden, za 8 zł, i on był idealny. Korzyści z takiego wyważenia są mocno odczuwalne. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2003-08-26 15:13:15 Chyba wypieprze te kołpaki jak Ptaszyna....., bo koła mam wywazone, a przy ok. 120 km/h kierownica lekko drży wrrrrrrrrr |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-06-11 07:38:46
Czy ktoś się orientuje: O ile stopni przestawi się koło (zmieni się kąt ustawienia koła) podczas ustawiania żbieżności za pomocą kręcenia końcówką drążka kierowniczego o jeden obrót ? Czy rzeczywiście jest to prawidłowy sposób ustawiania zbieżności ? ...czy może powinno się regulować ...poprzez kręcenie całym drążkiem kierowniczym ? Ile powinny wynosić te kąty i na jakiej odległości to się mierzy ? Pytam ...bo byłem (ja idiota) w serwisie i chyba odwalili mi taką fuszerę, że szkoda gadać... W związku z tym potrzebuję argumenty, żeby ich zj........ ![]() |
Filemon2 Member Klubu Espero Daewoo Espero Janowice | 2008-06-30 00:00:59
![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-06-30 00:11:16
niezła cytata ![]() ![]() ale do faktu ...to przecie żaden najmniejszy problem...ściągasz kołpaki ..pojeździsz trochę..i pewnie napiszesz dokładnie to samo !!.. Ja tam nie wiem co za dziwne rzeczy wypisywali Panowie o fabrycznych kołpakach...łącznie to kilka lat przejeździłem na takowych i nigdy nie miałem żadnych tam biciów ![]() |