MotoNews.pl

[MK7] 1,4 Jakie odczyty sondy lambdy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zmierzyłem sondę tylko nie wiem czy ona do końca dobrze działa bo wskazania miernika wahają się od 0,05 do 0,78. Czy to są dobre wartości?

[ wiadomość edytowana przez: slawcek dnia 2009-05-22 14:22:28 ]
[ powód edycji: tytuł!!! ]

Cytat:
2009-04-17 22:28:35, tomek999 pisze:
zmierzyłem sondę tylko nie wiem czy ona do końca dobrze działa bo wskazania miernika wahają się od 0,05 do 0,78. Czy to są dobre wartości? [ wiadomość edytowana przez: slawcek dnia 2009-04-17 23:47:43 ] [ powód edycji: tytuł ]

Wskazania są raczej w porządku. jakim miernikiem (analogowym, czy cyfrowym) i przez jaki czas mierzyłeś? Generalnie, to wskazania zepsutej sondy są żadne a Ty jakie masz kłopoty, że lambdę testujesz?

tak, to sa dobre wartosci.
te wachania ktore widzisz, to nie jest "praca sondy" tylko praca komputera a dokladnie wtryskow.
Kiedy na sondzie pojawia sie 0.05 to komputer podnosi dawke, jak pojawia sie 0.8 to obniza dawke, stad sonda faluje. Falowanie jest wywolane korektami komputera i nie jest to "praca sondy".
Sama sonda tylko wskazuje czy mieszanka jest uboga (ponizej 0.5V) czy bogata (powyzej 0.5V). Sonda nie wskazuje nigdy 0.5 przez dluzszy czas poniewaz fizycznie nie jest mozliwe utrzymanie tak dokladniej mieszanki stechiometryczne w tak niedokladnym silniku.