Cytat:
|
2008-07-07 11:35:45, djspeedii pisze:
Witam od paru dnia mam problem z moja instalacja gazu (Sirocco) gdy jadę przez tory z prędkością 50 km/h lub większą albo gdy na drodze jest duża dziura automatycznie przełącza się z Lpg na bęzyne po przegazowaniu dalej mogę jechać na gazie co robić.
|
|
A to ciekawa sprawa. Jeśli tak się dzieje - to w zależności, jakiej generacji jest instalacja i jak mocno jest przez gazowników niepoprawnie założona - krótko mówiąc - spaprana - tak wiele może być przyczyn.
Jeśli założy się, że mechanicznie w instalacji jest wszystko OK - zwłaszcza parownik i jego cienka membrana (czasami potrafią goście złożyć parownik bez sprężynki dźwigienki regulacji składu mieszanki - to taka membrana lata sobie jak żyd po pustym sklepie i samochód na gazie fiksuje.
Jeśli normalnie gazownia działa, a tylko na wybojach się przełącza - to wydaje mi się - z dużą dozą prawdopodobieństwa - że po prostu gdzieś galwanicznie łapie przerwę i przerzuca od tego na benzynkę.
Polecałbym posprawdzać dokładnie całą elektrykę od gazowni pod względem jej połączeń - centralkę, przełącznik, elektrozawory, podpięcie pod elektrykę samochodu, bezpiecznik centralki, itd...
Rozłączyć złączki elektryczne, włożyć je od nowa, poskręcać od nowa, sprawdzić lutowania, itd...
Jeśli elektryka jest OK - to pewnie parownik ma latającą membranę, często tak bywa.